viernes, 27 de enero de 2012

Canutillo de azucre e laranxa recheo de Mousse de Chocolate e Xeado de Mazá

Para endulzar a fin de semana e completar o menú que vos propoñemos dende A nai do viño, Grupo Nove e a DO Valdeorras, hoxe toca esta magnífica sobremesa: "Canutillo de azucre e laranxa recheo de Mousse de Chocolate e xeado de Mazá". Esta excepcional sobremesa chéganos da man de Miguel Ángel Campos, representante do prolífico grupo culinario de vangarda "Nove", e  rexente da cociña do case centenario restaurante "A Gabeira" en O Ferrol. Para acompañar esta delicia culinaria, Miguel Ángel proponnos na súa maridaxe un Godello DO Valdeorras, do que exalta as súas virtudes no segundo vídeo da publicación.
Miguel Ángel, "un vixía da ortodoxia coquinaria galega", preséntase da seguinte forma:
"Pertenzo á cuarta xeración dun restaurante inaugurado en 1.923. Tiña sete anos cando me queimei elaborando unha salsa de tomate coa miña avoa Pepucha. A aventura levou tres días encamado pero eu tiña claro que quería ser cociñeiro e o meu idilio cos fogóns non fixera máis que comezar. É o seo da miña familia. A boa mesa e os grandes cociñeiros facían espectaculares as celebracións en casa. Levámolo no sangue que herdamos da miña bisavoa Jesusa, unha persoa moi avanzada para a súa época. Ela é o meu referente pola súa elegancia e a súa perfeccionismo. Adoraba e consentía a horta e a cociña. Recordo como seleccionaba durante unha hora as patacas para facer unha boa tortilla. Esa era por entón a base da súa cociña, xunto cos percebes. En 1.995 tomei as rendas da Gabeira e marqueime un prazo de cinco anos para, aplicando os meus estudos e habilidades, para convertelo nun restaurante de referencia na comarca do Ferrol. Non persigo o favor da crítica, aínda que un sempre agradece que valoren o seu traballo. Cociño para a miña cidade. Aínda que sigo as novas tendencias, aplícoas con certa mesura, con humildade, con respecto ao produto e especialmente ao cliente. Podería elaborar pratos máis arriscados pero prefiro pisar firme e seguro porque o restaurante tamén é unha empresa que ha de manter ás familias que nela traballan. A Gabeira é o meu capricho e a miña ilusión, pero a miña filosofía é realista".

A modo de atalaia sobre a despensa rexional, este restaurante ten así mesmo no seu xefe de cociña, Miguel Ángel Campos, un atento vixía da ortodoxia coquinaria galega para, dende esa referencia, aplicar ao condumio toques modernizadores cuidadamente respectuosos co xénero. Feito que así corrobora e premia a prestixiosa Guía Michelín

viernes, 20 de enero de 2012

Costelar de vaca vella de Bandeira con cabaza pochada e queixo curado de Arzúa

 No seguinte vídeo presentámosvos a proposta gastronómica da fin de semana: Costelar de vaca vella de Bandeira con cabaza pochada e queixo curado de Arzúa. Esta receita chéganos por cortesía de Alberto González Prelcic, representante de Grupo Nove e máximo responsable da Cociña do Restaurante Silabario en Tui. Para a perfecta maridaxe deste prato Alberto recoméndanos un Mencía DO Valdeorras.

Alberto González Prelcic preséntase como un cociñeiro de "formación e vocación", destacando que: 

"Tres puntos crave son os que marcan o escoller os fogóns como unha maneira de entender a vida. O primeiro, o exemplo familiar, o ver á miña nai na cocíña día tras día ao longo da miña nenez e adolescencia. O segundo, a miña formación no Centro Superior de hostalaría, no que afiancei unhas sólidos alicerces sobre os que comnezar a crecer profesionalmente. O terceiro, o paso por Casa Solla, onde a cociña pasou para min de profesión a paixón. Este tres ingredientes básicos fóronse enriquecendo con pasos por outras cociñas de primeira liña e a realización de diferentes cursos ata que, sen que te deas conta, veste á fronte dun proxecto vital que che apaixona e ilusiona... igual que un neno que aprende a escribir coa axuda do seu silabario".

