Tras San Sebastián e Nova York, o próximo destino para os viños DO Valdeorras será Madrid o 12 de Novembro.
Como cada ano, o Hotel Palace da capital Española recibirá á flor e nata das adegas DO Valdeorras, o vindeiro luns 12 de Novembro, en horario de 12:30 a 15:00 e de 17:00 a 21:00 horas.
Tras os éxitos cultivados nos diferentes expositores das máis importantes feiras do sector en España e o estranxeiro, os viños DO Valdeorras cumpren un ano máis o seu compromiso co público da capital, realizando a súa presentación anual en terras madrileñas.
Como ven sendo habitual a nai do viño porá á vosa disposición, nos próximos días, un determinado número de entradas para que poidades coñecer de forma gratuíta as excelencias duns dos viños máis de moda no panorama internacional.
Mentres, presentámosvos ás adegas que estarán presentes no acto, lembrándovos que poderedes ampliar información de cada unha delas facendo click sobre o seu nome.
O Consello Regulador DO Valdeorras, en representación do groso de adegas adscritas ao seu selo de calidade, acudiu á cita anual co gran público Norteamericano, cultivando un excepcional éxito de acollida que non parou de incrementarse de forma substancial nos últimos anos.
Nin a ameaza do Furacán Sandy conseguiu dar ao traste coa excepcional expectación que ano tras ano recibe a visita do CRDO Valdeorras a terras nortemericanas.
Desta forma, o pasado mércores 24 de novembro, o Consello Regulador DO Valdeorras acudiu á cita anual cos grandes profesionais do sector do viño norteamericano no Metropolitan Pavilion da Gran Mazá neoyorkina; cultivando, con esta visita, un éxito sobresainte de acollida e multitude dos máis grandes eloxios do salón.
Así nolo explica o director técnico do Consello Regulador, Jorge Mazaira: "Como vén sendo habitual nos últimos anos, o éxito foi rotundo para os nosos viños. O público neoyorkino aprecia a gran calidade dos brancos e cada ano déixase sorprender de maneira máis cortés polos nosos tintos"
Nunha análise máis pormenorizada, especifícanos que "o gran éxito que teñen os viños DO Valdeorras en Estados Unidos fundaméntase na singularidade e diferenciación que os converte nuns viños únicos que, a maiores e xunto á accesibilidade do seu prezo, sitúaos como unha aposta moi interesante e exclusiva para o selecto publico desta grande cidade".
Á súa vez e sobre a exclusividade dos mesmos, Jorge Mazaira puntualiza que "Valdeorras é exclusivo por que a produción de godello é pequena (2 millóns de quilos) e isto, unido á calidade, fai que os viños sexan unha preferencia moi demandada tanto polo consumidor final, como polos máis importantes "Wine Geeks" do país".
Con respecto á feira deste ano, Jorge achéganos os seguintes datos "Este ano e despois do traballo realizado en anteriores edicións, pódese afirmar que o éxito foi total e mesmo os compañeiros doutros expositores e de diferentes denominacións de orixe, traíannos clientes para probar os nosos viños brancos"
E se os brancos sorprenderon, non foron menos os tintos que, despois das últimas presentacións, foron participes dun gran interese suscitado como viños diferentes e de gran calidade. Así nolo explica Jorge "Con respecto aos tintos, hai que dicir que seguen sorprendendo de maneira moi positiva. Por unha banda os tintos mozos destacaron pola súa frescura, sendo a complexidade e suntuosidad o factor máis valorado nos tintos con crianza".
Desta forma péchase un mes no que Nova York foi a protagonista para os viños DO Valdeorras. Este feito vén dado polo afán das adegas e Consello Regulador DO Valdeorras en promocionar a calidade dos seus viños nos máis importantes mercados, facendo chegar esta calidade a todos os consumidores en calquera parte do planeta.
A Adega Cooperativa "Virxe das Viñas" leva 50 anos compartindo a excelencia dos seus viños co consumidor e, para celebralo, ultimou a elaboración e do seu viño espumoso.
Así o notificaba onte a adega na súa conta de Facebook que, acompañado dunha foto que mostra a unidade e felicidade dos alí congregados, propúxose celebrar o seu 50 aniversario co seu público mediante a elaboración dun viño espumoso que, a recado, concentrará a excelencia que caracteriza aos viños DO Valdeorras.
A Adega Cooperativa Virxe das Viñas foi fundada polos viticultores da comarca de Valdeorras pertencentes a catro concellos: Petín, Vilamartín de Valdeorras, O Bolo e A Rúa, sendo esta última a localidade máis céntrica e onde se atopa situada.
