lunes, 15 de noviembre de 2010

Tres das maiores expertas de cata de viños en España achegan ao público coruñes os seus coñecementos

Mercedes González - Foto: La Voz de Galicia
Mercedes González, presidenta da asociación de Catadoras de Galicia; Andrea Alonso, premio nariz de ouro 2010 e Isabel Mijares, presidenta da asociación española de xornalistas do viño; impartirán unha cata aberta o sábado 20 novembro no Palacio de Congresos da Coruña.

Esta actividade que se integra dentro de VI edición dos viños e Augardentes de Galicia que se celebra desde hoxe luns até o vindeiro sábado día 20; complétase con diversos actos que comezan hoxe, con cursos de catas impartidos polos máximos responsables técnicos dos diferentes D.O. galegas, e que culminarán o sábado co Salón de viños e augardentes de Galicia.

Ademais desta oferta, outro dos actos destacables nesta edición, é a presentación do proxecto de investigación que está a levar acabo o Profesor Díaz Maroto e a USC sobre a crianza de viños en Carballo autóctono de Galicia.

Está edición iniciará o seu peche o sábado a partir das 20.00 horas cunha velada amenizada por diversos músicos de Jazz da cidade herculina, que acompañarán aos asistentes até as 24:00 horas, cando se dará por clausurado o evento.

   

viernes, 12 de noviembre de 2010

Excepcional acollida da D.O. Valdeorras en Cataluña

O acto, celebrado onte no Hotel Palace de Barcelona e ao que asistiron máis de medio milleiro de persoas; cualifícase como un éxito rotundo por parte do Concello Regulador, as adegas; e o que é máis importante, os asistentes.

O máis de medio milleiro de asistentes ao acto celebrado onte en Barcelona, repartidos entre profesionais do sector, importantes figuras do mundo da hostalaría, distribuidoras, asociacións de Catadoras e xente de pé, gozaron do evento e destacaron en sinalar a calidade dos caldos de Valdeorras.

O acto que tivo como elemento reseñable a súa apertura ao público en xeral, puxo de manifesto o gran traballo que se está realizando desde o Consello Regulador en materia promocional dos viños do D.O. Se hai apenas un mes, realizábase a presentación en Nova York, onte tocoulle a vez á Cidade Condal, que deu unha gran acollida a estes caldos. Así, Cristina Martín, oriúnda de Barcelona coméntanos "Levo varios anos seguindo a gran calidade destes viños, e ano tras ano non paro de sorprenderme das grandes mellores que se realizan desde as adegas. Ojala actos como este repítanse moitas máis veces".

Ademais; Cristina, que estivo presente no acto en compañía de sua irmá Helena, agasallan a toda a familia da Nai do Viño  cunha nutrida cantidade de fotos sobre o evento.

Moitas grazas Cristina!
Moitas grazas Helena!

jueves, 11 de noviembre de 2010

Ven a disfrutar do noso viño o VI Salón dos viñoe e augardentes de Galicia en A Coruña

Baixo o patrocinio da Consellería de promoción económica, emprego, comercio, consumo e turismo do Concello dá Coruña e a Deputación Provincial dá Coruña vaise a celebrar, entre ou 15 e ou 20 de novembro, a Semana dos Viños Galegos con D.O. que está estruturada en dous grandes bloques:

- Cursos Públicos de iniciación á cata dos Viños das cinco D.O. Galegas (do 15 ao 19 de novembro)/ Porto Centro de Lecer, 2ª Planta. Horario: de 20 a 21.30h
- VIN Salón dos viños e Augardientes de Galicia (día 20 de novembro)/ Palexco, planta baixa. Horario de 11:00 a 14:30h e 17:30 a 24:00h.

O Salón de Viños e Augardentes de Galicia, que se celebra por sexto ano consecutivo na cidade da Coruña, é xa todo un referente no sector vitivinícola galego. Converteuse no Salón onde máis adegas galegas participan e onde, ademais, desexan participar. Serán máis de 250 referencias as que se poderán gozar, nun evento centrado nos profesionais e os caldos; pero, que ademais abre as súas portas aos amantes do viño co fin de facilitar e dar a coñecer a paisaxe e cultura galega nunha copa.