Porque "Silabario" é o nome do restaurante situado na fronteiriza rexión de Tui onde Alberto desenvolve a súa gran habilidade culinaria e todo o seu saber facer.

"O Silabario era un antigo caderno para aprender a escribir. Igual que un neno na escola, no noso restaurante partimos das bases da cociña tradicional, guisos pausados, brasas de leña de carballo galego, repostaría artesá... e adaptamos os pratos aos tempos actuais, utilizando as novas técnicas da cociña moderna e empapándonos co bo que vén de fóra, collendo sustancia, crecendo... facemos unha cociña eminentemente galega, influenciada por todo aquilo que nos rodea e nos enriquece. A situación fronteiriza imprime sen dúbida carácter á carta do Silabario e o vivir na raia vai deixando no noso restaurante pequenas chiscadelas do veciño Portugal".

Así presenta Alberto este prato:





viernes, 13 de enero de 2012

Xarda escabechada con queixo de Cebreiro ao Godello de Valdeorras

No seguinte vídeo ofrecémosvos a receita de elaboración de Xarda escabechada con queixo de Cebreiro ao Godello de Valdeorras. Unha receita que nos chega da man de Iñaki Bretal, rexente da cociña do restaurante Eirado dá Leña e integrante do prolífico grupo gastronómico de vangarda galego "Nove".

Iñaki Bretal é unha cabeza inquieta que procura sacar sempre "o mellor do mellor produto galego" utilizando a máxima expresión dese produto como trazo caracterizador da súa cociña. 

A súa arte culinaria alcanza a máxima expresión no seu restaurante "O Eirado da Leña", situado nunha casa antiga no centro histórico de Pontevedra, concretamente na Praza da Leña, fronte á entrada principal do antigo Museo Provincial.

"O Eirado" comezou hai 7 anos como un proxecto de tres amigos (Marta, Rober e Iñaki) no que a idea principal "sempre foi a de non montar o comedor dun restaurante, senón que deberiamos conseguir montar nun restaurante o comedor dunha casa". Un comedor acolledor no que o comensal se sentise cómodo e a gusto.

Así presenta Iñaki a receita de hoxe 
 




jueves, 12 de enero de 2012

Financial Times selecciona a un Godello de Valdeorras entre os 25 mellores viños brancos do mundo

A xornalista e influente crítica de viños Jancis Robinson escribiu un artigo no diario "Financial Times" en defensa dos grandes viños brancos, no que citou cales son os seus 25 favoritos de todo o mundo, sendo o viño Valdesil 2010 o único español da lista.

No seu artigo titulado "Os grandes brancos" (The Great Whites) Jancis Robinson manifesta o seu apoio aos viños brancos, xa que segundo ela, son tan consumidos como o tintos pero moito menos encomiados. Engade, ademais, que hai moitos viños brancos bos hoxe en día polos que non fai falta esperar moito para bebelos.

Robinson describe Valdesil 2010 da seguinte maneira: "Procede dun produtor dunha Denominación de Orixe na que se están producindo algúns dos viños brancos máis interesantes de España. Da variedade Godello, unha uva local revitalizada, procede de altos viñedos de 30 anos de idade e ladeiras de lousa. Moi fresco, afumado, un viño puro e seguro de si mesmo. Cremoso".

Pode lerse o artigo completo do Financial Times coa listaxe dos 25 facendo click.








O Barco de Valdeorras preparase para un xaneiro de Maridaxes Gastronómicos

Fonte Info: La Región

A II Ruta de Pinchos e a XII Festa do Botelo, principais atractivos gastronómicos da vila valdeorresa de O Barco en xaneiro.

