martes, 12 de marzo de 2013

Suíza e Xapón novos destinos promocionais para os viños DO Valdeorras


Mentres a Caseta do Consello Regulador DO Valdeorras recibiu multitude de visitas na Feira Xantar 2013, desde a directiva deste organismo xa se preparan as próximas actividades promocionais que levarán aos viños DO Valdeorras  a visitar Suíza e Xapón.

Unha vez concluída a Feira Gastronómica de Galicia, Xantar 2013, que se desenvolveu entre gran expectación e visitas á Caseta do Consello Regulador DO Valdeorras; este organismo porá en marcha a seguir unha serie de preparativos para comezar unha xira promocional, que levará aos viños desta DO a importantes mercados internacionais como o suízo e o xaponés.

Caseta do Consello Regulador DO Valdeorras en Xantar
Xantar, que pechaba o domingo as súas portas, desenvolveu as súas actividades entre unha gran expectación que recaeu, de forma especial, sobre os viños DO Valdeorras. Desta forma, a comitiva estranxeira invitada á Feira, este ano Perú, puido gozar e valorar de primeira man dos viños DO Valdeorras.

Comitiva do Perú desfrutando dos viños DO Valdeorras

Neste ambiente con marcada tinguidura internacional, o punto de partida das próximas presentacións iniciarase en terras helvéticas o 18 de Abril, no hotel METROPOL de Zúric.

 Ao acto, ao que acudirán algunhas das adegas máis destacadas da DO e das que vos daremos cumprida información en próximas crónicas, reunirá á flor e nata do sector profesional da rexión centroeuropea, e servirá como importante complemento ás exitosas presentacións realizadas neste país en anos anteriores.


Unha vez culminada a cita co sector especializado Suízo, o Consello Regulador marcará a súa próxima cita en FENAVIN -  do 7 ao 9 de Maio - onde, desde a Caseta propia do organismo, farase cumprida representación dun diverso número de adegas.

Foto: EFE ARQUIVO /   Frack Robichon

Esta feira abrirá paso á gran cita de Xapón: VINALITUR, que se celebrará  os próximos 13 e 14 de Maio en Tokio.

Nesta feira, o Consello Regulador DO Valdeorras actuará en representación de 7  adegas cos seus viños, e porase a disposición, a través da nai do viño, dunha serie de invitacións para todos aqueles que desexen asistir.

 A través destes actos, dos que vos iremos dando cumprida conta ao longo das próximas semanas, iniciarase  a primeira serie de actos promocionais que o Consello Regulador ten programados para 2013 e, a través dos cales, preténdese reforzar o prestixio internacional do que se fixeron acredores os viños DO Valdeorras no panorama vinícola internacional.   






lunes, 4 de marzo de 2013

Jancis Robinson, crítica de viños do Financial Times e asesora das adegas da raíña Isabel II de Inglaterra, móstrase entusiasmada co Godello DO Valdeorras



A crónica semanal da DO Valdeorras vén marcada polo especial adicado dende o diario líder en Inglaterra, Financial Times, encumiando ao Godello DO Valdeorras. En adicción, esta excepcional noticia complementarase coa presenza do Consello Regulador DO Valdeorras na feira Xantar 2013 en Ourense.

A crítica de viños de fama e recoñecemento mundial, Jancis Robinson, elaborou un especial sobre a súa nova paixón, o Godello DO Valdeorras, no que encumia a esta variedade  no sector internacional do viño.

En adicción Robinson, Master of Wine e crítica de viños de fama mundial, situou a dous viños brancos DO Valdeorras  "As Sortes 2011 e Sorte Ou Soro 2011", da adega Rafael Palacios, na súa lista de Viños Brancos Mellor Valorados do Mundo, concedéndolles unha puntuación de 18,5 puntos respectivamente. 


 Colaboradora semanal do diario inglés Financial Times, a experta encomiou estes viños por pertencer a " vendima máis marabillosa dunha gran selección" e polo seu "fantástico corpo e equilibrio a pesar da súa mocidade", referíndose ás Sortes 2011; e polo súa "intensidade e profundidade de matices" en relación a Sorte O Soro 2011.

