martes, 12 de julio de 2011

Estados Unidos réndese á maridaxe do Godello con Suhi e queixo de cabra

A prestixiosa distribuidora norteamericana Wally´s wine promociona na súa Web, como oferta especial da semana, o Godello da adega valdeorresa Godeval ofrecéndoo, despois dun exhaustivo estudo dos consumidores, en maridaxe con Sushi e queixo de cabra "Garrotxa" típico da gastronomía catalá.  

A empresa estadounidense Wally´s wine, con sede en Los Ángeles e despois dun exhaustivo e minucioso estudo dos gustos dos seus consumidores, decidiu promocionar como produto estrela da semana o Godello Godeval en maridaxe coa importante demanda e proliferación do Sushi nunha das zonas con maior renda percápita e nivel de consumo de Norteamérica.

Na sección da tenda de viños www.wallywine.com, dentro do apartado "weekly specials", atópase Godeval. Acompañado da presentación da uva autóctona da comarca valdeorresa, o godello, como unha das variedades de máis prestixio e maior diferenciación da península, lembrando as altas cualificacións do especialista Robert Parker desde 2006 e que este ano se viron incrementadas por parte da adega valdeorresa.

Lembra á súa vez que a magnificencia destes viños comeza nun marco de "Terroir" único, caracterizado por terreos pizarrosos e graníticos situados en asolladas ladeiras peiteadas por suaves ventos atlánticos. 

Non obvia na súa despedida o traballo realizado polos adegueiros de Godeval como pioneiros na recuperación do Godello por medio do programa REVIVAL, personalizado na figura de Horacio Fernández Presas, creador e máximo impulsor do programa. Traducindo de forma literal do inglés cóntanos: "Despois duns cuantos sorbos só poderás agradecer aos pioneiros de Adegas Godeval o feito de recuperar e traer de novo á vida esta uva española"

Ademais, e en adicción a proliféraa acollida que está a transmitir o queixo de cabra catalán "Garrotxa", seleccionouse ao godello de Godeval como o acompañamento perfecto para este apreciado produto.






lunes, 11 de julio de 2011

90 puntos Parker para un valdeorras de 1,50 Euros

O xenérico de variedade Xerez "Rúa", elaborado pola cooperativa valdeorresa Virxen dás Viñas, alcanza a cualificación de 90 puntos Parker.

O traballo, a honestidade e gran saber facer dos adegueiros de Valdeorras está a lograr o seu merecido recoñecemento de mans de Robert Parker e Jay Miller, encargado de valorar os viños españois para a prestixiosa publicación The Wine Advocate, que non dubidaron en premiar o gran traballo realizado pola cooperativa ruesa Virxen dás Viñas ao outorgar a cualificación de 90 puntos ao xenérico de uva Xerez "Rúa", valorado en 1,50 euros.

Julio Ricarte, enólogo da cooperativa valdeorresa, móstrase gratificado pola cualificación obtida por "Rúa" nunha categoría na que este viño tivo que competir cos mellores  brancos do panorama vinícola mundial.

O feito non é baladí para o mercado nacional e internacional e desde que a noticia se difundiu o número de solicitudes deste caldo incrementouse de forma máis que notable, traducíndose nunhas previsións de venda que supoñen un incremento de 40.000 a 125.000 botellas soamente para EE.UU.

O interese das rexións europeas tamén se fixo patente na multitude de solicitudes que chegaron dende diversos países da Comunidade Europea tales como: Alemaña, Holanda, Francia, Inglaterra, Bélxica ... aos que Julio Ricarte advertiu que en moitos casos vale máis o porte que o pedido.

A cooperativa tamén comercializa en EE UU o seu viño variedade godello, denominado "tempestade" e que por terceiro ano consecutivo logra superar os 90 puntos Parker.

A variedade Godello, elaborada por Virxe dás Viñas, leva varios anos causando furor no mercado estadounidense. Feito que se viu reflectido no cambio de nome do produto para este mercado en busca de facilitar a pronuncia á hora da súa demanda, xa que en España comercialízase baixo o nome de Pingadelo.

Ricalte, que destaca as características da zona valdeorresa á hora de lograr a máxima expresividade destas varidades máis comúns, fainos patente os intereses a forma de demanda do mercado americano para o tinto xenérico da cooperativa ruesa, elaborado a base de uva variedade Alicante e do que se espera un éxito similar ao cultivado polo branco "Rúa".

