viernes, 19 de febrero de 2010

BODEGA VIRXEN DE GALIR

Na parroquia de Éntoma, parte oriental da comarca de Valdeorras, encóntrase situada a adega e os seus viñedos, na confluencia do río Sil e Galir. É este río, Galir, o que dá nome ao santo patrón desta parroquia, e á adega.

É unha adega totalmente familiar, onde tales tarefas delicadas como bombeamento de pastas ou triturado están feitos en instalacións que coidan e miman ditos procesos.

jueves, 18 de febrero de 2010

BODEGA VALDESIL, S.L.

O espírito adegueiro da familia Prada ten as súas raíces nun personaxe simpático, José Ramón Gayoso, viticultor de Portela. Este viticultor pranta o primeiro viñedo íntegramente coa variedade "Godello en 1885, convencido do potencial desta variedade autóctona de Valdeorrase en contra das correntes do tempo. Pouco a pouco foron ampliando estas plantacións de pequenas parcelas "Pezas", seleccionando as mellores localizacións, nos arredores da Portela.

Pero en 2001, o ramo novo da familia, comezou a recuperar aquelas pezas pequenas que pertenceran a varias xeracións da súa familia, contaxiada da ilusión de aquel primeiro productor de viño, que, contra as tendencias do tempo, plantou a finca máis vella de godello que hai en Galicia hoxe: Pedrouzos.

Todas as Pezas de Godello que foron plantadas pola familia no pasado, foron rescatados e devoltas ao patrimonio familiar. Con este esforzo de recuperación, temos realizado a nosa propia selección clonal e poñer en práctica técnicas pouco comúns da viticultura galega, como é o traballo con cubertas vexetais.

2. PERAS AL VINO TINTO CON SALSA DE ARÁNDANOS


NOMBRE DE LA RECETA: PERAS AL VINO TINTO CON SALSA DE ARÁNDANOS


NÚMERO DE COMENSALES: 6

INGREDIENTES:

- 6 peras
- 500 CC de vino tinto
- 200 CC de agua
- 100 grms. de arándanos
- 200 grms. de azúcar
- 1 clavo de olor
- Cáscara de una naranja
- 1 cda. de fécula de maíz
- 200 grms. de chocolate cobertura blanco.


VARIEDAD, MARCA Y AÑADA DEL VINO:

Mencía Barrica, Lagar do Cigur, 2007


FORMA DE ELABORACIÓN DE LA RECETA:

1.Pelar las peras y quitar las semillas cuidadosamente, es decir, sin que se rompa la fruta.

2.Cocinar en una cacerola con el vino, el agua, los arándanos, el azúcar, el clavo de olor y la cáscara de naranja hasta que estén tiernas. Luego retirarlas y dejar enfriar.

3.Tamizar el jugo de la cocción y disolver en el la fécula de maíz. Llevar al fuego revolviendo hasta que espese.

4.Aparte, derretir el chocolate blanco a Baño de Maria. Colocar en el freezer una placa de silicona. Una vez fría, retirarla y secarla con papel absorbente.

5.Sobre la placa colocar una cucharada de chocolate blanco fundido, extenderlo con una espátula e inmediatamente levantarlo con la misma.

6. Apoyar el chocolate blanco sobre la pera cocida, y ya fría.


PRESENTACIÓN DEL PLATO:

Servir las peras acompañadas de los jugos de la cocción.

STELLA MARIS, CANELONES, URUGUAY

miércoles, 17 de febrero de 2010

BODEGA TESTEIRO, S.A.T.


A Bodega Testeiro, S.A.T., situada na Rúa de Valdeorras,é unha adega de longa tradición familiar que distribúe Godello e Mencía por toda España.

viernes, 12 de febrero de 2010

BODEGA SEÑORÍO DE ROBLIDO

Na parroquia de Roblido, pertencente ao Concello da Rúa, rodeada por serras e montes e en pleno corazón dun val case perfecto atópase a Bodega Señorío de Roblido.