Actualmente forman a Cooperativa un total de 850 socios e ten 350 hectáreas de viñedo, representando aproximadamente o 40% da produción da comarca e garantindo unha excelente calidade da súa materia prima.
Estes viñedos asíntanse en chans pizarrosos, calcáreos, graníticos - terrosos e de aluvión que se estenden polas ladeiras e as ribeiras dos ríos Sil e Xares. A diversidade de chans unida a un microclima especial, que vai desde o mediterráneo - tépedo ao mediterráneo - fresco, dá un carácter único aos seus viños, moi diferenciados doutros caldos e que recibiron numerosos galardóns e recoñecementos no ámbito nacional e internacional.
Os seus viños están elaborados baixo o amparo da máis moderna tecnoloxía, a partir das variedades de Godello, Doa Branca e Palomino fino para brancos, e Mencía, Garnacha e Grao - negro en tintos.
Fonte e foto: José Ramón Rodríguez Castellanos - Joaquín Rebolledo
Despois de conseguir unha mención honorífica no concurso "os mellores viños de España nos Países Baixos", organizada por Icex viños de España e a prestixiosa revista Persjwin; o godello da adega DO Valdeorras "Joaquín Rebolledo" foi presentado os días 21 e 22 de outubro nun dos máis luxosos complexos de Holanda, o Kasteel de Witemburg de La Haya.
As impresións dos importadores, catadores, prensa especializada e restauradores asistentes ao acto son considerados pola adega como moi positivos. Feito que se traduciu na súa inmediata distribución en Holanda da man dun dos importadores máis destacados do país.
A 3ª edición do concurso "Os viños de España máis destacados en Países Baixos 2012", é un concurso bienal, organizado pola Oficina Comercial da embaixada de España conxuntamente coa revista especializada Perswijn, e que selecciona os 100 viños españois que mellor se adaptan ao mercado holandés nunha excelente mostra da diversidade e calidade dos viños españois de hoxe en día.
A resposta a esta convocatoria foi un gran éxito: case un milleiro de viños presentáronse ao concurso, o cal é indicativo do interese que o mercado holandés presenta para as adegas españolas.
Os viños foron catados por un xurado de 12 expertos neerlandeses de prestixio que seleccionou 106 finalistas, entre os que destacou Joaquín Rebolledo Godello 2011.
Á súa vez, o presidente do xurado e director da revista vinícola, Perwijn Ronald de Groot, resaltou que "houbo moitos viños de moi boa calidade e foi un labor difícil o escoller os mellores viños que polo seu sabor e calidade merecían un dos postos na lista dos mellores do concurso".
Desta forma a adega DO Valdeorras "Joaquín Rebolledo" reafirma o seu recoñecemento internacional pondo a súa particular pica en Flandes e ampliando un palmarés que lle se ve recoñecido por multitude dos máis importantes premios nos continentes europeo e americano.
Joaquín Rebolledo Godello 2011 presenta as seguintes notas de cata:
Vista: Cor ouro con ribete cera, brillante e nitido, lagrima espesa.
Boca: Entrada fresca, notas anisadas, paso graso en boca, lichis, pel de laranxa, froita branca, final en boca con postgusto medio longo e recordos herbaceos.
O viño da adega DO Valdeorras da Pinguela, a seis euros a botella, destacou pola súa alta puntuación e baixo prezo no encontro da guía Peñín 2013
Cun prezo de seis euros a botella en adega, o Memoria de Ventura Mencía, destacou durante os dous días do Salón dos Mellores Viños de España da Guía Peñín como o de mellor relación calidade prezo de todo o evento.
De feito a organización sinalouno como unha das sorpresas da guía de este ano xa que, tratándose dun viño novo, recibiu 94 puntos Peñín, feito que atraeu o interese dos exportadores e profesionais que acudiron ao salón.
José Peñín, fundador da guía, sinala que "está a producirse unha revolución nos tintos do noroeste que están a marcar tendencia coa atención posta na tradición e o terruño", marco dentro do cal se moven as adegas DO Valdeorras nun máis que firme afán de ofrecer a máis alta calidade, sempre ao mellor prezo.
Ademais do Mencía, tamén o Garnacha 100% de Memoria de Ventura recibiu unha boa cualificación na Guía Peñín do 2013, con 91 puntos.
O Salón foi o primeiro evento da nova tempada de promoción da adega, que continúa o 10 de novembro en Salamanca e o día 12 en Madrid.