Un total de 29 establecementos hostaleiros de O Barco iniciaban a pasada fin de semana a segunda edición de "O Barco vai de viños - II Ruta de pinchos', organizada polo Concello, a Asociación de Empresarios de Valdeorras (Aeva) e o Centro Comercial Aberto.

Até o próximo 22 de xaneiro, veciños e visitantes de O Barco poderán degustar algunha das creacións culinarias dos establecementos participantes.

Este ano, como novidade, editáronse uns cartóns, nos que se irá pondo o selo do establecemento ao que se acuda. Entre os clientes que completen o cartón sortearase a denominada 'escapada relax no Pazo do Castro', que consiste nunha noite de aloxamento en habitación dobre, con almorzo buffet para dúas persoas, dúas ceas de menú no restaurante e dous circuítos hidrotermales completos dunha hora de duración (jacuzzi, sauna finlandesa, termas de vapor ou duchas de aromas).

O primeiro día desta segunda edición da Ruta dos petiscos 'rexistráronse 550 persoas que os probaron nalgún dos establecementos participantes', sinala Anxo Álvarez, presidente do Centro Comercial Aberto.

Á súa vez, o Concello de O Barco comezará a vender as entradas da 'XII Festa do Botelo' mañá, ao prezo de 14 euros, que como cada ano, prevé reunir o próximo día 22 a un milleiro de comensais no polideportivo municipal de Calabagueiros.

Con estas dúas iniciativas proponse exaltar as delicias gastronómicas propias de Valdeorras en compañía duns dos viños máis premiados internacionalmente en 2011. Unha gran aposta para coñecer a máis pura esencia dunha marabillosa terra.



martes, 10 de enero de 2012

Achégase unha nova colleita que trae consigo novos proxectos e ilusións

Comeza un novo ano e o aroma da nova colleita empeza a emanar das adegas que conforman a DO Valdeorras. Con este aroma chegan novas ilusións e proxectos, que baixo o espírito característico da DO, materializarase en todas as mesas a través dos caldos representativos desta rexión  reflectindo o sentir dunhas xentes e unha terra.

Nuns tempos peculiares, a honestidade da DO Valdeorras primará a través duns viños que lograron un gran prestixio e recoñecemento internacional sendo alcanzables a todas as mesas, sempre baixo o criterio fundamental que engloba ás adegas valdeorresas en achegar a todas as xentes a máxima calidade ao mellor prezo.

Por todo iso, e dende a nai do viño, seguiremos apoiando as iniciativas desta DO de arrimar o gran traballo dos viticultores, adegueiros e Consello Regulador de Valdeorras a todos os amantes do viño.

Como mostra deste compromiso hoxe tomamos a referencia da proposta que a DO Valdeorras presenta conxuntamente con Grupo Nove, na súa intención de axuntar a cociña de vangarda en maridaxe cuns dos caldos máis premiados internacionalmente en 2011, para conformar un selo de identificación único coa esencia dunha terra.

Aínda que sobran as presentacións sobre DO Valdeorras e Grupo Gastronómico Nove, si queremos facer fincapé no gran traballo promocional que os 20 integrantes desta agrupación gastronómica están a realizar en aras de prestixiar internacionalmente a cociña galega tradicional, apoiándose nas novas tendencias gastronómicas que dotan de gran prestixio e modernidade ao acervo gastronómico de Galicia.

Por todo iso dende a nai do viño propómosvos unha iniciativa gastronómica que parte de Grupo Nove e DO Valdeorras, para que cada fin de semana podades gozar nas vosas mesas, ou na dos restaurantes dos integrantes de grupo nove, da máis pura esencia de Galicia.

Así, cada venres ofrecerémosvos un prato elaborado por un dos cociñeiros de grupo nove acompañado cun viño DO Valdeorras, que a recado fará as delicias dos padais máis esixentes.