Todo un merecido recoñecemento para o honestidade dos viticultores valdeorreses na súa dedicación por ofrecer un viño de calidade sen que supoña un incremento excesivo do prezo.  

miércoles, 6 de julio de 2011

A Coroa 2009 obtén 91 puntos de Robert Parker

Faise pública outra nova valoración da revista The Wine Advocate, dirixida por Robert Parker, que cualifica a excelencia da Coroa 2009 con 91 puntos.

Para Robert Parker, e máis concretamente para o seu representante en España Jay Miller, non pasa desapercibida a calidade que ano tras ano suman os caldos do D.O. Valdeorras. Se onte era a colleita 2010 de Godeval a que alcanzaba o Rating de 91 puntos Parker; hoxe úneselle a colleita 2009 da Coroa. Todo un merecido recoñecemento que enxalza o gran traballo realizado por viticultores e adegueiros na D.O. Valdeorras.

Para concretar máis sobre A Coroa 2009, imos transcribir as notas de cata facilitadas por Miller que veñen significar o seguinte: "Viño procedente de 10 hectáreas de uva variedade Godello que son cultivadas de forma orgánica. As uvas fermentanse con levaduras nativas, e son críadas 6 meses sobre lías. En nariz aprécianse notas minerais, melón, froitas tropicais e notas florais aos que se suma en boca sabor intenso, seco e prolongado. Con excelente volume, equilibrio e lonxitude pódese gozar entre os próximos 4-5 anos".

Un merecido recoñecemento para A Coroa



lunes, 4 de julio de 2011

91 puntos de Robert Parker para o Godello de Godeval

Fonte información: vino gallego - Comunicalium
 Godeval 2010 obtivo 91 puntos no último listado que publicou The Wine Advocate.
Trátase da mellor cualificación obtida por este viño na súa historia na revista que dirixe e edita Robert Parker, xa que as anadas 2006, 2007, 2008 e 2009 lograron 90 puntos.

Para o colaborador da publicación e especialista en viños españois, Jay Miller, "Godeval 2010 é máis fresco e máis expresivo que as anadas anteriores" e recomenda o seu consumo até 2016.

Ademais, Miller mostra a súa predilección polas variedades autóctonas, como é a Godello da D.O. Valdeorras: "Os fundadores de Adegas Godeval realmente merecen o recoñecemento por rescatar a case extinta variedade Godello e por elaborar o primeiro viño con base Godello, en 1986", reflexiona na súa nota de cata.

Por tanto, esta puntuación non só é a mellor que obtivo a adega en The Wine Advocate, senón que enxalza a súa traxectoria e apoia a calidade dos seus viños e o seu bo envellecemento en botella, ao recomendar o seu consumo durante o próximos cinco anos. Todo un éxito para Adegas Godeval.

Valdeorras xa conta cun novo viño de prestixo: O tostado de Valdeorras

  O Consello Regulador da D.O. Valdeorras na súa procura en aras da excelencia e a recuperación dos viños de calidade que a tradición salvagardou na comarca, última a posta a punto na investigación e desenvolvemento da Xoia da Coroa: o tostado de Valdeorras.

Froito das exitosas colaboracións que dende hai anos se veñen mantendo entre o Consello Regulador da D.O. Valdeorras e o Grupo de Investigacións Agroambientais e Alimentarias da Facultade de Ciencias de Ourense (Universidade de Vigo), estas dúas institucións decidiron colaborar novamente nun proxecto de investigación (financiado pola Xunta de Galicia e que forma parte da Tese Doutoral de Raquel Noguerol Pato) centrada en recuperar os viños tostados de Valdeorras que tradicionalmente se elaboraban de forma artesanal dentro do ámbito familiar. Aínda que existe xa unha longa tradición en Valdeorras de elaborar estes viños doces con uvas brancas godello pasificadas, o Consello Regulador pretende agora impulsar os tintos doces, viños naturalmente doce obtidos a partir de uvas Garnacha tintorera sometidas a un proceso de pasificación. Desta maneira poderase ofrecer aos produtores desta D.O. iniciativas novas cuxo resultado sexa un novo produto de gran calidade e competitividade e ao mesmo tempo diversificarase o mercado vitivinícola galego de calidade. Estes viños poderán competir con outros viños doces europeos (Tokaji Aszu de Hungría, Sauternes de Francia, Icewine de Austria e Alemaña, o Tostado de Ribeiro en España, entre outros) que contan xa cun gran prestixio internacional. 
Onte na Sala de Cata do Consello Regulador levouse a cabo unha valoración sensorial dos viños doces de 2008, 2010 e doutro viño procedentes da mestura de viño envellecidos en barrica con viños doces. Os viños doces 2008 e 2010 tiveron unha gran aceptación pola súa calidez en boca, así como polo seu aroma destacando os matices a uvas pasas, froitas do bosque, cravo, caramelo, chocolate e vainilla. 