Memoria de Ventura Mencía é o viño máis premiado da adega. As súas uvas son cultivadas a certa altitude, onde as noites de verán son frescas e os terruños graníticos axudan a conservar esa frescura achegando mineralidade e boa acidez.
Para a súa elaboración apostase por maduracións tardías, co fin de potenciar sensacións froiteiras e unha boa acidez. O resultado é un viño que lembra aos mencía clásicos que tan ben se elaboran en Valdeorras.
Información e foto: Cristina de la Torre - Adega da Pinguela
Esta puntuación, inusual para un viño novo, referenda a nova tendencia de tintos en España, con máis personalidade e reivindicando o autóctono.
A adega da DO Valdeorras "Adega da Pinguela" participa este ano por vez primeira no Salón dos Mellores Viños de España organizado pola Guia Peñin en Madrid, unha cita que reúne a só 330 viños seleccionados de entre todas as DO de España. Entre eles está Memoria de Ventura Mencía 2011, que recibiu 94 puntos por parte do panel de cata da Guía Peñin, moi valorado tanto a nivel nacional como internacional, especialmente en Europa e Sudamerica.
Os 94 puntos deste mencía chamaron moito a atención dos profesionais que se pasaron polo salón, xa que non é habitual que un tinto xove reciba unha valoración tan alta. Quedou por encima mesmo de marcas consolidadas doutras DO españolas, como Rioja ou Ribera del Duero. De feito o propio director do Salón, Carlos González, aseguraba que se está asentando unha nova tendencia no mundo dos tintos por "a procura do autóctono como elemento diferenciador, con aromas moi froiteiros".
Francisco Núñez, colleiteiro e responsable de Adega da Pinguela, destacou a boa acollida do viño e
o interese que está a espertar Memoria de Ventura Mencía entre os exportadores, moi interesados neste mencia galego que comparte valoracion cos mellores tintos de España.
"Só o feito de quenos convidasen a participar xa é un premio, a puntuación é ademais unha moi boa noticia e un aval para o consumidor xa que a Guia Peñin é un gran referente para os consumidores", asegurou o adegueiro valdeorrés.
O salón comezou onte xoves 25 e continuou o longo da a mañá de hoxe, cando se entregaron os premios de clausura. Os viños de Adega da Pinguela regresarán a Madrid para a presentación organizada polo Consello Regulador da DO Valdeorras o próximo 12 de novembro.
Con este novo recoñecemento ratifícase a máxima que coloca aos viños DO Valdeorras como a nova tendencia no mercado internacional do viño e que, xa sexan os brancos de godello ou os mencía e garnacha en tintos, se converteron nun referente no mercado vinícola internacional.
Desde hai anos, abalado polas máis altas críticas do sector vinícola internacional, o Godello DO Valdeorras converteuse nunha variedade de moda na capital comercial, a cidade máis poboada e un dos estados máis emblemáticos da gran potencia norteamericana, Nova York.
Non só na Gran Mazá, Brooklyn ou Queens calquera vinoteca que se prece ofrecerache unha selecta variedade de Godellos DO Valdeorras, senón que, tamén, a súa comercialización estendeuse a outras cidades do Estado como Albany, Buffalo, Rochester, Syracuse ... e por suposto a capital do veciño estado, New Jersey.
A proliferación da variedade valdeorresa nun dos públicos máis selectos do mercado internacional, non pasou desapercibida para os grandes especialistas da rexión, quen mostraron un notable interese en difundir a excelencia do Godello presentándoo aos seus públicos dunha maneira descritiva, analítica e concisa.
Un exemplo diso son os diversos premios e mencións outorgadas polo sector norteamericano, atopando unha das súas máximas expresións nas verbas do especial adicado, esta primavera, por "The New York Times", onde se cualifica á variedade Godello como a gran promesa de España no sector internacional do viño.
Todo iso débese ao esforzo adicado por viticultores, que transmitiron a máxima expresión do seu traballo na calidade dos viños; pero, en adicción, o incansable traballo das adegas DO Valdeorras en campañas presenciais de promoción e a participación do Consello Regulador en actos como o "New York Great Match de 2010", catapultaron a identificación da calidade dos Godellos DO Valdeorras nunha das urbes máis poboadas do planeta.
Neste marco séguense movendo as adegas DO Valdeorras e, entre elas, A Coroa, quen hai escasas semanas e por petición exclusiva do seu distribuidor, desprazouse ao estado de Nova York para realizar exclusivas presentacións da colleita 2011, dentro dos actos da " III degustación de viños Suramericanos e Ibéricos".