Este feito vén reafirmar a gran paixón de Robinson por estes viños, xa que o pasado ano outro Godello DO Valdeorras, neste caso Valdesil, engrosou a lista de 25 mellores brancos do mundo de Financial Times.

Jancis Mary Robinson (nada en Cumbria o 22 de abril de 1950) é unha crítica británica de viño que pertence á Orde do Imperio Británico, Master of Wine (MW). Xornalista e editora de diversos libros relacionados co mundo do viño. Na actualidade escribe unha columna semanal no Financial Times e mantén os contidos da súa páxina web jancisrobinson.com. Jancis é conselleira de viños para os viños da adega da raíña Isabel II do Reino Unido.







 Pola súa banda, o Consello Regulador DO Valdeorras comezará a súa xira promocional no Salón Galego de Gastronomia e Turismo, que se celebrará entre o 6 e o 10 de marzo en Expourense.

Como punto de partida dunha serie de eventos promocionais que levarán ao Consello e a varias adegas a visitar diversos países e salóns internacionais, Ourense acollerá unha varios actos nos que o público poderá gozar da calidade e prestixio internacional que atesouran os viños DO Valdeorras.

Con Caseta propia en Xantar, onde se poderán degustar os viños das diferentes adegas, o Consello Regualdor DO Valdeorras tamen tomará parte en diferentes actos conxuntos con outros produtos da terra, para mostrar a sinerxía do produto galego en toda a súa esencia.

Así, o xoves día 7 ás 13:00h e baixo o amparo da Conselleria de Medio Rural, organizarase unha cata - degustación de viños DO Valdeorras xunto a ANFACO e Pan de Cea.

Xa o sábado 9, ás 19.00, realizarase unha presentación dos viños DO Valdeorras para os 20 primeiros asistentes que reserven a súa presenza mediante solicitude á organización no teléfono 988 366 030.

Non o perdas




lunes, 25 de febrero de 2013

O viño "Godello A Coroa" gana por segundo ano consecutivo o Tender do Monopolio Sueco


O viño godello de Adega A Coroa, adscrito ao selo DO Valdeorras, reafirma o seu posicionamento no mercado Sueco ao gañar por segundo ano consecutivo o tender de monopolio estatal, para seguir comercializando os seus viños neste país.

O feito de lograr o máximo recoñecemento por parte deste mercado en dous anos consecutivos, é  cualificado como "excepcional" por parte Systembolaget - organización estatal sueca que rexe o monopolio -, xa que moi raras veces una mesma adega faise coa máxima puntuación dous anos seguidos.

A Adega D.O. Valdeorras A Coroa, que comercializa o 50 % da súa produción nalgúns dos máis importantes mercados vinícola internacionais - Estados Unidos, México, Panamá, Porto Rico, República Dominicana, Xapón, Australia, Nova Zelandia, Reino Unido, Bélxica, Holanda, Suíza, Alemaña, Suecia -, cualifica este feito como unha grande oportunidade de seguir reafirmando o seu posicionamento en Suecia e o mercado nórdico .

A oferta de Systembolaget, encarada aos viños galegos e que obtivo a resposta de 33 adegas, saldouse cunha puntuación de 23 sobre 27 votos para Adega A Coroa, situándoa cunha ampla marxe de diferenza con respecto ás súas competidoras.


A empresa estatal sueca Systembolaget, ou monopolio, non ten parangón en ningún outro establecemento do mundo. Dispón de 2.300 referencias de máis de 40 países diferentes, que inclúen cervexa, viño e licores. Ademais, os seus provedores teñen en stock ao redor de 8.500 referencias dispoñibles baixo pedido en calquera tenda do país. Lánzanse aproximadamente 2.000 novos produtos ao ano.

Actualmente, conta con 418 tendas e con máis de 500 axentes que dan servizo a comunidades máis pequenas. Os empregados son xente cualificada para poder ofrecer o mellor servizo aos clientes, expertos en comida e bebida. Todos eles realizan unha exhaustiva preparación e todos os produtos, independentemente da súa procedencia, han de gozar do mesmo trato.


Desde Adega A Coroa atópanse encantados de pertencer, un ano máis, ao elenco de produtos que forman a carta do monopolio sueco, xa que supón pasar un estrito control de calidade e tamén unha cata de profesionais que elixen os mellores caldos entre todas as candidaturas que chegan á súa sede en Suecia.

