miércoles, 10 de julio de 2013

Fin de semana de viño e radio en Valdeorras


Artigo: Rosa M. Rodríguez

Pepa Fernández pecha a tempada de "No es un día cualquiera" cun programa adicado aos caldos da D.O Valdeorras. Estará acompañada, entre outros, polo incombustible José María Íñigo.

A proxección nacional e internacional dos viños da D.O. Valdeorras, a innovación ou a implementación de novas técnicas de elaboración dos caldos serán algúns dos temas sobre os que virará a emisión do programa radiofónico que se celebrará no cinema avenida da Rúa, de 8.30 a 13:00 horas.

Así, esta fin  de semana, 13 e 14 de xullo, "No es un día cualquiera" en A Rúa. A brillante xornalista, Pepa Fernández, cuia familia paterna é de Ourense, e o seu equipo de RNE, presentan en directo o programa máis lonxevo da radiodifusión española.  Son catorce anos á fronte dun espazo marcado pola diversidade temática e apoiado por máis dun millón de oíntes, ou "escuchantes" como á propia Pepa Fernández gústalle dicir. Ademais o último Estudo Xeral de Medios confírmao como o programa máis seguido de RNE. 


A directora de "No es un día cualquiera"  escolleu expresamente a XVI Feira do Viño de Valdeorras para despedir esta tempada e achegarlles a radio en vivo aos seus seguidores.  Pepa Fernández mergullarase no universo vitivinícola da comarca , respirará a súa riqueza natural inigualable e transmitirao, coa paixón á que nos ten afeitos, a toda España. De feito, con este "magazine" matinal recibiu todos os premios aos que se pode aspirar en radio como: os Ondas á mellor traxectoria profesional, o Micrófono de ouro, Micrófono de prata ou a Antena de ouro.

Ademais, a premiada xornalista e escritora Nieves Concostrina fará un puntual repaso pola historia e peculiaridades da comarca e as súas xentes, facendo fincapé no valor da tradición como elemento sinerxético do desenvolvemento dun pobo e as súas manufacturas.

Pola súa banda, o internacionalmente recoñecido naturalista, escritor, guionista e xornalista  Joaquín Araujo, ofreceranos a análise da cara máis natural da comarca de Valdeorras. Aquel que foi guionista de "El hombre y la tierra", e compartiu o amor pola natureza con finado mestre Felix Rodríguez de la Fuente,  dará a coñecer a todo o público das ondas as belezas paisaxísticas, ecolóxicas e naturais da comarca valdeorresa.


Tamén confirmou a súa presenza no Cinema Avenida da Rúa, de 8.30 a 13 horas, o polifacético José María Iñigo coas súas seccións "El hombre del Saco" e "Apaga e vámonos". Un dos rostros máis coñecidos da televisión española grazas a programas como 'Fiesta', 'Estudio abierto' ou o Festival de Eurovisión non quixo perderse esta cita enoturística. Jose María Íñigo conta cunha extensa traxectoria en revistas sobre viaxes e turismo que se converteron na súa paixón.

O incombustible comunicador, co que creceron varias xeracións de televidentes, confésase unha persoa tremendamente tímida. A pesar diso saudará e charlará cos seguidores que se acheguen até o cinema Avenida, este sábado e domingo, de oito da mañá a unha do mediodía. Prometen ser dúas xornadas de radio únicas e con moitas sorpresas.

Lembrándovos que a entrada é gratuíta e o aforamento limitado, facémosvos partícipes das liñas de autobuses, tamén gratis, que se habilitaron para que poidades asistir á celebración do programa.

Autobuses gratis, saída e regreso, con paradas en:

SAÍDA 8:00 horas: O BARCO (HCV) - VILAMARTIN (BAR MARBELLA) - RÚA VELLA (BAR SAN ROQUE) - CINEMA AVENIDA, A Rúa // REGRESO 13:00 horas

SAÍDA 8,45 horas: LAROUCO (IGREXA) - PETIN (PRAZA) // REGRESO 13:45 horas

Agardámosvos!!!








lunes, 8 de julio de 2013

Cociña de Vangarda e Maridaxes Únicas agárdante na XVI Feira do Viño de Valdeorras da man de Román Dacosta Fernández.