Ao mesmo tempo presentáronse os resultados obtidos no laboratorio de investigación da Facultade de Ciencias de Ourense coincidentes coas avaliacións dos catadores. Trátase da primeira vez que se determina o perfil aromático de viño doces galegos. Aínda que un viño doce de 2010 presenta unha maior riqueza en aromas varietales con respecto a un viño novo Garnacha (principalmente aromas que se atopan na uva de partida) como consecuencia da concentración destes durante a pasificación da uva, descenden os aromas froiteiros que proveñen da fermentación do viño dado que a actividade dos fermentos nun medio con tal cantidade de azucre vese alterada. Favorablemente, aparecen novas notas aromáticas a caramelo, aromas tostados e especiados como resultado da síntese de compostos volátiles durante o proceso de pasificación tales como a acetoina, o sotolón, o guayacol e o 2-furfuraledehído. Por outra banda, no viño sometido a un envellecemento en barrica durante 2 anos aparecen e intensifícanse notas a chocolate, vainilla, especias e fume posto que o seu contido en alcol favorece a extracción dos  compostos da madeira que achegan este tipo de matices. 
De novo este ano levarase a cabo a vendima, pasificación e elaboración do tostado de Valdeorras 2011 co obxectivo de optimizar o proceso de pasificación das uvas e seguir descubrindo novos matices potenciais destes viños tostados. 


jueves, 30 de junio de 2011

Produtores e elaboradores de Txakoli visitan adegas da D.O. Valdeorras

Araceli Fernández, de adegas Godeval, cóntanos como foi a cita coa Asociación Txakolineros de Vizcaia, Bialtxa, que pasaron un día na adega con visita, cata e comida no Mosteiro.

-Produtores e elaboradores desta entidade decidiron organizar unha viaxe a terras galegas e bercianas para coñecer  adegas das dúas denominacións entre elas, Godeval. Pasaron un día na comarca de Valdeorras visitando a zona e catando viños. Algúns deles xa nos visitaron hai uns anos e sorprendéronse dos cambios que a adega está a realizar para ampliar a súa capacidade de produción e para mellorar a atención aos visitantes. Nesta ocasión quixeron utilizar o Mosteiro como lugar para gozar da súa comida, despois de catar os viños Godeval e Cepas Vellas.- que foron condecorados cos premios excelencia 2011, cunha puntación de 98 e 99 puntos respectivamente. Os que non coñecían a adega e tampouco o godello aproveitaron para preguntar por esta variedade e a súa elaboración. Ademais de probalo durante a cata e a comida onde cada un decantouse polo seu preferido.-


-Ademais durante a visita sorprendeulles a nova adega que proximamente estará a funcionar ao completo. Consideran que a empresa está a facer un gran esforzo por crecer e agradoulles o deseño moderno da nova adega en contraste coa sede anterior nos baixos do Mosteiro de Xagoaza.-

A asociación de Txakolineros de Vizcaia, Bialtxa,  ten a súa sede no municipio de Lezama desde a súa fundación no ano 90. Na actualidade conta con 218 socios entre produtores e elaboradores dentro da Denominación de Orixe Bizkaiko Txakolina que acolle 55 adegas.  No 2010 tiveron unha produción de 1,170.000 litros dos cales un 95 por cento é branco e o resto rosado e tinto.

miércoles, 29 de junio de 2011

É tempo de verán, é tempo de godello

 Coa inminente irrupción estival ábrese o sempre eterno e de xeito evidente polémico debate, de cal é o viño a elixir para gozar desas típicas veladas estivais tan característica de España e da cada vez máis ampla, esta nosa aldea global.

