martes, 17 de septiembre de 2013

Líderes de opinión de Porto Rico encomian as virtudes do Godello



Marcos Mercado, reputado  Sumiller, xornalista e líder de opinión en tendencias vinícolas, encomia e analiza as virtudes dos "Godello DO Valdeorras" que se comercializan en Porto Rico.

A vinculación de Porto Rico con Estados Unidos extrapolou multitude de tendencias e modelos conductuais que, aínda que definen ao pobo portoriqueño cunha independencia cultural e sociolóxica propia, as relacións político-sociais que levan a este país a ser considero como un estado máis da unión, producen unha homoxeneidade de tendencias cara aos valores extrínsecos da nación das barras e estrelas.

E neste marco tamén ten a súa cabida a Godello que, tras ser encomiada polos máis importantes críticos estadounidenses e converter aos seus caldos nun produto en moitos casos "de culto", cada vez atopa un marco de acción máis definido na caribeña illa de Porto Rico.

Retomando aqueles pasos de Ponce de León na pescuda da fonte da eterna mocidade, o godello DO Valdeorras apúntase a retomar, talvez, ese papel de procura ou, talvez, preséntase como unha representación do fin mesmo, xa que: Quen non sente máis novo gozando dunha copa de Godello? -.

Marcos Mercado

Así, Marcos Mercado - reputado catador, xornalista, analista de tendencias vinícolas e líder de opinión - retoma a liña marcada por prestixiosos norteamericanos impulsores da variedade alén do Atlántico ( Robert Parker, Stephen Tanzer, Gerry Dawnes ou Eric Asimov ) para ofrecernos a súa particular visión a través da sección de tendencias do diario líder "El nuevo día". 

Aínda que Marcos difire en certos aspectos dos seus homólogos continentais en temas de semellanzas varietales e a gran evolución en botella que posúe o godello, o insular ofrécenos un zumento artigo que fala ás claras da proxección internacional destes viños.

Reza así:

"A uva Godello leva xa séculos facendo viño nas zonas de Galicia e Portugal. Existen apuntamentos respecto da uva por Plinio o Maior, un dos escribas de maior sona do Imperio Romano, nos tempos do César. Na Galicia de hoxe, a comarca de Valdeorras leva o liderado respecto da uva, que  aparece noutras zonas como o son Ribeira Sacra e Monterrei.

Este tema trata de viños brancos con identidade propia, e de perfil afrutado e aromático, entre 11,5% e 13% de grao alcohólico. Os escritores Eric Asimov (crítico de The New York Times) e Gerry Dawes (gran impulsor do viño español en USA) , comparan á Godello coa Chardonnay, en relación a que a uva produce e traduce a feitura e o terruño do viñedo segundo a súa procedencia. "Lémbrame á Chardonnay, polo menos no sentido de que é (a Godello) un tanto neutral e préstase a reflectir nos seus aromas e gusto o labor do elaborador" , indica Asimov. Alá eles. Hai cousas que eu non me atrevo a dicir, nin a confrontar.

Sen afán de comparar, a Godello pode agruparse no grupo que acomoda á Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Albariño, Trebbiano e Garganega, entre as cepas que logran viños lixeiros e secos con carácter, sen moito carballo. Outra característica destas uvas é que, mesmo ao combinarse con outras noutros viños, manteñen o seu carácter e identidade propia. Este grupo préstase ao beneficio dun contacto mesurado coas suas lias, que son os fermentos xa gastados, pero moi útiles para brindarlle textura e fixar o padal en certos viños. Outra característica que os agrupa é que non adoitan ser viños con potencial de garda a moderado prazo. O meu gusto é desfrutalos axiña que cheguen ao mercado e mentres máis novos, mellor. As excepcións son moi poucas.

Esperando ao sol

En Porto Rico,  o Godello preséntanos unha alternativa gostosa e divertida para quen gozamos de viños brancos lixeiros e gustosos, dos que se locen na copa ao esperar  que chegue a festa e mantéñense felices co menú. Unha pena que levamos un verán moi chuvioso en San Juan e non as puiden gozar na praia.