Dende a nai do viño agradecémosvos a vosa fidelidade un ano máis e desexamos poder seguir compartindo todo o agarimo que desprende esta terra materializado no aroma, sabor e textura duns magnífico viños.







sábado, 24 de diciembre de 2011

Felices Festas!!


Consello Regulador DO Valdeorras, Adegueiros e todo o equipo de A nai do viño, deséxanvos unhas felices festas.

viernes, 23 de diciembre de 2011

Ouro e prata internacionais para os Godellos de A Coroa


O Godello de Valdeorras, materializado na Coroa e A Coroa Leas, recibe o prestixioso reconocimieto internacional do " International Wine Challenge Catavinum 2012 " por medio de senllas medallas de prata e ouro.

Unha vez máis os godellos de Valdeorras fanse acredores dun merecido recoñecemento internacional, o " International Wine Challenge Catavinum 2012", por medio dunha medalla de prata e outra de ouro que seguen mostrando a aposta e predilección do público internacional pola variedade valdeorresa.

Na edición 2012 do "International Wine Challenge Catavinum" tomaron parte 2057 viños de todas as rexións do planeta, dos que só 599 conseguiron facerse acredores do recoñecemento que outorga a organización. Por todo iso, o gran traballo realizado pola adega A Coroa obtén un novo, importante e máis que merecido recoñecemento ao seu gran labor en "prol" da calidade do Godello.

A Coroa Leas (medalla de Ouro) e A Coroa (medalla de prata) suman un novo galardón ás súas vitrinas, que xunto aos 91 puntos outorgados por Robert Parker á adega en xullo, fala ás claras da gran calidade e prestixio internacional que caracteriza aos viños DO Valdeorras.

Por todo elo, dende a nai do viño propómosvos que estas festas gocedes nas vosas mesas da calidade, honestidade e saber facer que encerran os viños DO Valdeorras e que, día tras día, son selo de prestixo nas máis importantes mesas internacionais.



jueves, 15 de diciembre de 2011

OS VIÑOS DA D.O. VALDEORRAS E O GRUPO GASTRONÓMICO NOVE ESTREAN UNHA MARIDAXE "DE CINEMA"

Foto: David A Panizo
Os viños da DO Valdeorras e a cociña galega de vangarda de Grupo Nove únense baixo a mesma bandeira para presentar internacionalmente as excelencias da gastronomía de Galicia.

A exaltación e recoñecemento internacional dos viños amparados baixo o selo de calidade DO Valdeorras e a cociña galega de vangarda representada polo prolífico Grupo Nove, únense nunha promoción conxunta das súas excelencias que remarcan a firmeza da revolución enolóxico-gastronómica do século XXI en Galicia.

A través dunha maridaxe perfecta, e por medio de tres vídeos que poderedes gozar na páxina do Consello Regulador DO Valdeorras ao longo de 2012 e baixo o nome de "Un universo en cada prato"; o mellor da cociña galega de vangarda representada por Grupo Nove, tal e como acreditan as 7 estrelas Michelin que se reparten entre os seus 20 membros dun total de nove estrelas outorgadas á cociña galega, únense ao auxe internacional dos viños DO Valdeorras para dar a coñecer o selo de incomparable calidade de Galicia que namorou a propios e estraños de todos os recunchos do mundo.

A adecuación de valores de ambas partes fundaméntase na adaptación das súas creacións aos novos tempos, sempre baixo o amparo fundamental de manter a herdanza tradicional e a gran calidade dos produtos de Galicia.

O acto de presentación do primeiro dos vídeos, celebrado hoxe en Valdeorras e ao que acudiron representantes do grupo gastronómico provenientes das 4 provincias galegas, serviu para dar o punto de partida a unha das máis importantes campañas de promoción enolóxico-gastronómicas da comunidade.

Por medio desta iniciativa preténdese achegar a todos os públicos a posibilidade de gozar dos pratos máis significativos da nova cociña galega en estreita maridaxe coa gran calidade dos viños de Valdeorras.