Segundo a directora comercial e Export Manager da Adega, Marta Sertaje: "para unha adega familiar como A Coroa o feito de destacar un ano máis neste mercado, é unha oportunidade única de poder reafirmar a nosa presenza no exterior. O ano pasado xa se exportou o 50% da produción da adega e batéronse os records de vendas no dez anos que os nosos viños levan no mercado"


Adega A Coroa, aínda sendo unha adega familiar, conta cun equipo de vinificación actual e moderno. Unha viticultura racional, aproveitando a personalidade da variedade Godello e buscando sempre a calidade; esta é a filosofía que impulsa o traballo na Coroa, convencidos de que o viño se consegue principalmente no viñedo.

A elaboración céntrase nun trato minucioso e racional da uva, que fai uso da mellor tecnoloxía e respecta a heteroxeneidade dos terreos, sendo a primeira adega adscrita ao selo D.O. Valdeorras que utiliza a produción controlada nos seus viñedos.

O prestixio internacional dos viños A Coroa vén abalado por infinidade de premios, entre eles os máis destacados de 2012 son:

Best wine - The New York Times Selection - Cata a cegas

Medalla de Ouro - Selección Mundial de Viños de Canadá

Medalla de Ouro - Concurso Internacional de Viños de Lyon

Medalla de Prata - Mellores Viños españois para EE UU

Gran Mesquita de Ouro - Premios Mesquita 2012

Gran Ouro - Guía de Viños de Galicia

Distinción Gallaecia 2012

Bacchus de prata 2012 - Outorgado pola Unión Española de Catadores





lunes, 4 de febrero de 2013

Os viños DO Valdeorras reforzan a súa presenza no mercado de Brasil


Unha partida de 24.000 botellas viaxará desde a Adega Cooperativa Jesús Nazareno con destino ao mercado brasileiro e, con ela, unhas firmes expectativas de expansión nun dos mercados emerxentes de maior interese para o sector do viño.

Unha partida de 24.000 botellas de 'Menciño' serán o ariete dos viños DO Valdeorras no mercado brasileiro. Así se anunciou a pasada semana por parte da Adega Cooperativa Jesús Nazareno quen, de man do seu presidente Manuel Fernández Pérez, explicou que o  departamento de exportación da sociedade ultima nestes momentos os detalles da operación.

A cooperativa de O Barco, do mesmo xeito que a gran maioría de adegas DO Valdeorras nos últimos anos,  hai tempo que apostou polos mercados exteriores e de aí a súa presenza en países como Estados Unidos, Alemaña, Holanda ou Suíza, segundo comentou o seu presidente. Engadiu que a procura de novos clientes non se limita ao estranxeiro e que Jesús Nazareno leva anos traballando coas  grandes cadeas de alimentación nacionais, con resultados bastante alentadores.


O bo momento da adega cooperativa é referendado polos datos de vendas; 'este mes levamos vendidos 20.000 euros máis que o ano pasado', explicou Manuel. Desta maneira confírmase o gran prestixio que os viños DO Valdeorras lograron nos últimos anos e que se basea na súa gran relación calidade - prezo.

Á gran calidade dos viños hai que sumar o aumento das vendas, que é posible grazas á elevada produción da adega. Segundo os datos facilitados polo seu presidente, nas súas instalacións entraron aproximadamente 1,8 millóns de quilos de uva, sendo por iso que este ano os depósitos non foron suficientes para almacenar tanto mosto e houbo que introducir unha partida de 70.000 litros en varias cisternas complementarias.


A gran expansión da adega  levou a que os resultados dos últimos exercicios permitisen amortizar a creación de novas instalacións, facendo que a directiva sopese, de forma firme, a posibilidade de repartir o capital social e permitir a entrada de novos asociados.

A gran aceptación por parte do consumidor dos viños DO Valdeorras, unida á actual situación socioeconómica, propiciaron a recuperación de viñedos que levaban anos sen traballar, replantando as variedades autóctonas de Valdeorras. Desta maneira ábrese a posibilidade de afiliación de novos asociados.  