Viña Godeval 2012 - mostra de tanque : De cor pálida e relucente. Cheo de vida e aromas a durazno branco, con moi gustoso corpo confirmando a froita. A acidez chillona (por falta de descanso) e moi refrescante. Baixo-moderado en alcol. Directo e feliz. Un exemplo moi bo de Valdeorras. A mostra chega á miña copa grazas aos amigos Javier Cintrón e Emilio Fafián. (Nota: O viño aínda non está dispoñible en Porto Rico, fichará nos $15, máis ou menos.)

Adegas Rafael Palacios Louro 2011 e Valdesil 2011 : Ambos os viños cateinos na panadaría A Ceiba, acompañados dun gustoso arroz con mariscos chamado "arroz a banda" , moi apropiado para estes viños:

Louro 2011 - Mostra unha intensidade en aromas e padal moi elegante, cunha textura firme e posgusto agradable e longo. A froita é moi sa, con escintileos de mazá vermella crúa e minerais. Complexo e elegante.

Valdesil 2011 - Está feito nun estilo moi elegante, pois contén a delicadeza da froita, a firmeza no corpo grazas ao seu repouso en lias, e logra unha tensión balanceada de principio a fin. O viño é de perfil lixeiro, con máis cítrico e mineral na súa froita, nunca áspero nin pizarroso. Estrutura e finura.

Ambos os viños roldan os $40 por botella, servidos na Ceiba. (A Adega Rafael Palacios produce un terceiro viño, o As Sortes, un Godello de luxo con mérito e atributos especiais. Adegas de Compostela, Santurce)

A Coroa 2011 - Completo, complexo, moi ben estruturado. Este viño de Valdeorras ten un padal distinto, contén matices cítricos e de froita tropical en aromas e gusto, preséntase moi firme e desenvolvido no padal, un tanto amelado en textura. É un dos viños máis completos na súa relación calidade prezo. (Nos $30, servido en 100 Viños, Suchville, Guaynabo) [...] "






A Asociación de Sumilleres de Galicia "Gallaecia" celebra o seu 16 aniversario galardoando a 21 viños DO Valdeorras



21 caldos da DO Valdeorras, entre os que se atopa un viño tostado de recente lanzamento, foron galardoados coa distinción por parte da Asociación de Sumilleres de Galicia "Gallaecia".

Un ano máis e na súa inestimable labor de difusión e promoción do viño galego de calidade, a Asociación de Sumilleres de Galicia "Gallaecia" volveu a galardoar, coas súas distincións, aos viños máis destacados da tempada nas cinco Denominacións de Orixe Galegas. 

A presenza da DO Valdeorras nestes galardóns saldouse coa nada desdeñable cifra de 21 premios, entre os que se atopa o outorgado ao viño tostado "Viñaredo" (primeiro premio para un viño Tostado DO Valdeorras), de adegas Santa Marta, que sitúa a esta adega como a máis galardoada de Galicia, con nada menos que 4 distincións. 

  A continuación ofrecémosvos a relación de viños DO Valdeorras premiados coas "Distincións Gallaecia" 2013:

Podes acceder á ficha de cada viño e coñecer cada adega facendo click sobre o seu nome

BRANCOS

VIÑO – ADEGA












TINTOS

VIÑO  - ADEGA









TOSTADO

VIÑO – ADEGA



Hai xa 13 anos que a Asociación de Sumilleres de Galicia"Gallaecia" viu homologado o seu concurso de viños e, a través del, outorgan un dos galardóns máis consolidado no panorama nacional como Concurso Oficialmente Recoñecido polo Ministerio de Medio Ambiente, Rural e Mariño do Goberno de España.