Entre o luns día 15 e o venres 19 de novembro celebraranse na segunda planta do centro comercial "Porto Centro de Lecer", cinco cursos, gratuítos e abertos ao público en xeral, de iniciación e cata dos viños xenéricos de cada unha das cinco D.O. que existen en Galicia. Os cursos estarán dirixidos polos técnicos das distintas denominacións de orixe galegas.

A actividade máis importante do salón é a "Mostra dos Viños, Augardentes e Licores con D.O. de Galicia" con máis de 250 marcas representadas e unha importante presenza dos propios produtores acompañados dos distribuidores na provincia.

Situado na planta baixa de PALEXCO, o salon inciará a súa actividade o sábado día 20 de novembro ás 11 da mañá até as 14.30h. Pola tarde renovarase ás 17.30h. e pechará as súas portas ás 24 horas.

martes, 9 de noviembre de 2010

Fotos gañadoras do I Certame de fotografía e imaxe dixital "O mundo do viño en Valdeorras"

Do centenar de fotos recibidas, e tras seleccionar as 50 finalistas; o xurado, despois dunha difícil deliberación, premiou ás seguintes:
"O futuro que nos queda por agardar" de José Pereira, destacando o simbolismo da imaxe na continuidade da milenaria cultura do viño en Valdeorras.

"Uva" do premiado fotógrafo alaricano Román Novoa. Na que se destaca o esquisto tratamento e calidade da imaxe.

"Rostro na Copa" de Mercedes González, destacando a orixinalidade da idea e o reflexo da confluencia do mundo do viño de Valdeorras coa innovación e a tecnoloxía.


miércoles, 3 de noviembre de 2010

O director técnico da D.O. Valdeorras descríbenos o proceso de elaboración da "Xoia da Coroa": os Tostados de Valdeorras

Fotografía cortesía de Rosa Veiga
Segundo nos comenta Jorge Mazaira, máximo responsable técnico do Consello Regulador de Valdeorras, o ensaio iniciado hai dous anos cobra forza nos últimos meses

O coidadísimo e delicado proceso debe seguir un estudo exhaustivo e minucioso; xa que, como nos adianta Jorge:

  "En primeiro lugar hai que axustar os tempos de pasificación da uva para elaborar os tostados. Durante este proceso débense analizar coidadosamente a variación dos compostos fenólicos para ir definindo os aromas finais; e así, lograr discernir se proveñen da pasificación ou do proceso de fermentación e envellecemento.

Posteriormente analizaranse os composto aromáticos para valorar a posible evolución do tempo; a fín de definir o perfil aromático dun viño doce por pasificación da uva.

Outro dos detalles que se deben destacar na análise é o estudo visual da uva para diferenciar a pasificación de uvas colgadas e uvas en caixa.

E final mente, todo o ensaio debe repetirse varias veces para eliminar o factor azar"

Con este elaboradísimo proceso, téntase recuperar unha variedade de caldos presentes na zona o século pasado; e que se foi perdendo polo alto custo de produción que estes viños conlevan.


martes, 2 de noviembre de 2010

Concurso de fotografía e imaxe dixital "O mundo do viño en Valdeorras"

Seleccionadas as 50 obras finalistas do concurso de fotografía e imaxe dixital "O mundo do viño en Valdeorras"

Das miles de fotografías recibidas a concurso, seleccionáronse 50, baseándose en criterios de composición, significado, representatividade e reflexo do espírito do viño en Valdeorras. 
Nos próximos días; e seguindo os mesmos criterios, anunciaranse o tres gañadores do I Concurso de fotografía e imaxe dixital "O mundo do viño en Valdeorras".

viernes, 29 de octubre de 2010

A crianza sobre lías asentase con forza en Galicia

A técnica utilizada na crianza sobre lías, a pesar de non ser nova, gaña forza nos últimos tempos en Galicia.