Esta adega aposta pola elaboración de bos caldos a partir dos varietais de uva, que teñen na comarca de Valdeorras, no seu excelente punto de maduración.

jueves, 11 de febrero de 2010

ADEGAS SANTA MARTA

Adega nacida en 1998 coa forza da xuventude, froito da unión de dous xóvenes agricultores e adegueiros que dende o seu nacemento viviron nos viñedos e para os viñedos e que contaban con dez anos de experiencia de traballo en outra adega da zona.

Con 12 hectáreas de viñedos propios onde se unen os vellos viñedos cos outros de recente prantación, tratan de controlar ao máximo a calidade dende o principio integrando a todos eles dentro do Plan de Producción Integrada de Cultivos, con cuio desenrolo o respeto ao medio, á pranta e aos seus froitos é a máxima cada día.

Poucas adegas poden presumir de saír ao mercado e obtener na súa primeira cita coa crítica un ACIO DE OURO. Santa Marta é unha das escasas excepcións que en Xuño de 1999 consgue dito premio na XI Cata Xunta de Galicia.

Siguindo a traxectoria da calidade, no mes de Xullo do 2003 saíu ao mercado un viño excelente VIÑAREDO GODELLO BARRICA, o mesmo VIÑAREDO GODELLO, pero fermentado en barrica de roble e criado en repouso sobre as súas propias lías durante seis meses e que nada máis saír ao mercado na primeira cata á cal se presentou, a Asociación de Sumilleres Gallaecia, otorgáronlle a Distinción de MELLOR VIÑO (Agosto 2003).

E por se fora pouco, o Real Madrid, Club de Fútbol, quedou asombrado da calidad do seu VIÑAREDO GODELLO, e seleccionounos como VIÑO BLANCO OFICIAL DO CLUBE, embotellan viño para eles co seu Escudo. (Real Madrid Selección 2002)

miércoles, 10 de febrero de 2010

BODEGAS SAMPAYOLO, S.L.

A bodega Sampayolo, S.L.creou a asociación El rincón de la barrica.

El rincón de la barrica é o foro que todos os asociados aos vinos de barrica de Bodegas Sampayolo teñen para contar as súas anécdotas, impresións e recordos das xuntanzas que se celebran todos os anos.

Os viños de barrica de Sampayolo naceron coa intención de agrupar en torno ao viño a amigos, compañeiros e familiares, para disfrutar do viñedo, a gastronomía, os paisaxes e o viño de Valdeorras, como mínimo unha vez ao ano.

A asociación a El rincón de la barrica realízase por solicitude directa chamando ao teléfono: 679157977 ou escribindo un correo electrónico a: elrincondelabarrica@sampayolo.com e permíteche ademáis de recibir unha caixa de viño godello barrica ou tinto barrica, participar nas actividades que se realizan desde a adega e beneficiarche de descontos nos productos de Bodegas Sampayolo.

martes, 9 de febrero de 2010

BODEGAS RUCHEL S.L.

BODEGAS RUCHEL S.L. foi creada coa filosofía de producir viños de excelente calidade nunha das denominacións de orixe de maior desplegue vinícola: Valdeorras. Os esforzos dan os seus primeiros resultados en 1990, ese ano comercializaronse unhas nove mil botellas de vño branco de calidade. No ano 1998 ampliouse a adega, co fin de elaborar e comercializar viños tintos. Esperábase comezar cunha producción de quince mil botellas pero a adega estaba preparada, unha vez terminaron las obras de ampliación, para producir cento trinta mil botellas de viño tinto. Dende o ano 2004, elabóranse unha media de 200.000 botellas de viño das variedades Godello e Mencía. No ano 2003 comézase a elaborar Godello fermentado en barrica e a finais do 2007 sae ao mercado o Mencía envellecido en barrica.

Durante todos estos anos a adega seguiu coa idea central de producir viños de calidade, para elo cóidase con esmero a uva na viña sen agregar elementos perxudiciais, ponse especial coidado na vendima esperando o momento xusto e procédese cunha coidadosa elaboración.