É á súa vez un dos concursos onde máis viños  se catan  coa particularidade da dobre cata, en ambos os casos cega e a botella tapada. Nunha primeira fase as catas realízanse nos CCRR nas datas máis idóneas para as D.O., tanto pola evolución dos seus viños, como polo número de caldos xa no mercado. A ficha de cata utilizada é a da O.I.V (Organización Internacional do Viño).




martes, 3 de septiembre de 2013

Ouro para A Coroa Lías como viño mellor valorado e prata para Viñaredo Godello Barrica como segundo na súa categoría, ratifican o éxito dos viños DO Valdeorras nos premios Arribe 2013



Os brancos de Godello DO Valdeorras de A Coroa e Viñaredo seleccionados entre os máis destacados do certame internacional "Premios Arribe 2013".

A Asociación Vinduero-Vindouro fixo público o fallo do xurado da IX edición dos Premios Arribe 2013, onde os brancos de Godello da DO Valdeorras volveron a triunfar obtendo os máis altos resultados das súas categorías.

Este concurso internacional avalía os mellores viños de España e Portugal, entre o 5 e o 7 de agosto, na localidade salmantina de Trabanca. Alí, un comité de cata internacional formado por 23 enólogos e profesionais de prestixio, catou os 319 viños inscritos na IX edición do concurso.

Foto: Tribuna Valladolid

Nesta edición participaron viños procedentes de 44 D.O. de España e Portugal e todos os caldos son valorados mediante cata a cegas.

   O regulamento dos Premios Arribe establece os seguintes tipos de premios:

    ·  o Gran Arribe de Ouro, que é un premio único entre todos os viños a concurso, ao viño que maior puntuación obtivese de todas as categorías e sempre que estea por encima de 94 puntos

    ·  o Arribe de Ouro, que se outorga aos viños que lograron 90 puntos ou máis

    ·  o Arribe de Prata, que se outorga a todos os viños que recibisen máis de 85 puntos e menos de 90.


A Coroa Godello Lias 2011 medalla de Ouro con 91,33 puntos



A Coroa Godello Lías 2011, pertencente á adega A Coroa,  foi condecorado coa medalla de Ouro ao lograr a máxima puntuación na categoría "viños brancos sen crianza en madeira" con 91, 33 puntos.

Con esta medalla ratifícase o gran traballo dos adegueiros da Coroa quen, tras lograr ano tras ano multitude de premios nacionais e internacionais, seguen manténdose fieis a esta tradición a través dun viño que se presenta coas seguintes notas de cata:

Amarelo verdoso con lixeiro matiz pallizo, reflexo da intensidade solar alcanzada coa madurez da colleita.

Excelente intensidade con percepción floral de Sauco e Toxo - Ulex parviflorus -, cun leve final de hinojo silvestre (propio do varietal). Nun segundo plano parecen notas de froitas maduras como o pexego e a pavía. Cunha leve oxigenación, os matices da papaya e o mango preséntanse para dotalo dunha elegante e excelente capacidade aromática.

En boca a súa entrada é potente, caracterización dun viño branco maduro, pero á vez vivo grazas á súa  equilibrada acidez que nos lembra ao pomelo. O seu final é persistente, dotado dun lixeiro toque salino e sutil amargor característico do viñedo.

Pola súa banda, adega A Coroa é recoñecida a través do seu prestixio internacional que situou os seus viños entre os mellores dos 5 continentes. Desta forma e facendo alusión a algún dos seus recoñecementos, o seu branco foi seleccionado como o mellor branco de Godello polo prestixioso diario norteamericano The New York Times.

Ademais, A Coroa exporta máis do 50% da súa produción e son unha firme aposta de calidade por parte dalgúns mercados estatais como o sueco,  que seleccionou a este Godello - por segundo ano consecutivo - no seu tender de monopolio estatal en representación dos brancos españois. 





  

Medalla de prata para Viñaredo Godello Barrica 2012 con 88,80 puntos 


Viñaredo Godello Barrica, de adegas Santa Marta, sitúase como o segundo viño mellor puntuado da categoría "Brancos con crianza en Madeira" e a escasa puntuación do vencedor.

O gran traballo da adega catapultou aos seus viños a ser un dos buques insignia da rexión en canto prestixio e calidade e, este novo premio, vén ratificar a seriedade do traballo que se realiza en aras da innovación e o desenvolvemento sustentable na elaboración dos viños de Santa Marta.