Con iso consolídase un plan de expansión continuista, que basea a súa evolución e desenvolvemento na elaboración duns viños de primerísima  calidade a un prezo moi competitivo.

Manuel Fernández accedeu á presidencia de Jesús Nazareno en 1986 e continuará catro anos máis, despois de que a asemblea de socios ratificáseo, hai dúas semanas, no seu cargo á fronte da cooperativa.


Nos plans a curto prazo de Jesús Nazareno entra a recuperación das vellas instalacións da cooperativa, aquelas de as que saíu o seu primeiro viño en 1963. Con iso, a pesar de que é unha posibilidade que a xunta reitora aínda está a estudar, as dificultades para atopar o financiamento que permita afrontar o proxecto de forma global, dificultan a súa implementación a curto prazo. Con todo, a execución do proxecto en varias fases, permitiría afrontar o investimento de forma máis folgada.

Desta forma, sen présa pero sen pausa  - igual que o proceso de elaboración do bo viño- , as adegas DO Valdeorras seguen ampliando o seu prestixio e recoñecemento tanto a nivel nacional como internacional, ratificando a máxima que considera aos viños DO Valdeorras como "a revolución enológica do século XXI".





sábado, 19 de enero de 2013

Os viños DO Valdeorras comezan o ano entre premios e novas presentacións


Os viños DO Valdeorras comezan 2013 na mesma liña que 2012 e que non é outra que obtendo os máis altos premios en certames internacionais a máis de presentando novos viños que a recado darán moito e moi bo que falar.

Esta semana a crónica semanal da nai do viño céntrase nos dous galardóns outorgados a Adega O Cepado que, cun Ouro e unha Prata, arrasa en Catavinum World Wine & Spirits Competition 2013, e que ademais completamos coa presentación do novo Godello sobre lias de Adega da Pinguela, "Vento".

Catavinum World Wine & Spirits Competition 2013, celebrado o pasado día 10 de Xaneiro de 2013, fixo públicos os resultados da cata de viños e licores do mundo da edición 2013. Para o devandito certame, Adega O Cepado presentou dúas mostras, O Cepado Godello 2011 e O Cepado Mencia 2011, sendo  ambas as condecoradas con senllas medallas.

CEPADO GODELLO 2011, MEDALLA DE OURO Catavinum World Wine & Spirits Competition 2013



CEPADO MENCIA 2011, MEDALLA DE PRATA Catavinum World Wine Spirits Competition 2013


O concurso Catavinum World Wine and Spirits Competition (CWWSC) está organizado e desenvolvido por Catavinum en Vitoria-Gasteiz (España).

Para a realización do concurso catáronse un total de 1839 viños e licores, de máis dunha vintena de países e dentro do cal os viños de O Cepado brillaron con luz propia.

Adega O Cepado, unha adega familiar situada en Rubiá, nace en 2008 integrada na denominación de orixe Valdeorras. A altitude dos seus viñedos(550m), xunto aos seus chans arcillosos e calizos crean as mellores condicións posibles para elaborar viños de primeiro nivel e recoñecido prestixio.

Dunha boa combinación entre viñedos de máis de 20 anos de antigüidade (Pradogrande, As Figueiras) e novas plantacións de (A Devesa, Valdeseara, Lourenche) nacen Cepado Godello e Cepado Mencía.

O principal obxectivo para esta adega é elaborar uns viños de gran calidade, e para iso emprégase un traballo tradicional nos viñedos e as máis modernas tecnoloxías na fase de elaboración.







Pola súa banda, tal e como anunciamos na nai do viño a pasada semana, Adega da Pinguela presentou o seu novo viño "Vento"

Adega da Pinguela, avalada polo prestixio outorgado polo salón de mellores viños de España "Guía Peñín 2013", lanza ao mercado a súa nova variedade de godello sobre lías. 

