jueves, 4 de agosto de 2011

96 puntos para o monovarietal de Brancellao de adegas Alan de Val "A Costiña" 2007

A publicación vivir o viño, no seu guía 2011 outorgou unha máis que sobresaliente puntuación de 96 ao monovarietal de Brancellao, A Costiña 2007, elaborado por adegas Alan de Val.

Este monovarietal, criado en barrica de roble fránces e americano durante 8 meses e en botella durante 6, ten unha gradación de 14º e a súa produción que alcanza as 1.100 botellas pódese adquirir polo módico prezo de entre 30 e 40 euros a botella.

As súas notas de cata son as seguintes: Intensidade alta e complexa. Destacan os aromas de froita vermella e negra. Notas de pementa e cravo sobre un fondo de finos coiros, xara e  tomiño. En boca é amplío, saboroso, acidez mineral e cun final complexo e persistente.

Desta forma Alán de Val cultiva un novo recoñecemento para un viño único no mundo, xa que é o único elaborado integramente coa variedade Brancellao. 


O Brancellao é unha variedade autóctona da Galicia interior, moi escasa e de moi baixo rendemento, que a filoxera estivo a piques de facer desaparecer a finais do século XIX e principios do XX; e que grazas ao traballo dos viticultores galegos estáse a lograr recuperar.

Así, o paciente traballo dos viticultores de Alán de Val segue recollendo o seu merecido premio engadindo un novo galardón aos múltiples cultivados por este viño único no mundo.

Anímate a coñecer o encomiable traballo de Alán de Val e o resto de adegas pertencentes á DO Valdeorras os próximos 13 e 14 de Agosto na Feira do viño que se celebrará na Rúa.





miércoles, 3 de agosto de 2011

13 e 14 de agosto cita coa Feira do viño de Valdeorras

Confírmanse as datas de celebración da XIV edición da Feira do viño de Valdeorras os próximos 13 e 14 de agosto.

Un ano máis a ribeira do Sil, no area recreativa do Aguillón situada na localidade da Rúa; acollerá unha nova edición da Feira do viño de Valdeorras.

Despois da prolífica acollida recibida tanto a nivel nacional como internacional polos viños pertencentes á DO Valdeorras, chega o momento de presentar as excelencias destes caldos dentro da súa máis pura esencia transmitida pola súa terra.

Así, a localidade da Rúa vestirase de festa os próximos días 13 e 14 de Agosto para acoller a flor e nata das adegas valdeorresas que presentarán as súas excelencias na festa do viño máis profesional da comarca de Valdeorras. E que mellor lugar para realizar tal celebración que nun marco de incomparable beleza situado ás beiras do río Sil, fonte de vida que enriquece esta terra.


Se desde Estados Unidos a Rusia, atravesando Europa e sentado sólidas bases no continente asiático, xa se renderon ás excelencias destes caldos, vaste  perder o poder degustalos en primeira persoa? 

Dende a comarca valdeorresa ofrécese unha nutrida oferta etnoturística para que todos os amantes do viño podan gozar destes caldos como máxima expresión e reflexo dunha terra.





martes, 2 de agosto de 2011

Vilamartín prepárase para a Festa dás Covas 2011

O vindeiro sábado 6 de agosto a localidade valdeorresa de Vilamartín acollerá unha nova edición da Festa dás Covas.

Unha das festas por antonomasía da cultura gastronómica e vinícola ourensá celebrarase o vindeiro sábado 6 de Agosto na comarca valdeorresa de Vilamartín. Desde as 20.30 da tarde todos os asistentes a esta popular romaría poderán gozar dos diferentes caldos elaborados polos adegueiros particulares acompañados por diferentes petiscos típicos da gastronomía da zona.

Nun marco de incomparable beleza, preto de 50 covas abrirán as súas portas un ano máis para acoller a todos aqueles visitantes que polo símbolico prezo de 10 euros, desexen participar nunha das festas de máis soleira do panorama galego.

Amenizada por diferentes bandas de música popular da comarca, os asistentes realizarán un interesante percorrido por preto de 50 covas escavadas na roca. A ruta  finalizará  pasada a media noite na Rodeleira, onde se degustará a tradicional queimada baixo as notas musicais do grupo Os Brothers. 

Se desexas gozar da gastronomía característica desta terra non podes perderte A Festa dás Covas 2011.




viernes, 29 de julio de 2011

110 Viños Galegos no olimpo 2011 de Robert Parker

110 viños galegos, entre os que xogan un papel destacado os caldos da D.O. Valdeorras, entran na selección 2011 de Robert Parker en "The Wine Advocate".

