jueves, 19 de julio de 2012

A adega DO Valdeorras "Valdesil" participa no proxecto máis importe de Galicia en investigación vitivinícola

Fonte info: Viño Galego
O proxecto, financiado en parte polo 'Fondo Tecnolóxico', partida especial do Fondo Europeo de Desenvolvemento Rexional da Unión Europea (FEDER), pretende ser un referente a nivel nacional no ámbito da innovación vitivinícola. Este, busca consolidar a variedade Godello xunto ao seu hábitat natural, os chans de lousa e pizarra de Valdeorras e o extremo clima desta rexión, como os elementos crave para competir nos mercados internacionais de alto nivel a través da mellora da súa calidade, así como a redución de custos e impacto mediambiental mellorando as marxes de comercialización.

O grupo de investigación do doutor José Ramón Lissarrage da ETS de Enxeñeiros Agrónomos da Universidade Politécnica de Madrid marcará as directrices do proxecto de Valdesil xunto á enóloga Cristina Mantilla e ao director técnico de Valdesil Borja Prada.

O proxecto da adega Valdesil está integrado no Consorcio 'Inter-gal-eno' no que participan cinco adegas máis de Galicia que investigarán sobre outras variedades de uva cun investimento conxunto de tres millóns de euros.

A investigación ilustra como os científicos poden obter financiamento cando orientan o seu traballo á colaboración coas empresas en proxectos beneficiosos para o conxunto dun sector.

Así, a parte científica do mesmo foi encargada á Misión Biolóxica de Galicia do Consello Superior de Investigacións Científicas e á fundación Instituto Tecnolóxico de Galicia mentres que a empresa Grupotec desenvolve os labores de Oficina Técnica.

A investigación está orientada a optimizar a forma de cultivo das variedades e a reducir os tratamentos anti-criptogámicos. Para iso avaliarase o comportamento agronómico baixo diversos escenarios de altitude de cultivo, orientación e outros parámetros que se monitorizarán cunha rede de sensores inalámbricos apoiada por modelos matemáticos de predición.

Viñedo de Pedrouzos
Valdesil conta cos viñedos de Godello máis vellos de España. Destaca o viñedo de Pedrouzos plantado a finais do século XIX por un antepasado da familia propietaria. En total, cultiva 30 hectáreas de viñedo e controla outra 58 propiedade de viticultores locais, maioritariamente da variedade branca Godello.

Valdesil iniciou a súa actividade en 1991 cando se lanzou ao mercado a primeira colleita da adega. Simultaneamente comezou o proceso de recompra e recuperación dun conxunto de viñas, as 'Pezas dá Portela', plantados pola familia tempo atrás e que cambiaran de mans co paso do tempo.

Os viñedos de Valdesil están nos pobos de Portela e Córgomo, pertencentes ao municipio de Vilamartín de Valdeorras. A adega elabora, hoxe en día, catro viños brancos de leira: Montenovo, Valdesil, Pezas dá Portela e Pedrouzos e dous viños tintos de carácter atlántico: Valderroa e Valderroa Carballo.




martes, 17 de julio de 2012

Arrinca a ruta 'Vive e Bebe Godeval' en dez bares e restaurantes de Ponferrada

Info: El Bierzo Digital

Unha decena de bares e restaurantes da capital berciana han iniciado unha promoción coa que pretenden fidelizar aos clientes cun viño branco de Godello da comarca veciña de Valdeorras.
 A adega Godeval, pioneira na recuperación desta variedade en Valdeorras, foi a elixida polas distribuidora "Bodegas La Seca" para realizar esta promoción. Dez establecementos hostaleiros de Ponferrada repartirán, ao consumir este viño branco, uns cartóns cun número de participación nun sorteo o día 1 de agosto.
A iniciativa poderase gozar até final do mes de xullo. Os premios aos que optarán os clientes son lotes de viño e como premio especial unha cea para dúas persoas nun dos restaurantes participantes. Para entrar no concurso e á vez degustar e mesmo descubrir un gran viño como Godeval, só teñen que pedilo realizando a ruta que aparece indicada en varios carteis colocados nos locais participantes.

