miércoles, 19 de enero de 2011

O viño tostado de Valdeorras, un tesouro gardado desde xeracións

foto: Rosa Veiga

Mentres o Consello Regulador  tenta recuperar a produción masiva  desta variedade para a súa comercialización a base de uva garnacha, a tradición secular dos tostados elaborados a base de godello, soubo pervivir nas viñas e adegas dalgúns particulares.

A terra e a calidade das uvas augúrannos uns futuros tostados de Valdeorras de gran calidade, equiparables aos Tokaji húngaros ou os máis próximos Oportos portuguesés.  Todo iso referendado pola calidade, tradición e fama que estes caldos tiñan no pasado en terras Valdeorresas. Alá por 1900  xa recibiron notorio prestixio e gran aceptación na Exposición Universal de París.  

A día de hoxe, o Consello Regulador da Denominación de Orixe Valdeorras, de man da súa dirección técnica seleccionou a variedade garnacha como a adecuada e prolífera para a recuperación destes caldos; aínda que, o xerme foi gardado con coidado e mimo dentro das adegas de poucos particulares, que mantiveron a tradición na elaboración destes valoradísimos brebaxes coa variedade autóctona Godello.





No hay comentarios:

Publicar un comentario