Prolífica presenza dos viños galegos na publicación "The Wine Advocate" de Robert Parker que conseguiron situar 110 caldos no olimpo dos viños do Gurú estadounidense.

O gran traballo realizado polos 5.029 viticultores adscritos á  denominación de orixe Rías Baixas, que se reparten en catro zonas diferenciadas cun total de adegas que superan as 160, seguen ocupando un lugar destacado con 51 viños seleccionados. 

Polo seu lado o D.O. Valdeorras, cun número significativamente menor de adegas, sitúase nun máis que meritorio segundo lugar con 34 viños seleccionados, dos cales 26 conseguiron superar a barreira dos 90 puntos, cifra que separa o notable do sobresaliente para Parker. Este feito vén dado pola proliferación do godello e a mencía da comarca valdeorresa no mercado norteamericano do que se vén dando cumprida conta nos últimos anos desde o sector especializado.

En terceiro lugar atópase Riberia Sacra con 19 viños dos que 16 conseguiron superar os 90 puntos; seguida a unha distancia considerable pola D.O. máis novo de Galicia, Monterrei, que coas súas 25 adegas conseguiu incluír 4 caldos na edición 2011 de "The Wine Advocate".

Pola contra, a gran damnificada por Robert Parker nesta edición foi a D.O. Ribeiro, logrando incluír soamente 2 viños entre os destacados 2011.

Aínda que as valoracións non se pecharon definitiva e aínda que talvez poda aparecer algunha sorpresa de ultima hora, non se entreven modificacións notables nesta listaxe.




miércoles, 27 de julio de 2011

Moitísimas grazas a todos

É imposible non emocionarse coas miles de felicitacións que enviastedes de todas partes mundo, é un pracer cumprir anos na vosa compañía. Moitísimas grazas a todos por estar aí.

E para ir por partes:

Moitas grazas aos seguidores de todos os recunchos do mundo! 
Vós enchedes a nosa aventura de emoción cos vosos comentarios, achegas e participación; é un pracer compartir as nosas horas convosco, facedes que se pasen voando.

Moitas grazas aos nosos compañeiros dos medios especializados que desinteresadamente comparten o seu traballo para fomentar a cultura do viño en todos os recunchos do planeta. Resulta unha grandísima gratificación compartir a vosa compañía neste mundo.

Moitas grazas aos adegueiros, viticultores e Consellos Reguladores, especial mención a todos os integrantes da D.O. Valdeorras, que co seu encomiable traballo e saber facer enchen nosas veladas co caloroso anhelo que poñen na elaboración dos seus caldos.

Moitas grazas ao sector especializado: asociacións de sumilleres, clubs de cata, enólogos, investigadores, locais especializados e ... a todos aqueles que conformades a gran familia do mundo do viño, por que coa vosa vontade, traballo e paixón achegades esta milenaria e gran cultura a todos os públicos. 

Un brinde! 
Si, por todos vós que facedes posible a gran familia da nai do viño.

E como unha nai envíovos moitísimos abrazos e calorosos bicos por facer posible que sigamos un ano máis convosco.

Quérevos a todos

A Nai do viño  

martes, 26 de julio de 2011

Adegas Ruchel amplía as súas instalacións para satisfacer as crecentes demandas de mercado

A adega pertencente a D.O. Valdeorras Ruchel, amplía as súas instalacións para satisfacer a prolífica demanda dos seus caldos en España e no estranxeiro.

O proxecto, presentado pola súa xerente Inmaculada López e no que se viu acompañada polo presidente do Consello Regulador da Denominación de Orixe Valdeorras José Luís García Pando, ademais de diferentes personalidades do mundo da política galega e ourensá; puxo de manifesto o bo momento que están a vivir os caldos elaborados por Ruchel tanto a nivel nacional como internacional.

Baixo o amparo conseguido polo godello Ruchel en 2010, que o situou como mellor branco galego e a ratificación que lle outorga o prestixioso selo de "Galicia Calidade", que segundo palabras da Directora Xeral de Innovación e políticas agrarias da Xunta de Galicia, Alejandra Álvarez, "convérteo nun máis que excelente embaixador de Galicia no exterior"; a adega realiza unha importante aposta polo incremento da produción dos seus prestixiosos caldos.

A adega valdeorresa, que produce anualmente unha tirada de 125.000 litros de viño, realizou un investimento de 435.000 euros que servirán para ampliar o cociente de produción que satisfará a gran demanda que posúen os seus caldos en mercados tan esixentes como o estadounidense e o crecente e desexado mercado brasileiro, co que se asinou hai escasos meses un importante convenio de importación. 