Con Viñaredo Godello Barrica, un fiel nas máis altas puntuacións de Arribe na súa categoría (Ouro en 2011, prata en 2012) e medalla de Ouro en Bruxelas 2012, ratifícase o traballo sustentable do que vos falamos a través dun viño que se presenta coas seguintes peculiaridades:

Elaborado a través de maceración a baixa temperatura durante 10 horas. A súa fermentación realízase en diferentes barricas de roble francés, americano e caucásico. A súa crianza execútase en repouso sobre as súas propias lías durante un período de seis meses.

As súas notas de cata defíneno como un branco de brillante dotado de cor amarela palliza. Con notable complexidade en nariz,  é definido por aromas de boa intensidade de froita exótica, meles e matices tostados dunha coidada selección de robles.

En boca preséntase graso, con final aromático e sutil amargor, sendo cualificado desta forma como: un viño persoal á vez que de gran elegancia.

En adicción, adega Santa Marta presenta até nove variedades diferentes de viños, todos eles elaborados coa honestidade, rigor e criterio característicos da DO Valdeorras.






martes, 27 de agosto de 2013

O groso da vendima DO Valdeorras estímase para a segunda quincena de setembro



O Consello Regulador DO Valdeorras estima os inicios do groso do período de recolección da colleita 2013 para as derradeiras semanas de setembro, vindo marcado por unha uva de gran calidade pero importante redución de cantidade.

Os factores climatolóxicos dos meses de abril e maio, unidos ás granizadas de xullo e os incendios de agosto, atrasaron considerablemente o inicio dos traballos de recolección en Valdeorras, traendo consigo un decremento considerable da produción en 2013.


Foto: zona afectada por incendio en Valdeorras - Fonte: Faro de Vigo


Fontes do Consello Regulador fálannos dunha cantidade de uva colleitada con tendencia á baixa e con datos difíciles de precisar. A pesar disto, a calidade da uva será optima para a elaboración de caldos e os viños DO Valdeorras seguirán gozando, un ano máis, da fama e prestixio que os caracteriza.

Dende a cúpula directiva do Consello estúdanse,ademais, as solicitudes de axudas para paliar os efectos das extraordinarias condicións meteorolóxicas deste ano, xa que son moitos adegueiros e produtores que viron moi afectados os seus viñedos e, algúns, perderon case a totalidade da produción.


Vendima en Valdeorras - Foto: Rosa Veiga

Por todo isto, exporase nos próximos días a posibilidade de solicitar esta axuda ante  o goberno central, tendo en conta que a situación aprema a facelo, e na firme convicción de apoiar aos máis prexudicados polos danos.







martes, 20 de agosto de 2013

Os viños DO Valdeorras espertan interese en Texas


O incipiente crecemento do Estado norteamericano de Texas non deixa de lado a excelencia dos viños DO Valdeorras e, nunha visita comercial realizada a finais de Xullo, achegou á comarca a importadores e catadores para coñecer "In situ" a calidade dos caldos valdeorreses.

A través dun proxecto impulsado por INORDE e coa firma Go Galicia Worldwide Business como intermediaria, James King, presidente dos catadores texanos e impulsor das importacións de viño galego a este estado, visitou Galicia o pasado mes de xullo facendo parada de rigor na DO Valdeorras.

Desta visita, na que se viu acompañado por Pilar Torres - responsable da organización de "Welcome to Galicia Week" en Houston - e que os levou por todas as denominacións de orixe Galegas, King puido acceder a diferentes adegas valdeorresas, pechando acordos con O Cepado e A Pinguela.

James King visitando viñedo de O Cepado - Foto: Adega O Cepado

Os viños de O Cepado e A Pinguela únense a outras adegas da DO Valdeorras que xa levan varios anos operando  neste mercado. É o caso de A Coroa, Valdesil e Godeval que comercializan as súas anadas nalgúns dos centros vinícolas máis importantes do estado da estrela solitaria.