Na Ruta Vive e Bebe participan: El Café Teatro, Bergidum, La Carrá, Vinomio, Restaurante Lagar de Montejos, Las Cuadras, El patio de la Obrera, Capricciosa, Bernain, Alfaia.

O I Salón de Produtos excelencia da Euroregión cultiva un excepcional éxito en O Barco

Foto: Manu Sánchez (Alan de Val) Info: Manu Sánchez - La voz de Galicia - La Región
 O I Salón de Produtos Excelencia de Galicia e Norte de Portugal, onde os viños DO Valdeorras xogaron un papel relevante, pecha as súas portas cunhas cifras que roldan os 35.000 euros en beneficios para os produtores, segundo palabras da responsable Irene Dacal.

Durante o fin de semana, o Paseo do Malecón barquense foi pechado para que puidesen instalar os seus postos os 22 produtores de artigos de calidade de Galicia e Portugal. Os visitantes puideron adquirir dende viños ou meles, até os tradicionais mirabeles, pasando por embutidos portugueses e de Valdeorras.

Había doces por un euro, pero tamén botellas de viño por 25, así que o balance feito desde a Concellaría de Turismo e Promoción Económica de O Barco é que a feira gastronómica do pasado fin de semana xerou «entre 30.000 e 40.000 euros en vendas», segundo os datos dados hoxe pola responsable, Irene Dacal.

É o cálculo realizado en virtude dos 2.500 billetes de venda entregados, que daban dereito a participar nun sorteo con premios varios. Asegurou que «os produtores quedaron encantados, tanto que houbo algún que tivo que ir buscar máis produto, porque venderon todo o que trouxeran» e que varios apuntaron tamén á súa intención de regresar sempre que fose posible.

Varias adegas DO Valdeorras acompañaron o acto dende as súas respectivas casetas, ofrecendo a excelencia dos seus viños como aliciente á calidade dos produtos expostos.

Estas foron as adegas participantes no acto:
  Podes ampliar información sobre cada unha delas facendo click sobre o seu nome
Adega Godeval

Adega Quinta da Peza

Adega Santa Marta - Viñaredo


Adega Alan de Val

Adegas D´Berna


Pola súa banda, un concurso de bocadillos no que participaron doce competidores, precedeu o peche do 'I Salón gastronómico de produtos de excelencia dá eurorrexión'.

 O vencedor foi José Luís Ferreira, que utilizou como ingrediente principal paté de pementa. O segundo e terceiro premios foron para Francisco Bussieres Valcarce e Manuel Fernández López, respectivamente. Os gañadores gozarán de estancias de tres días en Barcelos (Portugal) e dun fin de semana en Sarria (Lugo) e no espectacular "Pazo de O Castro" en O Barco.



jueves, 12 de julio de 2012

Dous Acio de Ouro, un de Prata e un de Bronce para os viños DO Valdeorras na XXIV Cata dos viños de Galicia

Fonte info: La voz de Galicia / Marta Sertaje ( Adega A Coroa)
Acio de Ouro para Joaquín Rebolledo na categoría de mellor tinto de Galicia, Acio de Ouro para Bioca Godello Selección como mellor branco da DO Valdeorras , Acio de Prata para o Godello A Coroa 2011 e Acio de Bronce para Hacienda Ucediños son os premios que certificaron o gran momento da colleita 2011 na DO Valdeorras.

Seguindo a liña dos últimos tempos, os viños DO Valdeorras seguen causando sensación nas diferentes competicións nas que toman parte.

Un feito consumado diso é o Acio de Ouro que acredita a Joaquín Rebolledo Mencía como mellor tinto galego na "XXIV Cata dúas viños de Galicia", premio que se outorga baixo o amparo da Conselleria de Medio Rural .