O acto serviu á súa vez para presentar a nova imaxe corporativa da adega, acompañada da aposta pola elaboración de tintos variedade mencía típicos da comarca valdeorresa, nun marco que aúna tradición e innovación á hora de presentar ao mercado un produto de sobresaíente calidade.

Unha ambiciosa aposta pola elaboración de viños de enorme e contrastada calidade que a recado satisfarán aos padais máis esixentes.





viernes, 22 de julio de 2011

A D.O. Valdeorras colabora coa gastronomía galega de vangarda

Foto cortesía: Ovidio Aldegunde / Produción: Item- Aga

O Consello Regulador do D.Ou. Valdeorras mostrou o seu compromiso coa cociña galega de vangarda por medio da colaboración no acto de presentación da nova campaña de comunicación de Grupo Nove: "Nove ataca de novo".

Os vinte cociñeiros galegos que integran o grupo de vangarda gastronómica "Grupo nove", presentaron o pasado 11 de Xullo na Cidade da Cultura, en Santiago de Compostela, un Showcooking para presentar a súa nova campaña de comunicación "Nove ataca de novo".
  
No acto, no que estiveron acompañados por Carmen Pardo, Secretaria Xeral de Turismo da Xunta de Galicia, Antonio Fernández Campa, Secretario Xeral da Consellería de Cultura, e Gerardo Conde Roa, alcalde da cidade compostelá, os integrantes de Grupo Nove elaboraron "en vivo" e "in situ" 18 creacións culinarias que mostran a filosofía característica do grupo, baseada na innovación gastronómica respectando sempre a tradición e os produtos da terra. 

Con "Nove ataca de novo", o grupo conformado por vinte reputados Cheffs e profesionais da cociña galega pretende reivindicar a modernidade e a vixencia da cociña da terra dunha maneira innovadora pero sen renunciar á identidade e as raíces de Galicia. Para iso sérvense da emulación cinematográfica da imaxe da filmografía de 007, representando aos seus integrantes ao máis puro estilo James Bond con utensilios característicos da arte culinaria e baixo a dirección gráfica e escenográfica da axencia Item-Aga.

Dentro do evento, o Consello Regulador da Denominación de Orixe Valdeorras na súa aposta por axuntar tradición e modernidade como selo característico dos seus caldos, quixo prestar a súa colaboración desinteresada á hora de ceder diferentes viños para completar esta perfecta maridaxe entre vangarda e soleira, aforando desta forma o encomiable traballo realizado por este representativo grupo gastronómico.



jueves, 21 de julio de 2011

Importante crecemento da imaxe de calidade do viño español en Europa.

Fonte: ICEX - vino gallego

O traballo realizado pola consultora Wine Intelligence levo a cabo nunha mostra de 4.500 persoas sobre 73,8 millóns de consumidores.

O informe sobre a 'Notoriedade dos viños españois nos principais mercados mundiais: Alemaña, Bélxica, Holanda, Reino Unido e Suíza', acaba de ser presentado en Madrid polo Observatorio Español do Mercado do Viño (OeMv).

A consultora británica Wine Intelligence realizou un traballo sobre unha mostra representativa de 4.500 persoas que toman viño polo menos unha vez ao mes, equivalente a 73,8 millóns de consumidores destes países.

Neste informe constátase o incremento de calidade e imaxe, e por tanto de prezo, do viño español nos principais mercados a nivel mundial por volume para España: Alemaña e Reino Unido. Así mesmo, o estudo reflicte un descenso na canle 'Horeca', á vez que aumenta a venda en supermercados e hipermercados e o consumo de viño no fogar.

En canto a tipos de viño, é notorio o incremento de venda dos rosados e espumosos. Da mesma forma, constatouse que os consumidores habituais son fieis aos viños do noso país, mentres que os ocasionais descenderon, favorecendo un incremento da competitividade. Un hándicap ao que os viños españois deberán de retar a través dunha marca 'España' e mediante mecanismos de fidelización para os consumidores de cada país.

Coincidindo coa presentación deste estudo, Isabel Bombal, Directora Xeral de Industria e Mercados Alimentarios do MARM, anunciou a aprobación dun investimento de 106,7 millóns de euros, con fondos do OCM, para a promoción dos viños españois en países terceiros.

Esta cifra supón un aumento do 23% na dotación para o desenvolvemento destes programas, que Bombal sinala como "un éxito do sector que mostra así o seu compromiso coa promoción".



martes, 19 de julio de 2011

A paixón de Parker polo viño galego

A revista máis prestixiosa a nivel mundial no sector vinícola enxalza o gran traballo realizado na comunidade galega por viticultores, adegueiros e consellos reguladores.

