martes, 9 de noviembre de 2010

Fotos gañadoras do I Certame de fotografía e imaxe dixital "O mundo do viño en Valdeorras"

Do centenar de fotos recibidas, e tras seleccionar as 50 finalistas; o xurado, despois dunha difícil deliberación, premiou ás seguintes:
"O futuro que nos queda por agardar" de José Pereira, destacando o simbolismo da imaxe na continuidade da milenaria cultura do viño en Valdeorras.

"Uva" do premiado fotógrafo alaricano Román Novoa. Na que se destaca o esquisto tratamento e calidade da imaxe.

"Rostro na Copa" de Mercedes González, destacando a orixinalidade da idea e o reflexo da confluencia do mundo do viño de Valdeorras coa innovación e a tecnoloxía.


miércoles, 3 de noviembre de 2010

O director técnico da D.O. Valdeorras descríbenos o proceso de elaboración da "Xoia da Coroa": os Tostados de Valdeorras

Fotografía cortesía de Rosa Veiga
Segundo nos comenta Jorge Mazaira, máximo responsable técnico do Consello Regulador de Valdeorras, o ensaio iniciado hai dous anos cobra forza nos últimos meses

O coidadísimo e delicado proceso debe seguir un estudo exhaustivo e minucioso; xa que, como nos adianta Jorge:

  "En primeiro lugar hai que axustar os tempos de pasificación da uva para elaborar os tostados. Durante este proceso débense analizar coidadosamente a variación dos compostos fenólicos para ir definindo os aromas finais; e así, lograr discernir se proveñen da pasificación ou do proceso de fermentación e envellecemento.

Posteriormente analizaranse os composto aromáticos para valorar a posible evolución do tempo; a fín de definir o perfil aromático dun viño doce por pasificación da uva.

Outro dos detalles que se deben destacar na análise é o estudo visual da uva para diferenciar a pasificación de uvas colgadas e uvas en caixa.

E final mente, todo o ensaio debe repetirse varias veces para eliminar o factor azar"

Con este elaboradísimo proceso, téntase recuperar unha variedade de caldos presentes na zona o século pasado; e que se foi perdendo polo alto custo de produción que estes viños conlevan.


martes, 2 de noviembre de 2010

Concurso de fotografía e imaxe dixital "O mundo do viño en Valdeorras"

Seleccionadas as 50 obras finalistas do concurso de fotografía e imaxe dixital "O mundo do viño en Valdeorras"

Das miles de fotografías recibidas a concurso, seleccionáronse 50, baseándose en criterios de composición, significado, representatividade e reflexo do espírito do viño en Valdeorras. 
Nos próximos días; e seguindo os mesmos criterios, anunciaranse o tres gañadores do I Concurso de fotografía e imaxe dixital "O mundo do viño en Valdeorras".

viernes, 29 de octubre de 2010

A crianza sobre lías asentase con forza en Galicia

A técnica utilizada na crianza sobre lías, a pesar de non ser nova, gaña forza nos últimos tempos en Galicia.

Esta técnica, que dota aos caldos brancos de maior estrutura en boca e volume; consiste na crianza dos viños, tras a fermentación, naquelas partes finas dos fermentos xa mortos. Mediante este proceso lógrase un viño cun ciclo de vida máis lonxevo, con máis corpo e con maior complexidade en boca.

Este proceso optimízase mediante a delicada técnica do "batonage"; que consiste en poñer en suspensión lías durante a crianza para obter viños con máis graxa, con maior potencial de froita, mellor equilibrio estrutura/graxa, e sobre todo moita maior estabilidade fronte á oxidación.

En Valdeorras destacan varias adegas que producen viños mediante esta técnica, entre elas Virxe de Galir con Godello sobre leas. Coñece máis sobre a adega, facendo click.

martes, 26 de octubre de 2010

Datos da vendima 2010 en Valdeorras

A cantidade oficial de uvas recollidas é de 4.330.292 quilos, un descenso considerable en cantidade con respecto ao ano pasado. Non así en calidade, onde o máximo responsable técnico da Denominación de Orixe, Jorge Mazaira, cualifica de moi boa a calidade da uva.

Coa chegada das últimas uvas á adega ruesa Rafael Palacios deuse por pechada, nas últimas horas, unha vendima que comezara o 7 de setembro a adega Valdesil.

O intempestivo inverno que azoutou a comarca valdeorresa esta campaña, propiciou o afloramiento de enfermidades que aburaron principalmente ás variedades Alacante e Xerez; diminuíndo considerablemente a súa produción até unhas cifras que roldan os 620.648 e 433.992 quilos respectivamente. Sendo as variedades máis significativas da comarca, Godello e Mencía, as que mellor soportaron as inclemencias meteorolóxicas; mantendo a súa produción en cifras similares a campañas anteriores con 1.737.071 e 1.515.003 quilos.

O que cabe destacar desta vendima é o altísimo nivel de salubridade do que gozaban as uvas na súa entrada ás adegas. Os froitos que lograron superar as enfermidades invernais, conseguiron un nivel de maduración optimo debido ás altas temperaturas do seco verán e referendadas polas suaves choivas de principios de setembro. Con todo iso, espéranse para a anada 2010 uns caldos de gran calidade, tanto no D.Ou. Valdeorras como no resto de Denominacións galegas.