Por medio destas humildes liñas a modo de reflexión, pero sempre fundamentadas en criterios de tendencias, dinámicas de mercado e evolución de gustos e valores pretendo, e máis nada que iso, realizar unha simple análise da evolución dos viños brancos españois concretando, se mo permiten, nos galegos e facendo clara alusión ao de que máis preto me toca, o godello de Valdeorras.


A calor cambia as nosas tendencias gastronómicas de forma moi marcada. Tan acentuada chega a ser esta permuta que a nosa relación cara ao consumo de certos alimentos chega a recaer mesmo no desterro e esquecemento dos mesmos até épocas consideradas como máis proclives cara ao apetito destes.

No mundo do viño, como maridaxe aliñador da nosa gastronomía, non ocorre o mesmo. Faise dificultoso para un gran número de consumidores a alteración do costume e goce deste importante condimento que transfire ao seu degustador un universo de sensacións aditivas á súa goce.

E é que non é baladí a famosa expresión "o mellor viño branco é un tinto". Dando grazas pola súa cada vez menor frecuencia de uso, ainda  que non se poda nin se deba obviar que a día hoxe aínda se usa con bastante asiduidade.

É unha realidade que en España durante anos traballouse, trabállase e a recado traballarase, no marco duns dos mellores viños tintos do mundo. Feito que outorga prestixio pero, que á súa vez, xera unha barreira a efectos e tendencia de consumo cara novos caldos, xa sexa en aspectos de variedade, marca ou tipoloxía.

Nesta contorna móvense os viños brancos españois. Entre eles a variedade típica e autóctona de Valdeorras, o godello.

Aínda é frecuente acompañar pratos de características liviás e frescas con viños espesos que, aínda que de enorme calidade e prestixio, funcionan a forma de encubridor da esencia do sabor do prato. Sen obviar o gran problema que supón lograr a temperatura adecuada dun tinto en época de calor, que talvez por exceso ou déficit de frío, que fai perder ese elemento máxico,  selo identificador do viño.

A ninguén lle cabe dúbida algunha que os tintos españois áchanse no Olimpo dos viños, pero non podemos esquecer a importancia dos nosos brancos, que como o mercado internacional afirma, e sen pretender caer na arbitrariedade, atópanse entre os mellores brancos do mundo.

Hoxe hai máis de 20 anos que unhas denominacións de orixe pioneiras, entre elas as xentes de Valdeorras, puxeron todo o seu traballo, ilusión e esforzo en recuperar a paixón do viño branco en España. Tras un arduo camiño de traballo duro, coidado mimo e bo saber facer, conseguiuse axuntar tradición e modernidade para que os brancos españois, e moi especialmente os galegos, cheguen a "cume"do universo do viño actual.

Os caldos brancos españois a día de hoxe caracterízanse por unha personalidade propia, froito da evolución tecnolóxica aplicada ao cultivo tradicional das variedades autóctonas, sendo capaces de transmitir a máxima expresión do "terroir" característico da nosa rica xeografía. Son capaces de encher en boca como un tinto, ofrecendo unha gran profundidade, largura e similar intensidade e que ademais, e como selo característico dos grandes viños, son capaces de desenvolverse en botella, mellorando co paso do tempo.

Aos asiduos a este blog, que contarlles sobre o marco no que se desenvolve o godello de Valdeorras a nivel internacional? Xa sexa desde os sectores máis afíns ao "parkerismo" ou  desde os sectores máis críticos co afamado Gurú do viño, existe unanimidade ao enxalzar e premiar a calidade e excelencia dos brancos D.O. Valdeorras;  materializando estes eloxios en multitude de premios e recoñecementos que chegan, ano tras ano, desde multitude de países con forte cultura e tradición vinícola.

A nivel nacional os mellores centros de hostalaría e restauración contan con Godellos de Valdeorras nas súas adegas. A variedade autóctona de Valdeorras está a recibir tal prestixio entre os especialistas que son diversos os estudos realizados sobre o Godello, chegando mesmo a exportala a outras zonas peninsulares para tentar reproducir a maxia da súa elaboración, sen valorar na súa xusta medida o importante concepto de "Terroir".