Esta técnica, que dota aos caldos brancos de maior estrutura en boca e volume; consiste na crianza dos viños, tras a fermentación, naquelas partes finas dos fermentos xa mortos. Mediante este proceso lógrase un viño cun ciclo de vida máis lonxevo, con máis corpo e con maior complexidade en boca.

Este proceso optimízase mediante a delicada técnica do "batonage"; que consiste en poñer en suspensión lías durante a crianza para obter viños con máis graxa, con maior potencial de froita, mellor equilibrio estrutura/graxa, e sobre todo moita maior estabilidade fronte á oxidación.

En Valdeorras destacan varias adegas que producen viños mediante esta técnica, entre elas Virxe de Galir con Godello sobre leas. Coñece máis sobre a adega, facendo click.

martes, 26 de octubre de 2010

Datos da vendima 2010 en Valdeorras

A cantidade oficial de uvas recollidas é de 4.330.292 quilos, un descenso considerable en cantidade con respecto ao ano pasado. Non así en calidade, onde o máximo responsable técnico da Denominación de Orixe, Jorge Mazaira, cualifica de moi boa a calidade da uva.

Coa chegada das últimas uvas á adega ruesa Rafael Palacios deuse por pechada, nas últimas horas, unha vendima que comezara o 7 de setembro a adega Valdesil.

O intempestivo inverno que azoutou a comarca valdeorresa esta campaña, propiciou o afloramiento de enfermidades que aburaron principalmente ás variedades Alacante e Xerez; diminuíndo considerablemente a súa produción até unhas cifras que roldan os 620.648 e 433.992 quilos respectivamente. Sendo as variedades máis significativas da comarca, Godello e Mencía, as que mellor soportaron as inclemencias meteorolóxicas; mantendo a súa produción en cifras similares a campañas anteriores con 1.737.071 e 1.515.003 quilos.

O que cabe destacar desta vendima é o altísimo nivel de salubridade do que gozaban as uvas na súa entrada ás adegas. Os froitos que lograron superar as enfermidades invernais, conseguiron un nivel de maduración optimo debido ás altas temperaturas do seco verán e referendadas polas suaves choivas de principios de setembro. Con todo iso, espéranse para a anada 2010 uns caldos de gran calidade, tanto no D.Ou. Valdeorras como no resto de Denominacións galegas.


Os viños da D.O. Valdeorras triunfan en Nova York

A presentación dos viños do D.O. Valdeorras, celebrada no Metropolitan Pavilion de Nova York, é cualificada de éxito rotundo.

O acto, denominado Great match de Nova York e celebrado o pasado 7 de outubro, cualifícase de éxito rotundo por parte do Consello Regulador.

Deron a benvida aos viños de Valdeorras máis de 400 profesionais do sector, que destacaron a gran diferenciación que caracteriza a estes caldos, sobre todo os brancos, augurándolles un máis que prometedor futuro nun país que supera os 55 millóns de consumidores habituais de Viño.

O broche de Ouro púxoo o internacionalmente coñecido wine geek, Steve Olson, quen impartiu chárlaa coloquio "Seminar featuring Valdeorras Wines" que serviu como colofón final do acto.

lunes, 25 de octubre de 2010

Goza de Galicia coa IV edición de "Outonos Gastronómicos"

Nesta iniciativa impulsada desde Turgalicia e na que participan 117 casas rurais con 213 ofertas culinarias diferentes, ofrece a posibilidade a quen o desexe de coñecer Galicia desde a gastronomía e o turismo rural.

Con propostas que van desde os 60 até os 180 euros, todas aquelas persoas que o desexen terán a oportunidade de coñecer esta máxica rexión coa súa nutrida e variada gastronomía. Esta formula, que se repite por cuarto ano tras os éxitos cultivados en edicións anteriores, atrae cada ano a máis visitantes que veñen gozar do deleite que esta comunidade ofrece. 
Ademais, os participantes nesta oferta optarán a premios que van desde o reembolso da cantidade investida até substanciosos descontos nas súas estancias.