Joaquín Rebolledo segue reafirmando a tradición que acredita aos seus viños como uns dos de maior proxección e recoñecemento en España. Este premio, únese aos xa cultivados pola adega alén das nosas fronteiras, para reforzar a calidade e excelencia que caracteriza á colleita 2011 da DO Valdeorras.


 Pola súa banda, como mellor branco na categoría de Denominación de Orixe, outorgouse o Acio de Ouro a Bioca Godello Selección, dentro do que a DO Valdeorras se refíre.

Bioca Godello, de adega María Teresa Núñez Vega, foi un dos grandes embaixadores dos viños DO Valdeorras a nivel internacional neste 2011, conseguindo facerse acredor de múltiples galardóns en importantes concursos de Europa e Norteamérica.


Coñece algúns dos premios máis destacados de Bioca 2011


Á súa vez, a adega DO Valdeorras "A Coroa" consolidouse no sector galego facéndose acredora do Acio de Prata na categoría de viños Brancos de DO Valdeorras.

Tras ser considerado como o gran branco español en Norteamérica, tal e como se acredita a través da prestixosa publicación "The New York Times" e da medalla de Ouro no Concurso "Selectións Mondiales de vins de Canadá" ( concurso de Viños máis grande de Norteamérica) entre outros moitos recoñecementos logrados neste continente, ademais de seguir reafirmando a súa presenza en Europa coa medalla de Ouro en Citadelles de Vin en Francia, Excelencia en ProWein (Alemaña) e o tender do monopolio no mercado sueco, agora toma reválida a súa excelencia no mercado galego con este novo galardón.


Coñece a Adega A Coroa

Accede á súa tenda Online

Coñece algúns dos premios máis destacados de A Coroa 2011



Mentres que o Bronce foi para a adega Eladio Santalla Freire polo seu Godello 2011 "Hacienda Ucediños"


Segue as novas desta Adega en Facebook

 Por medio deste tres novos galardóns, móstrase o gran traballo das adegas DO Valdeorras en aras de ofrecer un produto de primeira calidade que se converteu en referente dentro dos mercados máis esixentes do sector vinícola internacional.   

martes, 10 de julio de 2012

Ven a gozar do I Salón Gastronómico de produtos Excelencia de Galicia e Norte de Portugal este fin de semana a O Barco

 Como xa se avanzou en anteriores publicacións, esta fin de semana a vila de O Barco acollerá o I Salón Gastronómico de produtos Excelencia de Galicia e Norte de Portugal, con varias adegas DO Valdeorras como protagonistas.

Algunhas das manufacturas gastronómicas máis destacadas de Galicia e Norte de Portugal, abandeiradas baixo o selo de Excelencia de produtos da Eurorexión, daranse cita os próximos días 14 e 15 de xullo no paseo de O Malecón, O Barco de Valdeorras.

Nunha cita ineludible para os viños DO Valdeorras, varias serán as adegas que representarán a calidade dos caldos elaborados na rexión e que se poderán comprar e degustar nas diferentes casetas en combinación coa máis rica gastronomía das diferentes rexións que compoñen o proxecto de colaboración e promoción transfronteiriza.



Lembrámosvos as adegas de DO Valdeorras que se presentarán no acto co selo Excelencia da Euroregión:

 Podes ampliar información sobre cada unha delas facendo click sobre o seu nome

Adega Godeval

Adega Quinta da Peza

Adega Santa Marta - Viñaredo


Adega Alan de Val

Adegas D´Berna


 Como plus engadido, todas aquelas persoas que así o desexen poden participar no acto a través de creacións gastronómicas e por medio dun concurso de bocadillos. Estes participantes terán a oportunidade de conseguir 3 exclusivas fins de semana turísticas noutros 3 importantes centros de turismo de Galicia e Norte de Portugal.