Xove, aínda que sobradamente preparado, así se define o Chef Román Dacosta Fernández quen, tras acumular experiencias en importantes centros de Restauración en Italia, Estados Unidos e Galicia,  aterra en Valdeorras para compartir pratos únicos e maridaxes inesquecibles nos actos da XVI Feira do Viño DO Valdeorras.

Os asistentes á XVI Feira do viño DO Valdeorras - os dias 13 e 14 de Xullo - terán a oportunidade de deleitarse coa arte culinaria dun dos Chefs con maior proxección da nova cociña de Vangarda galega, Román Dacosta Fernández quen, a través da máis innovadora cociña de vangarda galega, proporá maridaxes inesquecibles a través de pratos únicos e elaborados en rigorosa  exclusiva para a XVI Feira do viño de Valdeorras.

De forma totalmente gratuíta, os asistentes á feira non só poderán degustalos e coñecer a súa elaboración, senón que terán a posibilidade de coñecer as sinerxías dos mesmos cuns dos viños máis de moda no panorama vinícola internacional: os producidos baixo o amparo do selo de calidade DO Valdeorras.


Aos seus 24 anos  Román considérase un gran seguidor da Cociña de Pepe Solla: "Solla é unha referencia, encántame a súa cociña". Tamén destaca o seu paso profesional pola cociña italiana, onde, segundo as súas palabras: "profundicei na cociña de fusión a través dunha cociña de tradición, pero de tradición reformada".

Á súa vez, o chef destaca do seu traballo no estranxeiro a bagaxe obtida nesta cociña de fusión que, aplicada ao produto tradicional galego, outorga ás súas creacións culinarias un toque atávico á vez que vangardista.


En Valdeorras e a través dun coidado Showcooking, Román proporá aos asistentes a posibilidade de adecuar o produto tradicional galego á nova cociña de vangarda internacional : "A través deste Showcooking preténdese achegar aos público pratos diferentes, sen produtos nin  métodos de elaboración complicados. Calquera persoa debe ter a posibilidade de elaborar, a posteriori, calquera das propostas sen dificultade e na súa propia casa. Preténdese demostrar que a través da sinxeleza de elaboración pódense lograr sabores atrevidos".


En canto aos viños DO Valdeorras  destaca a súa calidade e exclusividade, sendo os brancos unha gran aposta para pratos que van dende o ceviche e a vieira,  ao bacallau, así como a frescura dos tintos de Mencía, nunha gran aposta para todo tipo de carnes e tártar.

Desta maneira adiantámosvos os pratos que se presentarán en rigurosísima exclusiva para o evento e dos que poderedes coñecer a súa elaboración, do mesmo xeito que probalos, na XVI Feira do viño de Valdeorras os próximos 13 e 14 de Xullo, no horario que vos propomos a continuación.  

Son os seguintes:

Sábado 13 de Xullo (de 19:00 horas a 21:00 horas)

1.- Ceviche de Vieira con paraguaio e chalotas, en manteiga salgada de cilantro.

2.- Xarrete confitado en aceite aromático e mencía. Acompañado de pure de pataca e rábano picante.

Domingo 14 de Xullo (de 13:00 a 14:30 horas)

1.- Salmón marinado en soia e Godello con toque de afumado e nata de graxa de salmón en fricasé de cenoria con eneldo

2.- Coxa polo con marmelada de Shitake e uvas maceradas en mencía reducido.

(de 19:00 a 21:00 horas)

3.- Mollejas de tenreira con redución de tostado de Valdeorras, tena de abelá e allo tenro.