Fermentada sobre lías e en barrica, a uva godello compórtase de forma especial creando viños complexos. Así é "Vento", o novo viño de Adega dá Pinguela presentado polo colleiteiro da adega, Francisco Núñez, cun perfecto equilibrio entre froita e madeira. Vento é un viño cunha longa vida en botella, profundo e que perdura máis, coma o vento.





sábado, 12 de enero de 2013

O Consello Regulador e as adegas DO Valdeorras presentan os seus proxectos para 2013


O mantemento de tarifas para 2013 e os novos actos promocionais, a homenaxe a Horacio Fernández Presa, a presentación do novo viño de Adega A Pinguela e a colaboración das adegas DO Valdeorras con colectivos galegos , marcan o inicio do ano na DO Valdeorras.

O último pleno do Consello Regulador acordou manter os mesmos prezos da cualificación para a vendima de 2013 que nos anos anteriores e, con iso,  fai xa oito anos que as citadas tarifas non se tocan.

Segundo palabras do presidente José Luís García Pando: 'Non podemos pedir un esforzo maior ás adegas mentres nos podamos manter e , polo momento, imos ben', explicou.

Desta forma, o compromiso que se desprende desde o Consello Regulador e as adegas cos consumidores dos viños DO Valdeorras, mantense firme nunha mostra de seguir ofrecendo un produto de gran prestixio e sobresaiente recoñecemento internacional, ao mellor prezo.

Á súa vez, confirmáronse duas das novas presentacións internacionais que o Consello Regulador ten previstas para 2013. Suíza e Xapón son os destinos xa pechados para continuar cunha política de promoción internacional que trouxo notables éxitos en mercados tan esixentes como o belga e estadounidense en 2012.



Pola súa banda, unha das "almas mater" da recuperación da variedade Godello en Valdeorras e, a súa vez, director técnico da adega Godeval, Horacio Fernández Presa, recibiu onte unha merecida homenaxe á súa traxectoria. A Casa Grande de Viloira (O Barco de Valdeorras),  foi o lugar escollido para un acto onde José Domingo Pousada Enríquez, impartiu a conferencia "O futuro do viño. O viño do futuro".

O acto centrouse nunha actividade incluída dentro do ciclo "Cultura do Viño" dirixida polo Instituto de Estudos Valdeorreses.

Horacio Fernández Presa - Godeval 



A presentación interactiva da semana chéganos de parte de Adega da Pinguela, quen realizará nos próximos días a posta en escena dun novo viño amparado baixo o Selo de Calidade DO Valdeorras.

Adega da Pinguela, que conseguiu un notable éxito no Salón dos mellores viños de España, "Guía Peñín 2013", porá a disposición de todos os seus seguidores en Facebook a posibilidade de coñecer "en exlusiva" o seu novo caldo.

Lembrade, só no Facebook de Adega dá Pinguela






  
E para concluír esta primeira crónica semanal de 2013, facémonos eco da participación de dúas adegas DO Valdeorras na III Cata Solsticio de Inverno, realizada po parte da Asociación cultural de música e baile Flores Mareliñas.

Adega A Coroa cedeu o seu Godello 2011 e Adega Roandi fixo o propio coa súa recente creación, o espumoso "Brinde", nun acto que reforza a unión cultural da música e o baile coas manufacturas espirituosas da terra.

Por medio desta colaboración as adegas DO Valdeorras mostran o seu compromiso cos acervos culturais da terra, en estreita harmonía cunha manifestación tan lúdica, próxima e "nosa" como a música e o baile.




lunes, 24 de diciembre de 2012

Felices Festas


Consello Regulador DO Valdeorras, Adegueiros e todo o equipo de A nai do viño, deséxanvos unhas felices festas.

lunes, 10 de diciembre de 2012

Este nadal o teu mellor brinde con DO Valdeorras

A adega  DO Valdeorras Roandi preséntache "Brinde" a túa mellor aposta en Espumoso para este nadal.

O regulamento da D.O. Valdeorras contempla a elaboración de viños espumosos desde o ano 2011, onde o primeiro que chega ao mercado é un "Brut" de 11 graos, elaborado con uvas "godello" na adega Roandi.

Neste caso, o espumoso tivo en conta a experiencia acumulada en Cataluña e a enóloga de Roandi, Cristina Murga, explicou que os seus coñecementos sobre o proceso chamado "tradicional" fóronlle transmitidos polo enólogo Joan Milá, que estivo en Valdeorras en 2003 e ao descubrir a variedade branca "godello" tivo claro "que aí había un gran espumoso".