 Fai click sobre imaxe para ampliar

viernes, 6 de julio de 2012

Manitas de Porco Celta en maridaxe con Mencía DO Valdeorras

  Como cada venres, hoxe vai de receitas e, na mesma liña que semanas anteriores por cortesía de Grupo Nove e a DO Valdeorras, ofrecémosche unha receita da mellor cociña de Vangarda Culinaria de Galicia, Manitas de Porco Celta en maridaxe con Mencía DO Valdeorras.


Esta receita chéganos da man de Héctor López, un Cheff novo, inquedo e cunha mente aberta, en constante evolución de aprender cada día pondo toda a súa dedicación e agarimo no que fai.

Héctor preséntase da seguinte maneira:

"Empecei traballando no restaurante da miña familia desde moi novo. Despois de cursar os meus estudos no Centro Superior de Hostalaría de Santiago, decidín empaparme do que se estaba facendo en España e fíxeno da man de Pedro Subijana e Toño Pérez entre outros. Desde hai algúns anos centreime na cociña do restaurante España, onde día a día tento rexuvenecer a cociña de Lugo". (Héctor López)

Así presenta Héctor este prato e a súa maridaxe


O seu restaurante, "España", atópase nunha constante evolución de 100 anos e, nel, os irmáns López achegaron o golpe de forno xeracional a un restaurante xa acreditado na vía tradicional polo seu pai. Héctor apostou por unha combinación comedida pero perfectamente definida, entre a herdanza ortodoxa e o "aggiornamento" dunha despensa moi sólida do abasto rural, tanto de montaña como de litoral.

O cambio de estilo coincidiu, en coherencia, cunha reforma dos equipamentos e servizos do restaurante, o cal, desde as súas orixes como cafetaría, cumpriu o medio século en espléndida e irresistible ascensión, a mesma que comparte co cociñeiro o seu irmán Francisco, á fronte da sala.

Convidándovos a que o vindeiro venres gocedes dunha nova receita de vangarda culinaria en estreita maridaxe con viños DO Valdeorras, lembrámosvos que, esta fin de semana, Auria Vinum Ourense abrirá as súas portas para que gocedes da excelencia dos caldos galegos en maridaxe coa mellor gastronomía da terra baixo a batuta de Javier González, Cheff de "Grupo Nove" e máximo responsable do Restaurante a Rexidora.
 

jueves, 5 de julio de 2012

Varias adegas DO Valdeorras reafirman o seu compromiso co público galego en Auria Vinum Ourense

 Unha vez pechada a presentación adicada ao sector profesional celebrada onte e antonte en Restaurante Maimón (Ourense) e na que o viño "A Escada" de adegas Alan de Val brillou con luz propia, o particular túnel do viño da cidade de Ourense ultima preparativos para abrir as súas portas ao gran público o próximo día 7 de Xullo.

O 1º Salón e Túnel do Viño de Ourense, "Auria Vinum", discorrerá no edificio do Museo Municipal, na rúa Lepanto, ao carón da Catedral de Ourense e celebrarase o sábado día 7 xullo en horario de 11:30 a 13:00 horas e de 18:30 a 21:00 horas.

Aproveitando unha contorna tan especial como a Cidade Vella de Ourense, en plena zona de tabenas e tascas e dentro da incomparable Auria (Ourense), capital no Antigo Reino; os viños DO Valdeorras realizarán un armoníaco encontro co gran público, inmersos nun marco amenizado pola rica vangarda gastronómica da terra, da man de Javier González (Cheff de Grupo Nove e Restaurante a Rexidora), e as creacións artísticas do pintor "Basalo".

Neste incomparable ámbito no que o viño das diferentes DO´s de Galicia será o protagonista, os caldos DO Valdeorras xogarán un papel destacado a través da calidade internacional representada por Adegas María Teresa Núñez co seu viño Bioca e polo novo viño de autor José Aristegui, que presentará en exclusiva a súa última creación "O Traste".