Así e tras un estudo "In situ" do referente económico do estado, a cidade de Houston, pódense atopar as marcas valdeorresas en "Spec´s", a viñoteca máis importante de Texas, e algúns puntos de venda situados en importantes zonas de primeiro nivel adquisitivo, caso de Woodlands, cidade dormitorio das altas fortunas do estado.


A importancia deste mercado debe ser interpretada na súa xusta medida, xa que, aínda que se albisca como o incipiente motor industrial de Estados Unidos - Industria Médico-Farmaceútica, Industria Petroquímica, disparado índice de crecemento demográfico, o 6º porto máis importante do mundo e a cidade de USA que máis negocio xera segundo a última análise FORBES-, débese entender como un mercado emerxente que, aínda con menor risco de volatilidade que outros exteriores, aínda non asentou ao 100% a cultura do viño nos consumidores potenciais.

Pilar Torres - Frame: Telemiño
A pesar diso, as primeiras iniciativas para materializar este asentamento mostran claras doses de optimismo. Así se desprende das palabras de Pilar Torres concedidas en exclusiva á nai do viño: "Os primeiros achegamentos foron moi positivos. Na cidade de Houston realizáronse varios actos co viño galego como protagonista e a resposta foi impresionante".

Algúns destes actos, como a cata Best Galician Wines ou, sobre todo, Welcome to Galicia Week, son os encargados de dar énfases á introdución do viño galego en Texas.

Entrega de premios Best Galician Wines - Houston 2012
Centrándonos en Welcome to Galicia Week - semana promocional de Galicia en Houston que este ano se celebrará no mes de novembro -, dende a organización , Go Galicia Worldwide Business, póñense altas expectativas promocionais que se estiman corresponderan cunha amplía afluencia de distribuidores, restauradores e público en xeral de todo o estado. Alí,  os asistentes terán a oportunidade de coñecer "in situ" as bondades, calidade e excelencia do produto galego en xeral e algúns dos viños DO Valdeorras máis significativos en particular.    

Desta semana, así como de calquera acto paralelo que poida xurdir en relación ao evento, darémosvos cumprida información dende A nai do viño.






martes, 13 de agosto de 2013

Excepcional acollida ao viño DO Valdeorras en A Coruña onde bateu marca de vendas e asistencia


Os viños DO Valdeorras bateron marca de afluencia e esgotaron existencias a pasada semana na súa presentación da Coruña.

Un envorcado publico coruñés acudiu á chamada dos viños DO Valdeorras na Coruña durante os actos de presentación do seu particular túnel do viño, no cal se presentou a novidade de poder comprar os viños no propio salón.

"A resposta foi impresionante. Superáronse todas as expectivas da organización e esgotáronse as existencias de viño de moitas adegas que houbo que repor até en varias ocasións". Estas eran as palabras dun emocionado Jorge Mazaira - Director Técnico do Consello Regulador DO Valdeorras - quen, ademais de valorar a gran resposta de asistencia, agradeceu a amabilidade e calor das xentes dunha cidade na que, como ben reza o tópico, "ninguén é forasteiro".


Alí, preto de 500 herculinos visitaron o Salón durante os 2 días de celebración. Entre eles non só había profesionais do sector, senon público de a pé que puido gozar e comprar os viños "In situ" e a prezos de adega.

Os viños das adegas foron encomiados por todos os visitantes do salón e as compras dos mesmos foron masivas, por iso e a pesar da gran experiencia que posúe o Consello Regulador en presentacións nacionais e internacionais - Madrid, Barcelona, San Sebastián, Zúric, Tokio, New York, Dallas ... -, houbo varias adegas que tiveron que repor, até en 3 ocasións, toda a súa gama de viños.



Pola súa banda, a empresa organizadora, SERVINO, felicitou á DO Valdeorras pola calidade dos caldos e pola expectación espertada polos mesmos no público coruñés, que superaron  "moi de longo" as mellores expectativas que se crearon na contorna do acto.