Murga  foi enóloga na adega "Día-Noite" do grupo Graciano e alí elaborou o primeiro espumoso galego que saíu á venda en 2005 co nome de "Danza".

O grupo Graciano desapareceu e agora, o novo espumoso da vendima de 2011 que é amparado pola D.O. Valdeorras, chega desde a adega "Roandi" con 2000 botellas "que son unha aposta empresarial e unha homenaxe persoal ao tamén desaparecido enólogo de Vilafranca do Penedés, Joan Milá", engadiu.

Este primeiro espumoso elaborado con "godello" chámase "Brinde" e tivo a súa segunda fermentación durante nove meses nunha cova (adega escavada na roca habitual na comarca)alugada, pero a colleita de 2012 transformarase en espumoso tras fermentar nunha cova descuberta no subsolo do propio hotel-adega de Roandi.

Os seus dez anos de experiencia valenlle a Cristina para aceptar o reto da familia Moral, propietaria de "Roandi", de elaborar máis viño espumoso con outras variedades, polo que xa está en pleno proceso para un novo viño con burbullas rosado, elaborado con uvas tintas "sousón" e "albarello" que podería saír ao mercado a finais de 2013.


A familia Moral na súa 4ª xeración de viticultores, asume o proxecto de fundar Adegas Roandi. Esta última xeración familiar, crecida con instinto innovador á vez que respectuoso coa tradición, son coñecedores das posibilidades dos coupages de cepas galegas autóctonas e ,en tal estudado equilibrio,  dotan aos seus viños cun marcado carácter único de variedades tintas galegas.

 Os viñedos asíntanse en ladeiras de 525 m. de altitude sobre chans de natureza pizarrosa e arcillosa. Estes viñedos están  compostos por cepas ancestrais, mesturados coa reconversión de 16 hectáreas de viñedo de variedades nobres galegas nun compendio tan equilibrado que conseguen imprimir aos seus viños un nutrido conxunto de sensacións complexas, diferentes e, posiblemente, únicas. Con iso, conforman uns viños de alto sentido común, baseados polo respecto á terra e as maneiras de traballala seguindo a tradicional liña herdada dos antepasados.



jueves, 6 de diciembre de 2012

Coñece as novas adegas DO Valdeorras que presentan os seus vídeos no Web do Consello Regulador

Achégase o nadal e desde a nai do viño temos o pracer de ofrecervos os novos vídeos de tres adegas DO Valdeorras que, a través do Portal Web do Consello Regulador, preséntanvos a excelencia do seu traballo.


Para que as coñezades un pouquiño mellor, imos cos vídeos e unha pequena descrición do seu traballo:

Adega DBERNA


Fai hoxe máis dun século,  Manuel Guitián puxo as súas primeiras plantacións nas asolladas ladeiras de Córgomo, comezando deste xeito unha tradición familiar que chega até o día de hoxe .

Manuel Guitián ensinou ao seu fillo José e este a o seu, Ramón Guitián, o coidado das plantacións. 
Hoxe,  é o fillo deste último, Berna Guitián xunto á súa esposa,  quen quixo seguir esta longa tradición familiar da viticultura, a través da creación dunha adega para a elaboración da produción destes propios viñedos, situados nas devanditas ladeiras de Córgomo.

A adega  DBERNA está equipada coas últimas tecnoloxías enolóxicas onde, aplicando novas técnicas de elaboración, unidas á tecnoloxía e á tradición familiar, obtén uns magníficos viños de Godello e Mencía, que son fiel reflexo do selo de calidade DO Valdeorras.


Adega José Aristegui


Adega José Aristegui é unha Adega de viños de autor de recente implantación e que comezou a funcionar no  ano 2012, cunha produción inicial de aproximadamente 6.000 botellas.

No seu primeiro ano conseguiu importantes condecoracións dalgúns dos máis prestixiosos concursos de novos viños a nivel nacional. Feito que a catapultou de forma inmediata, a ter presenza tamén no sector internacional.

Na elaboración os seus viños: José Aristegui Mencía, José Aristegui Godello e Traste; a Adega selecciona coidadosamente variedades de uva de parcelas centenarias e realiza vinificacións por separado.  