4-. Polbo á Galega con espello de Oliva ao mencía e pataca confitada

Lembrándovos que vos agardamos na Feira, propómosvos as liñas de autobuses que ofrecerán transporte gratuíto até o recinto Feiral - Área recreativa do Aguillón, A Rúa de Valdeorras-.

SAÍDAS 19:00 e 20:30 horas: O BARCO (HCV) - VILAMARTIN (BAR MARBELLA) - RÚA VELLA (BAR SAN ROQUE) - O AGUILLON RECINTO FEIRAL, A Rúa

REGRESOS 20:00 e 22:30 horas 

Valo a perder?!









viernes, 5 de julio de 2013

A Coroa, Ruchel e D´Berna gañadores do Ouro, Prata e Bronce, respectivemente, nos premios Acio 2013


Un ano máis a Consellería de Medio Rural e do Mar da Xunta de Galicia concede as súas distincións que identifican aos mellores viños e destilados de Galicia, onde os caldos DO Valdeorras seguen brillando con luz propia.

Desta forma e dentro dos viños galardoados na Denominación de Orixe Valdeorras, Godello A Coroa 2012 levouse o Ouro, Ruchel Mencía 2012 a Prata e D´Berna o Bronce. Ademais, outorgouse diploma a Joaquín Rebolledo Mencía 2012, Godeval Godello 2012 e Viña de Fornos Godello 2012. 

No marco da calidade incomparable dos viños galegos e dentro do prestixio internacional dos DO Valdeorras, os Godellos e Mencías das terras valdeorresas seguen compartindo o carácter e a índole que os caracteriza ano tras ano. Así, na edición 2013 da Cata de Viños, Destilados e Licores Tradicionais de Galicia volveuse a premiar o traballo dos adegueiros a través dos seguintes galardóns:

Acio de Ouro para A Coroa Godello 2012


Adega A Coroa segue coa súa evolución en canto a recoñecementos, logrando este ano o Acio de Ouro e tras lograr a Prata na pasada edición do certame. Este feito referenda o traballo dunha das adegas con maior proxección internacional da DO, xa que máis do 50 % da súa produción comercializase en importantes mercados internacionais coma o estadounidense, xaponés, centroeuropeo, escandinavo e británico, entre outros. 

Tras unha colleita 2011 que se fixo acredora de importantes premios e grandes recoñecementos internacionais ( Best wine - The New York Times Selection - Cata a cegas; Medalla de Ouro - Selección Mundial de Viños de Canadá; Medalla de Ouro - Concurso Internacional de Viños de Lyon; Medalla de Prata - Mellores Viños españois para EE UU; Gran Mesquita de Ouro - Premios Mesquita 2012; Gran Ouro - Guía de Viños de Galicia; Distinción Gallaecia 2012 e Bacchus de prata 2012 - Outorgado pola Unión Española de Catadores, ademais de gañar por segundo ano consecutivo o Tender de Monopolio Sueco), a colleita 2012 pretende seguir a mesma liña dando un importante paso no seu posicionamento nacional con este Acio de Ouro. 

Godello A Coroa 2012 presenta as seguintes notas de Cata: Cores atrevidas e frescas cargadas de luz e brillos que evocan o xardín primaveral de flores de folla verde con plantas vivaces de cor amarelo claro.

En nariz aparecen notas cálidas con recordos refrescantes e doces como a flor de sauco, xasmín e céspede que se funden con froita recentemente cortada como a pera, mazá e mango,  cun final cítrico moi refrescante.

En boca entra con garra, frescura e vivacidade, combinando todo iso coa calidez necesaria para lograr un excepcional equilibrio. É estruturado e potente. Aparecen recordos de zumes cítricos-  especialmente pomelo co seu moi sutil amargor - que fan que o seu postgusto sexa longo, delicado e moi elegante.






 Acio de Prata para Ruchel  Mencía 2012 


 Adegas Ruchel logra co seu mencía o máis alto recoñecemento para os tintos DO Valdeorras na edición deste ano. 