Con todo isto, dende o Consello Regulador DO Valdeorras e as súas adegas faise imperativo enviar un caloroso agradecemento a A Coruña e as súas xentes, destacando o gran trato recibido e a exquisita amabilidade de todos os presentes.

Moitas grazas a todos!!!






lunes, 5 de agosto de 2013

Os viños DO Valdeorras preséntanse en exclusiva en A Coruña os días 7, 8 e 9 de Agosto.



16 adegas e 38 marcas comerciais amparadas baixo o selo de calidade DO Valdeorras preséntanse en A Coruña, compartindo a súa calidade co público asistente e colaborando co Banco de Alimentos Rías Altas.

Esta iniciativa solidaria preséntase a través da colaboración entre o Consello Regulador DO Valdeorras e a empresa de promoción SERVINO quen, axuntando calidade e compromiso, achegarán ao público unha proposta única e innovadora no sector.



Os actos darán comezo o mércores 7 cunha cata aproximación guiada e dirixida polo director técnico do Consello Regulador DO Valdeorras, Jorge Mazaira, que se celebrará na aula de Cata de SERVINO - Rúa Europa 3, A Coruña -. Ademais, será dentro deste acto onde se presentará de forma oficial o proxecto e facilitaranse os datos máis destacados da DO aos Medios de Comunicación.

A posta de longo do evento trasladarase os próximos xoves día 8 e venres día 9 de Agosto ao Salón Miramar do Centro Hostaleiro Hesperia Finisterre - Paseo do Parrote 2-4. A Coruña - onde, ambos os días e en horario de 18.00 a 22.00 horas, presentarase o Tunel do Viño DO Valdeorras.


O funcionamento do Tunel do viño, no que os asistentes poderán degustar un total de 38 marcas comerciais pertencentes a 16 adegas DO Valdeorras, caracterízase pola non presencia de adegueiros, sendo o propio director técnico do Consello Regulador en compañía de dous destacados Catadores de primeiro nivel, os encargados de asesorar ao público asistente e completar as explicacións das fichas técnicas dos viños alí expostos.

A gran novidade que presentará o Salón céntrase na posibilidade de adquirir os viños participantes "in situ", optimizando a visita dos asistentes e ofrecendo a posibilidade de que cada que se poda levar a casa os viños máis destacados dende o propio Salón.


Para participar, cada un dos asistentes deberá achegar 1Kg de alimentos non perecedoiros que a DO cederá ao Banco de Alimentos Rías Altas coa firme convicción de achegar unha particular axuda á xente máis necesitada nestes momentos difíciles.

Para participar, debes solicitar o tua reserva de invitación en info@servino.net 

Valdeorras e os seus viños espérante nesta aposta solidaria: non podes faltar!






lunes, 29 de julio de 2013

Os viños DO Valdeorras soan con forza no mercado asiático.


Xapón e Malaisia son dous países que apostan en firme polos viños valdeorresés.

Cun mercado vinícola nacional en claro declive, a excelencia dos viños DO Valdeorras aséntase en novos e poderosos mercados exteriores, apuntándose excelentes valoracións para a súa calidade e exclusividade.

Así,  importantes mercados como o xaponés recibiron en 2012 unha cantidade próxima  aos 6.800 litros de branco e  1000 de tinto. Tamén Malaisia recibiu unha potente suma de viño DO Valdeorras con cifras que roldan os 2000 litros.

A presenza nestes mercados non é baladí, xa que os actos promocionais das adegas souberon apostar por mercados seguros e que saben valorar a exclusividade dos godellos e mencía valdeorreses ao seu xusto prezo, mantendo, á súa vez, menores importacións a mercados volátiles como o caso do chinés.

Presentación do Consello Regulador DO Valdeorras en Xapón - 2013
Así se desprendeu das palabras do presidente do Consello Regulador DO Valdeorras en referencia á guerra de mercados entre China e Europa que mantén en albas as importacións vinícolas da Unión: "A situación está fóra do mundo do viño, pero salpícanos claramente. Son guerras comerciais".

