![]() |
foto: Rosa Veiga |
Mentres o Consello Regulador tenta recuperar a produción masiva desta variedade para a súa comercialización a base de uva garnacha, a tradición secular dos tostados elaborados a base de godello, soubo pervivir nas viñas e adegas dalgúns particulares.
A terra e a calidade das uvas augúrannos uns futuros tostados de Valdeorras de gran calidade, equiparables aos Tokaji húngaros ou os máis próximos Oportos portuguesés. Todo iso referendado pola calidade, tradición e fama que estes caldos tiñan no pasado en terras Valdeorresas. Alá por 1900 xa recibiron notorio prestixio e gran aceptación na Exposición Universal de París.
A día de hoxe, o Consello Regulador da Denominación de Orixe Valdeorras, de man da súa dirección técnica seleccionou a variedade garnacha como a adecuada e prolífera para a recuperación destes caldos; aínda que, o xerme foi gardado con coidado e mimo dentro das adegas de poucos particulares, que mantiveron a tradición na elaboración destes valoradísimos brebaxes coa variedade autóctona Godello.