O traballo da adega segue a liña evolutiva conseguida en 2010 co seu Godello, seleccionado mellor branco de Galicia 2011, referendando o gran desenvolvemento dos tintos DO Valdeorras nos últimos anos. 

A adega, que destaca por unha máis que notable presenza internacional e un gran coidado da súa cadea de distribución, foi unha das pioneiras en asentarse no mercado brasileiro e os seus viños comercialízanse baixo o amparo de prestixioso selo "Galicia Calidade".

As notas de cata de Ruchel Mencía 2012 son as seguintes: De cor vermella cereixa, de mediana capa, brillante. Caracterízase por unha  intensidade media, sobresaíndo pola súa nitidez varietal onde destacan os tons propios da variedade Mencía.

En boca preséntase suave, gustoso e sutil,  cun equilibrio armónico que chega a rozar unha excepcional  redondez onde o grao, por non ser excesivo, actúa como un interesante factor que o dota dun coidado equilibrio.







 Acio de Bronce para D´Berna Godello 2012



Adega D´ Berna, caracterizada por uns viños con gran vocación internacional, entra no ranking dos viños galegos máis laureados obtendo un máis que notable Acio de Bronce para o seu Godello xove 2012. 

Cunha idiosincrasia marcada por unha afinidade á contorna natural de Valdeorras, os produtores de D´Berna souberon extrapolar dita liña aos seus caldos, axuntando nunha tradición familiar que se remonta ao século pasado, a máis recente innovación e, nesta confluencia de factores, dotando aos seus viños dun selo de característico prestixio, marca inconfundible dos Adegueiros DO Valdeorras.

A peculiaridade dos seus caldos, asentados nas ladeiras de Córgomo e cunha excepcional orientación xeográfica, conxúgase cunhas plantas de idade madura e unha mineralidad de chan moi característica, o que se traduce nuns apreciados viños dunha interesante exclusividade.

Así se presentan as notas de Cata de D´Berna Godello 2012: Dotado de cor Amarela pálido, case transparente. Luminoso e brillante. 

En nariz aparecen notas de melón e mazá, xunto a tons de mel e limón. Notas minerais de fondo.

En boca é froiteiro, de tacto sedoso, con recordos de froita branca madura, sutil dulzor, tons herbáceos e característica sensación de lousa. Paso untuoso, fresco e froiteiro, con final lixeiro e elegante.






Con iso, ofrecémosvos a posibilidade de que os probedes "in situ" visitando a próxima Feira do Viño DO Valdeorras os días 13 e 14 de Xullo, na Rúa de Valdeorras. Ademais de gozar dos apreciados caldos valdeorreses, poderedes complementar a vosa visita cun amplo elenco de actividades que, a recado, farán as delicias de todos os públicos.

Agardámosvos !!!


jueves, 4 de julio de 2013

Comparte "No es un día cualquiera", programa líder das mañás da fin de semana en Radio Nacional de España, dentro dos actos da Feira do Viño de Valdeorras



Radio Nacional de España, a través  do programa dirixido por Pepa Fernández "No es un día cualquiera", convidado de honra na XVI Feira do viño DO Valdeorras, comparte contigo a posibilidade de asistir á emisión en directo do mesmo, os días 13 e 14 de Xullo - de 8, 30 a 13:00 horas -, no Cinema Avenida da Rúa.

Pepa Fernández, José María Íñigo, Nieves Concostrina e Joaquín Araujo, entre moitos outros, agárdante no cinema Avenida da Rúa para que goces en vivo dos protagonistas do programa e dos seus contidos.

Con entrada libre e gratuíta até completar aforamento e con transporte publico ao acto tamén gratis, estes grandísimos profesionais da comunicación porán un acento especial na Feira, ofrecendo información sobre as peculiaridades da comarca de Valdeorras e os seus viños.

Foto Orixinal: Antonio Martín - caceresentumano.com 

En adicción, uniranse aos faladoiros as voces de: Javier Reverte, José Antonio Sentides, María Díaz e Marta Rivera de la Cruz. Por suposto, tamén achegarán os seus comentarios Daniel Samper, José Antonio Marina, Ana García Lozano, Pedro Subijana, José Juan Toharia e Laura García Agustín, entre outros.