Adega Roandi


A familia Moral na súa 4ª xeración de viticultores, asume o proxecto de fundar Adegas Roandi. Esta última xeración familiar, crecida con instinto innovador á vez que respectuoso coa tradición, son coñecedores das posibilidades dos coupages de cepas galegas autóctonas e ,en tal estudado equilibrio,  dotan aos seus viños cun marcado carácter único de variedades tintas galegas.

 Os viñedos asíntanse en ladeiras de 525 m. de altitude sobre chans de natureza pizarrosa e arcillosa. Estes viñedos están  compostos por cepas ancestrais, mesturados coa reconversión de 16 hectáreas de viñedo de variedades nobres galegas nun compendio tan equilibrado que conseguen imprimir aos seus viños un nutrido conxunto de sensacións complexas, diferentes e, posiblemente, únicas. Con iso, conforman uns viños de alto sentido común, baseados polo respecto á terra e as maneiras de traballala seguindo a tradicional liña herdada dos antepasados.


martes, 4 de diciembre de 2012

Adegas Godeval investiga novas formas de optimizar a elaboración do Godello

Fonte info: Adegas Godeval

A adega valdeorresa Godeval empezou este ano un novo traballo de I+D -en colaboración coa Estación Enológica de Galicia para explorar novas formas de elaboración de viño coa uva de Godello.

 O proxecto recibe o nome de "Estudo de diferentes tempos de criomaceración para a mellora da elaboración do viño godello" e será presentado o próximo día 10 de decembro na sede da adega na localidade barquense de Xagoaza. Ademais do proxecto tamén se achegarán algúns dos resultados da fase inicial e completaranse cos que ofrezan varios catadores nun panel de cata previo á presentación do próximo luns. 

Todo o estudo atópase nunha fase inicial e o seu obxectivo é lograr determinar cal é o tempo óptimo de maceración a baixas temperaturas para extraer as mellores calidades da variedade godello. O proxecto terá unha duración de tres anos. 

A adega busca unha vez máis fusionar a tradición do coidado das viñas e a investigación na elaboración de viños para lograr a maior expresividade da variedade godello. Unha uva que empezou a recuperarse nos anos 80 co proxecto Revival (reestruturación de viñedos de Valdeorras) posto en marcha desde a Axencia de Extensión Agraria e que hoxe en día está a despuntar como unha variedade de gran potencial. Adegas Godeval xurdiu por mor daquel proxecto e hoxe continúa explorando novas formas de elaborar viños coa variedade godello.

 Desde a adega indican que a recuperación se fixo a través da investigación e o futuro continúa con proxectos de I+D no que pon toda a súa experiencia e dedicación. 

A cita da presentación deste proxecto será o vindeiro luns, 10 de decembro ás 14,00 horas na sede da adega na localidade barquense de Xagoaza. Aproveitarán o acto para presentar a nova adega a todos os asistentes e explicarlles o proceso de produción dos seus viños.

INFORMACIÓN COMPLEMENTARIA 

Criomaceración: Maceración dos mostos co hollejo da uva a baixas temperaturas (8-10º). 

Estación de Viticultura e Enoloxía de Galicia (Evega): Centro da Consellería de Medio Rural dedicado á investigación, asesoramento e información relacionado co mundo da viticultura e enoloxía. Situado no concello ourensán de Leiro está en funcionamento desde o ano 1987. Os últimos proxectos nos que están a traballar son: selección clonal de variedades galegas, produción de viño espumoso en Rías Baixas e o efecto da tensión hídrico no viñedo. 


Adegas Godeval nace en 1986 a raíz do Programa Revival (Reestruturación Viñedos Valdeorras) dedicado á recuperación da variedade godello en Valdeorras. Godeval aposta desde a súa orixe polos viños monovarietales de godello coidando a uva desde a súa orixe na viña até o seu embotellado. 

Actualmente nas súas novas e modernas instalacións comercializa 120.000 botellas anuais coas marcas Godeval e Godeval Cepas Vellas. Viños que elabora con 17 Ha de viñedo propio plantado nos concellos de O Barco e Vilamartín de Valdeorras, en chans de lousa situados nas ladeiras do val do río Sil.