A elas únese a calidade e excelencia dos viños Alan de Val, que foron os seleccionados polo prestixioso Cheff de Vangarda Culinaria de Galicia, Javier González, para a súa presentación en maridaxe con Sopa de Tomate, Queixo San Simón e Lagostinos.

O público que así o desexe, poderá asistir a este magnífico evento polo módico prezo de 5 euros e, dentro do cal, poderase degustar a apreciadísima calidade dalgúns dos viños máis representativos das 5 DO galegas con importante repercusión no panorama vinícola internacional.

valo a perder? ...reserva xa a túa praza a través do teléfono: 988 388 108


Coñece de primeira man o compromiso de Adega Alan de Val co público galego

miércoles, 4 de julio de 2012

Os viños DO Valdeorras embaixadores do I Salón Excelencia de produtos de Galicia e Norte de Portugal

 Varios viños de adegas DO Valdeorras vestirán as súas mellores galas para participar no I Salón de Produtos de Excelencia da Eurorexión Galicia e norte de Portugal, que se celebrará na vila valdeorresa de O Barco.

O Paseo do Malecón de O Barco será escenario do I Salón de Produtos de Excelencia, que se desenvolverá os días 14 e 15 de xullo e no que varias adegas DO Valdeorras compartirán protagonismo con outros 22 produtores de Galicia e o Norte de Portugal.

Como xa adiantaramos en pasadas publicacións, algunhas das adegas máis significativas da comarca compartirán a súa excelencia dentro deste marco no que, esa mesma excelencia, serve como selo identificativo da calidade das manufacturas.

Previa confirmación oficial do montante total de adegas participantes, aventurámonos a citar as xa confirmadas:

Podes ampliar información sobre cada unha delas facendo click no seu nome

Adega Godeval

Adega Quinta da Peza

Adega Santa Marta - Viñaredo

Adega Alan de Val


Un dos alicientes que ofrece a organización, adxudicada a 'Imaxina Solucións', é o concurso popular de "montadiños". Nel poderán participar todos os interesados, que só deberán reunir un requisito: incluír nas súas creacións un dos produtos expostos no 'Salón Gastronómico'.

  Outorgaranse tres premios ás mellores creacións, consistentes noutros tantos fins de semana en Sarria, Barcelos e o Pazo do Castro barquense.

A medida que se vaía ampliando información, irémosvola transmitindo a través do blog "Un universo en cada botella" e as redes sociais de "A nai do viño"

lunes, 2 de julio de 2012

A nova adega DO Valdeorras, José Aristegui, presentará o seu viño de autor, Traste, en Auria Vinum

Fonte info: Adega José Aristegui / Adega Alan de Val
"Traste", viño de autor de Adega Jose Aristegui, será presentado en primicia no certame AURIA VINUM de Ourense, organizado pola Asociacion Galega de Viticultura.

Adega José Aristegui, despois de presentar os seus viños José Aristegui Godello e José Aristegui Mencia no certame internacional de Premios Novo Viño, facéndose acredores de senllas medallas de Bronce e Ouro respectivamente, presentará agora e en exclusividade no certame Auria Vinum de Ourense, o TRASTE, un tinto selección de cepas centenarias de Garnacha Tintorera e Mecía con crianza en barrica de carballo francés de primeiro ano.

 A Garnacha Tintorera, en Valdeorras, camiñou da par da Godello ou a Mencia durante a  historia recente relegada a un segundo plano como variedade utilizada en viños correntes ou utilizada para incrementar cor e estrutura en mesturas de tintos. É unha variedade moi estendida en toda a DO, aínda que para manifestar todo o seu potencial necesita do terruño adecuado.