Tras esta problemática, xa foron algunhas adegas as que se decantaron por manterse á expectativa e, segundo palabras do presidente da Cooperativa Jesús Nazareno - adega que acaba de asinar un importante acordo de exportación con Brasil-, Manuel Fernández Pérez di: "Dende China querían entre 200.000 e 300.000 botellas de Mencía, pero rexeitámolo por que o prezo ofrecido era inferior a dous euros".

A pesar diso, espéranse que as "cuitas arancelarias" entre ambos os mercados se diriman coa maior prema e China poida seguir optando á calidade dos viños DO Valdeorras, xa que continua sendo un dos mercados vinícolas máis en boga e con maiores perspectivas de crecemento.

Visita comercial do importador James King a adega O Cepado - DO Valdeorras
Mentres o tema  se soluciona, a aposta de calidade dos viños amparados baixo o selo DO Valdeorras non deixan de traballar na súa conquista de novos mercados exteriores, feito que se ratifica co incremento de cifras de exportación en 2012 e que se cuantifican en 250.000 litros de branco e 40.000 de tinto, como suma aproximada ao montante total das operacións.

Desta maneira e como froito de primeiros contactos, emerxentes mercados vinícolas como o Texano comezaron a enviar emisarios comerciais a terras valdeorresas no firme afán de fortalecer futuras relacións entre un dos estados norteamericanos que máis se está afianzando e a calidade e exclusividade das elaboracións DO Valdeorras.


Neste marco e a próxima semana, desde a nai do viño presentarémosvos máis novidades referentes aos viños DO Valdeorras en Texas e onde podedes atopalos.





jueves, 25 de julio de 2013

Coñece os viños premios na XIV Cata dos Viños DO Valdeorras


Ruchel en Brancos, O Cepado en Tintos e Garnacha Vella dá Chaira do Ramiriño foron os viños Galardoados na XIV Cata dos Viños DO Valdeorras, celebrada dentro dos actos da XVI Feira do Viño de Valdeorras.

Un ano máis a DO Valdeorras celebrou a súa cata anual que valora os viños significativos da anada na propia denominación de Orixe. Así, Ruchel Godello 2012 e O Cepado Mencía 2012 foron os galardoados este ano cos Cigurros de Ouro,  conseguindo a mención especial do evento o viño Garnacha Vella da Chaira do Ramiriño.

Con respecto aos brancos, Guitián 2012 de adegas a Tapada e A Coroa 2012 da adega homónima, conseguiron a prata e o bronce respectivamente.

En canto aos tintos, Memoria de Ventura de Adega da Pinguela e O Casal Novo de Adega O Casal foron os que acompañaron a O Cepado no segundo e terceiro posto respectivamente.

Para facer que poidades coñecer un pouquiño mellor as características destes viños, ofrecémosvos as súas notas de cata:

Ruchel Godello 2012


Monovarietal de Godello xove que presenta unha cor amarela pálido, con tons de limón maduro e aspecto limpo.

O seu aroma é intenso, onde destaca a súa complexidade, finura e elegancia. No que se aprecian nítidamente notas fructosas.

De entrada moi suave, aínda que coa acidez adecuada, preséntase cunha amplitude de sabores froiteiros, destacando na súa gran persistencia e a súa sensación global de redondez.




O Cepado Mencía 2012


Cor Vermella Semente con insercións violáceas selo de excelente evolución.

Os primarios en nariz son de sensación terrosa típica dos chans arcillosos e calizos, representativos da zona da uva. Á súa vez, os seus aromas secundarios son limpos con sensación de terruño que envolven a unha froita negra madura.

En boca é graso, cárnico e moi potente, con sabores de mora e arandano que lle dotan dun corpo e estrutura que perduran.

O seu tanicidade é moi notoria no beizo inferior que persiste e dá aínda máis intensidade ao viño.




Garnacha Vella dá Chaira do Ramiriño


Aromas a froitos vermellos e nariz rotundo, é un viño con marcadas notas minerais.

O seu corpo é amplío, cun paso por boca longo, persistente e óptimamente estruturado onde a integración da madeira coa froita convérteno nun viño moi exclusivo e cualificado por moitos como unha obra de arte.