Para concluír, e retomando o fío inicial, só convidarvos a que perdades o medo de apostar por un produto de enorme e contrastada calidade, os viños brancos españois.  Aconsellándovos entre eles, e sobre todo para aqueles que non os coñezades, os godellos de Valdeorras, por medio dos que poderedes gozar de todo o sentir dunha terra.


martes, 28 de junio de 2011

A adega valdeorresa Godeval mostra o seu compromiso co deporte paralímpico español

Fonte info: vinogallego.com/Comunicalium

Godeval mostra un ano máis o seu sólido compromiso coa integración de discapacitados físicos, presentándose como colaborador no Open Internacional Cidade dá Coruña de Tenis en Cadeira de rodas; proba puntuable para os Xogos Paralímpicos de Londres 2012.

Tal e como leva realizando durante os sete anos de existencia da celebración, a adega valdeorresa Godeval, mostrouse presente colaborando estreitamente na celebración do Open Internacional Cidade dá Coruña de tenis en cadeira de rodas, organizado pola Escola de tenis Marineda e patrocinado polos Concellos de Cambre e A Coruña.

Do 16 ao 19 de xuño concentrouse a elite do tenis desta categoría na Escola de Tenis Marineda, institución que conta cunha dilatada experiencia realizando un importante labor de integración e normalización a través da práctica desta disciplina deportiva.

Ademais, durante a competición tivo lugar un intenso calendario de actividades paralelas, nas que Godeval brillou con luz propia nunha concorrida cata celebrada o sábado 18 de xuño.

Os seus viños, Godeval e Godeval Cepas Vellas, satisfixeron os gustos tanto dos seus seguidores como dos neófitos que tiveron a ocasión de probalos por primeira vez.

Godeval no Open de Tenis Cidade da Coruña
en cadeira de rodas
Neste torneo, un do cinco internacionais que se celebran en España e que ten a honra de figurar entre os máis importantes do circuíto, proclamouse gañador Martín Varela, xogador da Escola de Tenis Marineda e subcampión dos XXI Campionatos de España da categoría.

Así mesmo, os deportistas participantes puntuaron para a clasificación nos próximos Xogos Paralímpicos de Londres 2012, que se celebrarán do 29 de agosto ao 9 de setembro.
Martín Varela, vencedor do Open 
Sen dúbida, un evento deportivo de alto nivel que derruba barreiras e co que Godeval sempre se sentiu sensibilizado, premiando particularmente a cada un dos participantes.

 Deste xeito a adega valdeorresa mostra un sólido compromiso coa integración e normalización dos diminuídos físicos, apoiando e incentivando esta loable iniciativa; por medio da cal se pretende servir de instrumento para que as persoas con discapacidade física logren a súa plena integración social, defendendo os seus dereitos, eliminando prexuízos sociais, realizando un labor de prevención e de sensibilización social. 






lunes, 27 de junio de 2011

Os viños artesanais de gran valor déronse cita onte en Tui

Os viños artesanais de gran valor de diversas adegas de España e Portugal, déronse a coñecer onte dentro do marco incomparable do claustro da catedral de Tui.

A iniciativa que partiu da Asociación Galega de Catadoras (AGASU) en colaboración con Marina  García, responsable dunha importante vinoteca en Tui, tivo unha gran acollida por parte dunha nutrida concorrencia de profesionais e público especializado.

Por unha banda adegueiros participantes cualifican a iniciativa como brillante, así José Luís Mateo comunícanos que "No momento que proban os viños xa os valoran ... con esta inicitiva conseguimos transmitir á xente o entusiasmo que poñemos na elaboración destes caldos". Estes viticultores, axuntados na procura da máxima calidade, expresión e diferenciación, valoraron a iniciativa reforzada polo marco incomparable do claustro da Catedral de Tui; así Rubén Murciego López e Rafael Martín Peral, viticultores artesanais da zona de Valdeorras, coinciden en afirmar a importancia de "que se dean a coñecer os nosos viños e que a xente os probe neste marco incomparable".

No acto tamén se quixo incluír ao veciño Portugal, que alcanzou a súa máxima expresión na persoa de Álvaro Castro, viticultor da rexión lusa do Dao, quen compartiu con todos os asistentes a súa traxectoria como viticultor artesanal.