Un ano máis o viño galego avanza no seu posicionamento dentro da guía internacional máis importante do sector vinícola internacional. O sinal de Robert Parker Jr. volve situar ao viño galego nun lugar privilexiado no panorama mundial, xa que a publicación The Wine Advocate posiciona masivamente aos caldos elaborados en Galicia por enriba dos 90 puntos.

Á grande tirada de Rías Baixas e Ribeira Sacra hai que unir as etiquetas con uva godello que son especialmente valoradas polo equipo de Robert Parker; e de feito, este ano, na propia revista destácase o traballo dalgunhas das adegas ourensás, entre as que destacan as valdeorresas como recuperadoras e impulsoras desta variedade.

Se os viños de variedade godello levan a palma, este ano non se pode obviar un feito curioso que está a dar moito que falar e que non é outro que a cualificación de 90 puntos para un viño elaborado a partir de uva xenérica coñecida popularmente como Xerez (Palomino fino), Rúa 2010. Aínda que non chega á cualificación dos seus irmáns maiores elaborados con godello, a puntuación fálanos dun gran acontecemento que aúna un traballo ben feito referendado por unha clara aposta pola calidade sen que isto supoña un incremento excesivo do prezo.

Este feito, sempre apoiado nas características xeográficas e climatolóxicas específicas que caracterizan á zona valdeorresa, marcará un punto de inflexión á hora de analizar o gran traballo que realizan os viticultores, os adegueiros e Consello Regulador para facer que prevaleza o selo de "honestidade" por enriba de calquera outra característica intrínseca.

Así, as cinco denominacións galegas unen as súas excelencias nunha publicación que basea o seu prestixio na súa metodoloxía de traballo. O equipo Parker proba cada ano só en España un mil viños. Inicialmente, aos seleccionados dánselles 50 puntos, que despois se van completando: a cor e a aparencia poden sumar 5 puntos; o aroma e o buqué, 15; e o paso en boca e o posgusto poden supor 20 máis. Sacar entre 80 e 85 puntos é un notable baixo; entre 85 e 90 é notable alto, e con 90 chégase ao sobresainte; para alcanzar os cen valóranse a calidade global, e a súa posible evolución e futura mellora.

Desta forma só queda felicitar aos produtores e elaboradores galegos, agradecendo o seu gran traballo, esforzo e saber facer para ofrecernos uns dos mellores viños do mundo. 

Talvez poda interesarche

lunes, 18 de julio de 2011

Bos presaxios para a colleita 2011 en Galicia

A floración avanzada das vides na primavera presaxia que se adianten as vendimas en tres das denominacións de orixe galegas augurando en aspectos de enteireza e salubridade do froito "unha gran colleita".

Aínda que o tempo no próximo mes e medio xogará un papel fundamental no devir das colleitas, polo momento desde os consellos reguladores galegos espérase unha moi boa colleita para 2011.

Nas cinco denominacións vitícolas de Galicia, segundo sinalan desde as súas consellos reguladores, a colleita de uva desta campaña "vai como unha seda". O froito está san e o proceso de maduración avanza sen problemas. Todo apunta a que haberá calidade e tamén cantidade.

Á hora de facer previsións sobre a vendima, debido á primavera seca e calorosa que precipitou a floración, Rías Baixas, Ribeira Sacra e Valdeorras apuntan que a colleita vaise adiantar. Dende o órgano de certificación e control do consello de Rías Baixas prevén un adianto de dúas semanas con respecto ao ano pasado, sempre co matiz da evolución meteorolóxica do próximo mes e medio. Neste aspecto a maior preocupación para Rías Baixas é a seca pertinaz e como poderán soportala as plantas.

Desde Riberia Sacra, Xosé Manuel Rodríguez presidente do Consello Regulador matiza un adianto doutras dúas semanas con respecto á campaña anterior, o que suporía comezar os traballos de recolección a última semana de agosto ou a primeira de setembro, sempre a expensas da evolución climatolóxica do próximo mes.

Mentres no Ribeiro e Monterrei aínda mostran cautela en Valdeorras, de boca do técnico do Consello Santiago Pérez, augúranos unha previsión de adianto da colleita dunha semana ,explicando que a floración este ano na comarca adiantouse case medio mes. Aínda que o estado de salubridade da uva augura cantidade e calidade na comarca valdeorresa, Santiago Pérez móstrase cauto nas súas previsións precisando que "temos que ser prudentes e agardar á evolución de temperaturas e precipitacións até a última semana de agosto"

Como dato reseñable anunciar que 126 milímetros foi a media das precipitacións caídas na pasada primavera en Galicia, un 40% menos das habituais nun ano normal. Foi o rexistro máis baixo dos últimos 50 anos, unha cifra só comparable á do ano 1982.