Este garnacha nada ten que ver cos seus curmáns mediterráneos. É un viño de gran singularidade; raro, pero saboroso e moi valorado por entendidos e amantes da diversidade do viñedo.





 Con esta información seguimos dando énfase ao que foi a especial XVI Edición da Feira do viño DO Valdeorras, da que vos seguiremos facilitando datos nos próximos días





martes, 16 de julio de 2013

Valdeorras pecha a súa especial Feira do Viño

Foto: Augusto González

"No es un día cualquiera", Rober Bodegas e Román Dacosta compartiron e gozaron da exaltación dos viños DO Valdeorras.

Gran impresión dos visitantes á XVI Feira do viño de Valdeorras que, a pesar das inclemencias meteorolóxicas, gozaron dunha oferta única de radio, gastronomía, humor e, por suposto, uns dos grandes viños no panorama internacional.

Foto: Augusto González
Así, pese ao mollado recibimento para os integrantes de "No es un día cualquiera" - programa líder das mañás radiofónicas nas ondas españolas - o amor e a paixón que compartiron coas xentes, as paisaxes e os viños desta terra deixou prendado a todo o equipo.

Á súa vez, non quixeron perderse as belezas paisaxísticas de Valdeorras e, aproveitando o "impás" producido polas tormentas que azoutaron o recinto feiral, todos os integrantes do programa, con Pepa Fernández á cabeza, non tiveron medo en percorrer e gozar das montañas e agrestes paisaxes que rodean a comarca.

Foto: Augusto González
Á súa vez, o mestre de comunicadores José María Íñigo, propuxo unha cata privada dos caldos da zona guíada polo director técnico da DO Valdeorras e gran druída destes viños, Jorge Mazaira.

Xa entrando en materia radiofónica, o programa triunfou os dous días. O primeiro a través das ondas, logrando co segundo referendar o éxito do primeiro e engadindo un cheo o centro cultural  Cinema Avenida de A Rúa.

Foto: Augusto González
Ademais, a directora do programa e todos os integrantes, agradecidos polo trato dispensado e apaixonados polo gran recibimento outorgado das xentes valdeorresas, quixeron compartir a calor humana de Valdeorras a través de charlas e firmas de autógrafos cos asistentes.

Foto: Augusto González

Outros dos grandes adalices da Feira foi o gran humorista e Rei da comedia Rober Bodegas. Ademais de gran persoa e do loable esforzo que quixo facer o de Carballo por compartir a súa habilidade humorística cos valdeorresés, o público non lle foi á zaga, acudindo en masa e rindo a gargalladas as intelixentes e graciosas propostas do cómico.

Tras unha exitosa posta en escena, Rober non quixo perderse o poder probar o prestixio internacional dos viños DO Valdeorras e, así, visitou as casetas das adegas coa caracterísitca humildade galega que engrandece máis se cabe a súa gran figura, bromenado e repartindo simpatía con adegueiros e asistentes.

Foto: La Región
Talvez o reto máis duro chegoulle a Román Dacosta quen, despois de que a meteoroloxía condicionará a súa participación coa anulación de dous dos seus Showcookings, soubo sacar un cheo o domingo a medio día cando o tempo respectou.

Desta forma, o novo pero brillante cociñeiro axuntou todo o seu saber facer para achegar ao público espectaculares maridaxes culinarias, onde a presenza dos viños DO Valdeorrras brillou con luz propia.


E tras esta introdución quédanos o máis importante: os viños DO Valdeorras. Pero para ser tratados coa importancia que se merecen, convidámosvos a que visitedes este blog o vindeiro luns, onde vos ofreceremos un gran especial dos viños gañadores na XIV Cata de viños de Valdeorras e as súas adegas, engadindo datos como a importación, o prestixio internacional, os premios e algúns segredos que levaron a catapultar aos caldos DO Valdeorras ás máis importantes mesas e adegas de todo o mundo.

Non o perdades ... o luns moito máis da XVI Feira do Viño DO Valdeorras e os seus viños.