Mediante tres presentacións realizadas en Buffalo, New Jersey e a propia Nova York, creouse unha gran expectación e éxito de afluencia de profesionais da restauración de todo o estado, destacando contas como a de Jean Georges, un dos restaurantes máis representativos e influentes de Nova York.
Pola súa banda a confirmación final do éxito outorgouse na presentación de New Jersey que, cun enfoque ao consumidor final, ratificou a magnífica aceptación que os Godellos posúen nesta rexión.
Como valoración final, o distribuidor e á vez organizador do evento, T. Edwards, agradeceu a presenza ao acto das adegas participantes, fundamentándose na excepcional acollida do evento e convidándoas a participar en próximas edicións, xa que, segundo as súas palabras, "terán o éxito asegurado".
Desta forma, os viños DO Valdeorras seguen camiñando á vez do máis destacado recoñecemento internacional que se ve ampliado cada día en máis países e os seus respectivos consumidores.
Tras o éxito cativado pola DO Valdeorras en "San Sebastián Gastronomika - Euskadi Saboréaa", un dos certames de alta cociña de maior repercusión a nivel internacional, moitos dos asistentes ao acto optaron por incluír aos godellos DO Valdeorras nas cartas de viños dos seus restaurantes.
Os viños elaborados con uvas da variedade godello mereceron os eloxios dos visitantes do expositor do Consello Regulador de Valdeorras no congreso 'San Sebastián Gastronomika- Euskadi Saboréaa' que, acompañado por unhas 15 adegas, promocionou os seus caldos entre os hostaleiros do País Vasco.
Tras as boas expectativas que se anunciaban neste blog hai unha semana, o éxito dos viños valdeorreses foi ratificado polo director técnico do Consello Regulador, Jorge Mazaira, momentos antes de que o recinto feiral do Kursaal botase o peche. 'Quedaron moi sorprendidos cos godellos', dixo. Apuntando que algúns viños da Denominación de Orixe xa están introducidos nos locais de pintxos e restaurantes da cidade.
A feira gastronómica de San Sebastián comezou o pasado 7 de outubro e o seu programa inclúe o Campionato de Catadores de España, un certame que reúne aos máis importantes do Estado.
A importancia do certame aválana os integrantes do comité técnico do congreso, un órgano no que participan os máis recoñecidos restauradores da alta cociña de Euskadi: Karlos Arguiñano, Juan Mari Arzak, Martin Berasategui, Andoni Luís Adúriz, Pedro Subijana e Hilario Arbelaitz.
Desta forma, a DO Valdeorras dá outro pasiño cara adiante na promoción da excelencia dos seus viños nun dos mercados de maior consumo e esixencia da península.
Coincidindo co fin da vendima 2012 Alan de Val presenta este novo viño elaborado con cepas vellas de Garnacha Tintorera Centenaria e especialmente realizado e criado segundo métodos artesanais nunha produción limitada e numerada de 500 botellas.
Esta exquisita serie de Escada leva en cada botella o recordo e a añoranza doutros tempos, expresións de historia e de pasado, da arte da memoria das que falan as nosas antigas cepas a través do viño. As sensacións están garantidas.
NOTAS DE CATA
Cor vermella púrpura escuro,moi intenso e brillante, abundante lagrimeo que tende a saírse da copa.
Ao nariz excepcionalmente aromático, notas de grosellas confitadas, arándanos maduros e sutís tostados fundidos sobre fondo glicérico, moi goloso e cun toque a violetas balsámicas que envolve perfectamente o conxunto.
Na boca entrada untuosa e cálida, de paso lento e armonioso, despois amplo e sedoso despregando toda a súa estrutura e potencia. Explosión de aromas e sensacións que convidan a masticalo, con final longo e complexo.
Postgusto moi prolongado e de intensos e agradables recordos.
Temperatura óptima de consumo: 17-18ºC en maridaxe e 20ºC como viño de sobremesa no inverno. Tempo de garda en botella que pode soportar positivamente: De 12 a 15 anos
Maridaxe: Carnes consistentes de vacún ou caza maior. Excelente con carne de boi e de cachena ao momento, con aves recheas ao forno e con steak tartar de solombo. Moi bo acompañante de queixos moi curados e embutidos ibéricos.
Perfecto tamén para tomar só entre horas, disfrutándoo lentamente e con total plenitude.