1. MOUSSE DE PERA


NOMBRE DE LA RECETA: MOUSSE DE PERA

NÚMERO DE COMENSALES: 6

INGREDIENTES:

- 7 peras
- 2 cucharaditas de caramelo líquido
- 100 gr de azúcar
- 3 hojas de gelatina
- Hojas de menta al gusto
- Una bola de helado de cualquier sabor (en este caso fresa)
- Una tartaleta de base para el helado
- ½ copa de Mencía


VARIEDAD, MARCA Y AÑADA DEL VINO:

Mencía, Erebo, 2006

FORMA DE ELABORACIÓN DE LA RECETA:

1.Descorazonamos y pelamos las peras.
2.Las ponemos en una cacerola con el mencía y el azúcar, a fuego lento hasta que estén cocidas.
3.Cuando estén listas las convertirmos en puré.
4.Lo ponemos en un bol y le agregamos la gelatina, que previamente pusimos en remojo con unas cucharaditas de agua.
5.Mezclamos todo bien y lo dejamos enfriar.
6.Ponemos en un molde dos cucharaditas de caramelo líquido y encima el puré y lo ponemos en la nevera para que cuaje. (Los moldes pueden ser individuales o bien un molde grande)

PRESENTACIÓN DEL PLATO:

Colocamos sobre un plato blanco el mousse y encima lo adornamos con unas hojitas de menta. Al lado ponemos una tartaleta con una bola de helado de fresa. Y... ¡a disfrutar!

MANUEL, A CORUÑA, ESPAÑA

lunes, 8 de febrero de 2010

BODEGA RAFAEL PALACIOS

Rafael Palacios é fillo de D. José Palacios Remondo (fundador de Bodegas Palacios Remondo) e un apaixoado da elaboración dos viños brancos. Despois de elaborar o seu primeiro branco na bodega familiar, Plácet, dedícase a crear a súa propia adega en Galicia, no Val do Bibei, baixo a denominación de Valdeorras, onde encontra uns viñedos vellos de godello, ideais para elaborar os seus brancos refinados, os cales cultiva recuperando a viticultura tradicional, sen uso de herbicidas nin tratamentos de síntese.

Actualmente, Rafael Palacios dispón de 19 parcelas en propiedade. O seu pequeno tamaño é outra das principais características, xa que a máis grande non supera unha hectárea. “Prácticamente elaboro 19 viños diferentes, viños de pago, de terroir, cos que logo traballo en diversos ensamblaxes”, afirma o pequeno da saga Palacios.

Situados na parte máis occidental da rexión á marxe dereitao dó río Bibei, a súa altitude oscila entre 600 m. aos 720 m. e destacan polos seus chans arenosos orixinados pola degradación natural de rocas de granito. Son chans pouco fértiles, ácidos e erosionables.
Para elo adaptouse a maquinaria de labrado lixeira co fin de coidar a estructura dos seus bancales e evitar o uso de herbicidas, recuperando así a viticultura tradicional e a paisaxe histórica do Val do Bibei.
O viño As Sortes elabórase coas parcelas máis vellas comprendidas entre os 22 ata os 89 anos cultivadas en bancais e ladeiras pronunciadas, situadas á marxe do río Bibei en pleno corazón deste val.
Louro é un viño que comparte carácter xeoclimático coas Sortes, chans de orixe granítico e altitude mínima de 600 m.

As parcelas están situadas dentro do municipio do Bolo onde se encontra o Val do Bibei e os lugares de Chandoiro, Lentellais e Santa Cruz do Bolo.

Son viñedos máis xóvenes prantados por Rafael no ano 2.004 e viñedos propios máis vellos de 14 a 21 anos.

Na elaboración deste viño tamén se utilizan uvas procedentes de viñedos arrendados e uvas de viticultores asociados á adega, situados igualmente neste municipio
Rafael Palacios controla persoalmente o proceso de elaboración, basada no máximo respeto á identidade destes terreos e a pureza da expresión dos seus vinos.