As adegas DO Valdeorras,  entre elas Adega José Aristegui, coñecen ben os caprichos deste varietal, seleccionando exclusivamente uvas procedentes de viñedos centenarios situados en ladeiras de lousa e arxila. É nestes viñedos onde aparece o potencial impresionante da Garnacha Tintorera alcanzando unhas maduracións excepcionais cun bo equilibrio grao alcol /acidez. En combinación coa Mencia obtense un viño potente, fresco, con moita estrutura, redondo e saboroso. Traballado en cubas de carballo francés de primeiro ano mostra unha perfecta conxunción dos dous varietales con aromas a froitos negros e café. Desta forma, adega José Aristegui presentará un viño de Alta Expresión con moita vida por diante.



Pola súa banda, as adegas que representarán a excelencia dos viños DO Valdeorras en Auria Vinum acompañando a José Aristegui son:

Podes acceder á Web destas adegas facendo click sobre elas

Adega Alan de Val

Adega María Teresa Núñez Veiga - Bioca

Adega Roandi


Auria Vinum é un evento especializado do sector vinícola galego que se celebrará entre os días 2 e 3 de xullo, con dedicación ao sector da hostalaría e restauración en Restaurante Café Maimón (estrada de Reza, Paque do Maimón - Ourense), e o día 7 de xullo con dedicación ao público en xeral no Museo Municipal de Ourense (Rúa Lepanto 6 - Ourense)

A través desta iniciativa preténdese achegar a todos os públicos a calidade internacional que atesouran  os caldos galegos en xeral, e os das 4 denominacións de orixe ourensás en particular.

Podes reservar a túa asistencia a calquera dos dous actos a través do seguinte teléfono: 988 388 108

 

viernes, 29 de junio de 2012

Bonito con vinagreta de Tomate seco, Mazá e Tomiño en maridaxe con Godello DO Valdeorras

O verán chegou e con el, por cortesía de Grupo Gastronómico de Galicia  "Grupo Nove" e Consello Regulador Denominación de Orixe Valdeorras, dende A nai do viño presentámosvos en exclusiva un menú gastronómico de Vangarda para que gocedes, nestas datas, da mellor gastronomía de Galicia en Maridaxe cos uns dos caldos máis de moda no panorama vinícola internacional.

Antonio Botana, prestixioso Cheff de Grupo Nove e rexente do restaurante Pandemonium en Cambados  (Pontevedra), ofrécenos esta receita típica do verán a fin de que, todos aqueles que así o desexedes, poidades gozar nas vosas casas da mellor cociña de vangarda en estreita maridaxe co prestixio dos viños DO Valdeorras.



Antonio Botana describe a súa cociña da seguinte maneira:

"A sensibilidade, a paixón e o coñecemento deben figurar con letras maiúsculas no libro de ruta desta procura inconformista e constante que entendemos que debe ser a cociña. Definímonos como os buscadores desa mensaxe que está dentro do produto. O noso único labor é descifralo e que canto máis o estudemos e canto máis profundemos nel, máis preto estaremos de atopar a súa excelencia".

Con todo iso, así nos presenta Antonio a súa receita:


O seu restaurante, Pandemonium, encádrase nun proxecto que pretende desenvolver unha cociña de autor baseada no produto autóctono e nunha procura incesante da mensaxe que a propia materia prima poida transmitir; para todo iso, enténdese como feito dunha importancia suprema o acceso directo ao produto e o estudo do mesmo para tratar de atopar a súa maior expresión. Tamén se busca como fundamentais outros factores que contribúan a que o cliente do restaurante teña unha experiencia que transcienda ao mero feito culinario, isto reflíctese nun servizo dinámico e eficaz, unha oferta vinícola de amplo espectro e unha imaxe do restaurante que complemente todo a viva esencia do pracer culinario.

Con esta primeira receita pretendemos abrir unha porta para convidarvos a que os próximos venres sigades descubrindo novas propostas gastronómicas da nova e rica cociña de vangarda galega quen, a través de Grupo Nove, preséntanse  en estreita maridaxe coa excelencia dos caldos amparados baixo o selo de calidade DO Valdeorras.