Colleita 2011
Variedade: 100% Garnacha vella procedente da Finca Escada de cepas centenarias
O Consello Regulador DO Valdeorras desprazouse a Donosti ( San Sebastián) para tomar parte nos actos dun dos certames Gastronómicos con maior proxección Mundial da actualidade, "San Sebastián Gastronomika - Euskadi Saboréaa", conseguindo un gran éxito de acollida entre os asistentes.
O Consello Regulador DO Valdeorras, na súa política de compartir a excelencia dos seus caldos, desprazouse a Donosti (San Sebastián) para tomar parte en "San Sebastián Gastronomika - Euskadi Saboréaa", un dos certames gastronómicos de maior repercusión mundial, que se celebra entre os días 7 e 10 de outubro no auditorio Kursaal da capital guipuzkoana.
Nun certame no que o viño xogará un papel destacado a través da final do "Concurso Oficial Mellor Sumiller de España 2012", que se celebrará hoxe en horario de 15:15 a 19:30 horas; varios dos finalistas desprazáronse á Caseta da DO Valdeorras, para comprobar "In situ" a calidade e prestixio que atesouran os seus caldos.
Segundo palabras de Jorge Mazaira, Director Técnico do Consello Regulador, "a acollida está a ser un éxito total e a caseta da DO Valdeorras converteuse nunha parada obrigatoria para público e Catadores, onde se está encomiando a calidade duns viños que non deixan indiferente a ninguén"
Foto: Jorge Mazaira
O prestixioso e espectacular Concurso Oficial para determinar o mellor catador de España, celébrase por terceira vez na súa historia en San Sebastián e, máis concretamente, na programación de San Sebastián Gastronomika-Euskadi Saboréaa Off, onde ten prevista a súa celebración nos próximos anos.
A final deste Concurso desenvolverase, o día 8 de outubro de 2012, en dúas fases: un exame escrito privado, pola mañá, e o gran show en vivo das probas prácticas pola tarde.
O vencedor será o representante de España no campionato ao Mellor Catador de Europa 2012 e no Concurso ao Mellor Catador do Mundo 2013
As probas, que se realizarán en directo no escenario, son as seguintes:
- Identificación de produto e cata comentada
- Carta errónea (detección e corrección)
- Menú-maridaxe (nunha mesa con comensais
no escenario)
- Servizo e decantación (nunha mesa con comensais
no escenario)
Pola súa banda e tras o gran éxito de 2011, San Sebastián volverá ser o lugar de reunión internacional dos novos fenómenos culinarios de España e o mundo.
Seguindo a estrutura de anos anteriores (Alta, Off, Popular e Market) e coa "La Grande France" como país invitado, preténdese seguir coa mesma ideoloxía de estrita profesionalidade e novos relatorios que levaron ao éxito en edicións pasadas.
"San Sebastian Gastronomika - Euskadi Saboréaa" quere dedicar o seu congreso 2012 tanto a Francia cunha merecida homenaxe á patria de Carême, Escoffier e a Nouvelle Cuisine como a unha mirada ampla e precisa ás súas máis actuais creacións nacionais e internacionais. Tradición, evolución, revolución, creatividade, fantasía ... encherán un ano máis o Palacio Kursaal de San Sebastián nunha ocasión única para que se dea a coñecer a cociña de vangarda mundial a través de relatorios, degustacións en directo desde a butaca do Auditorio e formatos exclusivos como os talleres e faladoiros.
O Diario Vasco e Grup Gsr son os organizadores dun evento no que se conta cun Comité Tecnico formado polos grandes referentes da cociña vasca: Hilario Arbelaitz, Karlos Arguiñano, Juan Mari Arzak, Martin Berasategui, Andoni Luís Aduriz, Pedro Subijana, e a directora do congreso, Roser Torras.
En "San Sebastian Gastronomika - Euskadi Saboréaa" non só a cociña estará presente, e é que as demais disciplinas do sector gastronómico tamén terán cabida no congreso. Off Gastronomika reunirá aos mellores profesionais da sala, o viño e a restauración, a través de relatorios, catas e atractivas actividades como o Concurso Mellor Catador de España 2012, o III Concurso Nacional de Grella, III Concurso Internacional de Gin Tonic Jordi Estadella by Fever Tree ou Gastronomika adolescente.
As mellores marcas e empresas do sector estarán no Market do congreso, un espazo único para favorecer o intercambio comercial e coñecer novos produtos especialmente destinados aos profesionais do sector.
En definitiva, do 7 ao 10 de outubro de 2012 San Sebastián converterase de novo na capital da cociña mundial, onde os viños DO Valdeorras desempeñarán un importante papel como grandes embaixadores da calidade vinícola internacional.