Xa sexa na Web do Consello Regulador DO Valdeorras ou na mesa dos restaurantes dos integrantes de Grupo Nove, instámosvos a que gocedes nestas festas da revolución enolóxico-gastronómica da Galicia do século XXI.

Lembrade que poderedes coñecer as receitas para elaborar os pratos na sección de gastronomía do Website da DO Valdeorras.




lunes, 12 de diciembre de 2011

O sector internacional réndese á revolución enóloxica da DO Valdeorras cun aumento de importacións do 93%

 As adegas da Denominación de Orixe case duplicaron as súas exportacións en 2011, respecto ao ano anterior. O volume de 166.469 litros vendido no exterior é un 93 % maior que os 86.196 litros de 2010, segundo os datos que o Consello Regulador logrou recompilar entre os embotelladores. Só o período de 2007, con 209.577 litros, supera a cantidade da última campaña.

En canto ao tipo dos caldos exportados, 106.757 litros foron brancos e 59.712 de tintos. Estas cifras demostran o bo momento da variedade godello, que son as uvas que encabezan as preferencias dos consumidores nas dúas citadas variedades.

O continente americano é o principal mercado das adegas valdeorresas. Cara a él viaxaron 68.643 litros. Máis do dobre, 47.022, son brancos, que atopan no mercado estadounidense un cliente nada despreciable, ao levar 42.262. A Unión Europea, con 42.327 litros, ocupa o segundo lugar na relación de importadores. Os seus compradores mostran unha clara inclinación polo branco, como  demostran os 38.599 litros que adquiriron deste tipo de caldos. No resto de Europa sucede todo o contrario, pois as súas preferencias inclínanse polos tintos, comprando 28.868 litros desta variedade.

Estados Unidos e Suíza, con 49.834 e 31.845 litros, respectivamente, son os maiores importadores. Este dato xustifica plenamente as cidades estranxeiras elixidas polo Consello Regulador para presentar os viños da  Denominación. O pasado 24 de outubro, unha ducia de adegas deron a coñecer os seus caldos en Zúric (Suíza). Cinco meses antes, o 19 de maio, sete embotelladores levaron os seus caldos ao 'Great Match' de Dallas (Estados Unidos).

'Os actos promocionais que organiza o Consello foron programados para os países que reflicten as maiores exportacións e tamén nos que están presentes máis adegas valdeorresas', dixo o presidente do citado Consello Regulador de Valdeorras, José Luís García Pando.

O Consello Regulador remítese a unha combinación favorable de 'calidade, prezo, materia prima e desenrolo' para xustificar o auxe dos viños da Denominación.Unha proba do éxito son os premios e valoracións dos expertos en enoloxía. O último recoñecemento conseguiuno a adega Godeval, polo seu viño de uva godello 'Godeval 2010'. Foi clasificado no posto 71 dos 100 mellores viños do mundo pola prestixiosa revista norteamericana 'Wine Spectator', sendo o único branco español.

'Non é unha sorpresa. Antes xa se nos valorou moi favorablemente', dixo Horacio Fernández Presa, director técnico de Godeval. A adega barquense ten os seus principais mercados en Estados Unidos, Canadá, China, Xapón e Reino Unido, exportando o 40 % dunha produción de 150.000 botellas. Esta porcentaxe supera amplamente o 4 % da produción que a Denominación destina á exportación.

Pola súa banda, a adega ruesa A Coroa sitúase de forma consolidada en Asia obtendo unha máis que destacable medalla de Prata no certame "Mellores viños españois para Asia", celebrado en Hong Kong. Desta forma, o godello de Valdeorras logra un merecido recoñecemento á súa calidade, abanderiado polo traballo que dende hai algúns anos levan realizando algunhas adegas para darse a coñecer nestes novos mercados.

Mentres isto sucede, o compromiso da DO Valdeorras cos seus seguidores faise patente con novos apostas de maridaxes, para que poidades gozar destes mágnificos caldos na súa máxima esencia.