Amplía información


jueves, 23 de junio de 2011

Chega a noite de San Xoán

Esta noite celébrase a tradicional festividade de San Xoán,  que aínda que en cada rexión celébrase dunha forma determinada, dende a nai do viño queremos compartir as peculiaridades e tradición da festividade en Galicia por medio do especial publicado polos compañeiros de Galicia Dixital, e que di así:

"Habelas, hailas". E na noite do 23 ao 24 de xuño os galegos -do mesmo xeito que noutras zonas de España e do mundo- facemos o posible por contemplalas, procurando invocar ao ben e afastar ao mal, e desexando que os bos esconxuros axúdennos até o seguinte 23 de xuño. É a coñecida como "NOITE MEIGA": unha noite, xunto coa do 31 de decembro (San Silvestre), en que as bruxas despregan unha gran actividade e prodúcense desde o anoitecer e até o canto do galo febrís loitas entre luces e sombras, entre o ben e o mal.
É unha celebración chea de maxia que envolve o ritual da fogueira e aos participantes famentos de protección e bos agoiros, e tamén aos servos das forzas demoníacas.

"Galicia, Terra Meiga".

Ritos e tradicións, crenzas e supersticiones mestúranse en Galicia durante a noite do 23 ao 24 de xuño. E é que a memoria colectiva da "Terra Meiga" ten acumuladas historias vivas, moitas delas conservadas grazas á tradición oral e ás festas que se transmitiron de xeración en xeración e que hoxe gozan da prema de propios e estraños. "Contan as lendas que, cando se pon o sol que aluma o día do 23 de xuño, as "lareiras" das bruxas convértense en improvisados laboratorios onde potes, ungüentos e esconxuros mestúranse en combinados pócemas e como preámbulo do seu voo nocturno. Pero tamén "hailas" que deciden recibir o solsticio ao amparo dos montes, nunha barca que asuca o mar ou en reunións en escampados, covas, ríos e regatos, así como en campos despexados. Por iso é polo que até no lugar máis recóndito de Galicia acéndese unha fogueira como símbolo purificador e protector.

É o lume que, unha vez feito brasas, sáltase ao berro de "Bruxas fóra" co fin de afastar os males que poidan aveciñarse.

É, pois, ao redor dunha fogueira onde a simboloxía atopa a súa máxima expresión e presenza popular: reunidos en torno ao lume, cántase, báilase, cómese e bébese co fin de escorrentar aos malos espíritos.

Orixes.

Días despois do solsticio de verán celébrase en toda Europa a chegada do estío e o apoxeo do sol. Con ritos semellantes, e aceptada a súa procedencia de tradicións célticas orixinadas na Idade Media, no santoral católico coincide coa festividade de San Xoán e os rituais son restos de enraizados cultos ao lume, a auga e a terra. As fogueiras de San Xoán son o ritual máis coñecido e practicado: ao lume debemos de enfrontarnos para dominalo e que nos conceda os seus favores. Así, a manifestación popular da fogueira mantívose como unha festa de irmandade, polo que é moi común atoparnos nas rúas, as prazas, o monte ou as praias numerosas fogueiras organizadas por grandes e pequenos colectivos que adornan a celebración con certa carga de superstición engadida entregando ao lume materiais vellos, inservibles ou fatídicos; e gozando da festa a través da gastronomía, por iso é polo que sexan tan populares as "sardiñadas" e churrascadas populares, así como a degustación de chourizos e viño do país.

Rituais

 A elaboración de ramos con rosas, saúco, hinoxo, torvisco, palitroques, herba de San Xoán, cardos e outras flores; lavarse a medianoite nunha fonte, regato ou o mar; fregarse a pel co rocío da mañá; botar sal por encima dos tellados, son algúns
dos recursos máis empregados por aqueles que buscan a protección.


E que sería da noite de San Xoán en Galicia sen un dos seus rituais máis característicos: "A queimada". Para que ningunha "meiga" escápese do lume purificador, ninguén debe quedar sen a súa queimada. Así que aquí deixámosvos un vídeo para que poidades elaborala de forma precisa e sinxela, ademais achegámosvos unha ligazón para que completedes o rito co seu esconxuro.