Os viños da D.O. Valdeorras triunfan en Nova York

A presentación dos viños do D.O. Valdeorras, celebrada no Metropolitan Pavilion de Nova York, é cualificada de éxito rotundo.

O acto, denominado Great match de Nova York e celebrado o pasado 7 de outubro, cualifícase de éxito rotundo por parte do Consello Regulador.

Deron a benvida aos viños de Valdeorras máis de 400 profesionais do sector, que destacaron a gran diferenciación que caracteriza a estes caldos, sobre todo os brancos, augurándolles un máis que prometedor futuro nun país que supera os 55 millóns de consumidores habituais de Viño.

O broche de Ouro púxoo o internacionalmente coñecido wine geek, Steve Olson, quen impartiu chárlaa coloquio "Seminar featuring Valdeorras Wines" que serviu como colofón final do acto.

lunes, 25 de octubre de 2010

Goza de Galicia coa IV edición de "Outonos Gastronómicos"

Nesta iniciativa impulsada desde Turgalicia e na que participan 117 casas rurais con 213 ofertas culinarias diferentes, ofrece a posibilidade a quen o desexe de coñecer Galicia desde a gastronomía e o turismo rural.

Con propostas que van desde os 60 até os 180 euros, todas aquelas persoas que o desexen terán a oportunidade de coñecer esta máxica rexión coa súa nutrida e variada gastronomía. Esta formula, que se repite por cuarto ano tras os éxitos cultivados en edicións anteriores, atrae cada ano a máis visitantes que veñen gozar do deleite que esta comunidade ofrece. 
Ademais, os participantes nesta oferta optarán a premios que van desde o reembolso da cantidade investida até substanciosos descontos nas súas estancias.

viernes, 22 de octubre de 2010

Enólogos anticipan vendima 2010 producirá viños con calidade moi interesante

Madrid, 22 oct (EFE).- Enólogos españois destacan unha vendima "potente" que se saldará con mostos e viños de calidade "moi interesante", nunha campaña de recolección que dá as súas últimas rabexadas nas zonas do norte de España, mentres que nas áreas temperás do sur as tarefas xa finalizaron.

Así o apuntaron a Efe fontes do sector, cun balance que coincide coas previsións de Cooperativas Agro-alimentarias e organizacións agrarias Asaja, COAG e UPA, que apuntan a unha produción de ao redor de 38-40 millóns de hectolitros e a unha calidade "moi boa" da uva.

O presidente da Federación Española de Asociacións de Enólogos e, á súa vez, da Asociación rioxana, Antonio Palacios, resaltou a sanidade "excepcional" das uvas nunha campaña de recolección irregular pola evolución dispar da maduración, que se saldará con 390 millóns de quilos de uva (+10 por cento) de calidade "moi boa".

O presidente da Asociación galega de Enólogos, José Manuel Martínez, previu unha colleita en niveis marca de 57 millóns de quilos (31,5 millóns Rias Baixas e o resto en Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras e Monterrei), que será un 30 por cento superior a 2009 e producións "moi ben compensadas" en gradacións alcohólicas e acidez.

jueves, 21 de octubre de 2010

Fírmase o convenio que mellorará os accesos aos viñedos en varios Concellos da Comarca de Valdeorras.

Foto: Lolita Vázquez / La Voz de Galicia
Despois de varias prorrogas; asináronse onte, en O Larouco, os convenios para iniciar as obras de mellora de accesos rurais na comarca de Valdeorras.

Samuel Juarez, máximo responsable da Xunta de Galicia no ámbito de Medio Rural, fixo efectivo onte o plan de mellora dos accesos aos viñedos en varios Concellos da zona. A obra, que fora anunciada en 2008 polo anterior goberno galego e que sufrira varias prorrogas, parece que para a próxima vendima poderá ser gozada polos agricultores dos Concellos Valdeorreses.

-Todos?- 
Non

Os Concellos da Rúa e O Barco víronse excluídos deste plan de melloras; feito que suscitou polémica en canto á modificación do acordado no plan de 2008. A pesar disto e coa firma do convenio, destinarase unha cantidade próxima aos 3´5 millóns de Euros, asumida a partes de iguais entre Xunta de Galicia e Ministerio de Medio Ambiente. A adxudicatura do proxecto concederase a empresas locais previo concurso .      


Qué opinas sobre a exclusión dos Concellos da Rúa e Ou Barco deste Plan?. Deixa o teu comentario

martes, 19 de octubre de 2010

Turgalicia edita a guía "paseando entre viñedos"


Para todos aqueles que desexen coñecer pormenorizadamente as diferentes rutas dos viños galegos, Turgalicia ofrece, de forma gratuíta, a guía "Paseando entre viñedos".

Para todos aqueles que desexedes coñecer e visitar as rutas do viño das diferentes D.O. galegas; Turgalicia, ofrécenos unha primeira toma de contacto que poderedes facer efectiva por medio da adquisición desta guía, de forma gratuíta. Para solicitala:

1) Vía telefónica no: 902200432

2)Vía correo electrónico en: cir.turgalicia@xunta.es

Non deixedes escapar esta oportunidade, máis información aquí.