 Todo isto sen esquecernos do humor, a comunicación, a historia, a meteoroloxía, a música, a ciencia, a cociña, as viaxes... que chegarán de mán de Antonio Fraguas "Forges", Juan Carlos Ortega, José Miguel Viñas, Manuel Toharia, Rafa García Santos, José Ramón Pardo, Josto Maffeo, Leontxo García, Jaime Azpilicueta co seu espazo de teatro, Diego Galán e as súas propostas cinematográficas, as anécdotas históricas de Pancracio Celdrán, Pilar García Mouton e as súas palabras moribundas, o "Crucigramàrius" de Màrius Serra e, por suposto, todo iso referendado pola figura do gran mestre José María Íñigo.


Lembrade que poderedes gozar "in situ"  dos dous programas que se celebrarán no Cinema Avenida da Rúa, os días 13 e 14 de Xullo - de 8,30 a 13:00 horas -, de forma completamente gratuíta e até completar aforamento.

Haberá autobuses gratis, saída e regreso, con paradas en:

SAÍDA 8:00 horas: O BARCO (HCV) - VILAMARTIN (BAR MARBELLA) - RÚA VELLA (BAR SAN ROQUE) - CINEMA AVENIDA, A Rúa // REGRESO 13:00 horas

SAÍDA 8,45 horas: LAROUCO (IGREXA) - PETIN (PRAZA) // REGRESO 13:45 horas

Valo a perder .... Agardámosvos!!!






lunes, 1 de julio de 2013

O cheff danés René Redzepi, considerado entre os mellores do mundo, sinala á variedade Godello como unha das súas predilectas.



René Redzepi, copropietario e Cheff de Noma -considerado o mellor restaurante do mundo en 2010, 2011 e 2012, e actualmente segundo en valoracións detrás de Can Roca - declara á variedade autóctona de Valdeorras, a Godello, como unha das súas grandes preferencias.

"Es galego?, os de godello son uns dos meus viños favoritos", así saudaba René a Gabriel Fraga, xornalista a quen concedeu unha zumenta entrevista da que se fai eco o diario La Voz de Galicia.

Cun expediente académico non moi brillante, Redzepi decidiu adicar toda a súa atención á cociña e, tras pasar por algúns dos máis importantes centros de restauración a nivel mundial como o Bulli e The French Laundry en California, propuxose a abrir en Copenhague,  a súa Dinamarca natal no ano 2004 e contando apenas 30 anos, un restaurante que deu - e seguro dará - moito e moi bo de que falar: NOMA.

Utilizando só os produtos autóctonos dunha fría pero xigantesca rexión totalmente descoñecida para o mundo da gastronomía e co desafío de elaborar pratos a partir deses produtos frescos e de tempada, René Redzepi conseguiu o éxito internacional sendo valorado como un dos mellores Cheffs do mundo, feito que ratifican os premios internacionais que sinalan a NOMA como o mellor restaurante do mundo en 2010, 2011 e 2012 segundo o prestixioso criterio de S. Pellegrino & Acqua Panna.


Para facer referencia á relación deste prestixioso cheff con Galicia e os seus viños, centrámonos nas palabras concedidas a Gabriel Fraga para La Voz de Galicia:

"- Que foi o que lle impulsou a viaxar a Galicia?

- Fomos especificamente a catar viños, así que estivemos principalmente na área das Rías Baixas. Lembro esas pequenas aldeas e as señoras nos lavadoiros, coma se a paisaxe e as súas xentes fosen alleas ao paso do tempo. Visitamos lugares preciosos, de feito lembroume a Macedonia, a terra da miña familia paterna.

- E os viños? Que lle pareceron?

- Xa coñecía o Albariño, pero realmente iamos en busca de algo diferente. Entón topámonos co Godello, unha uva que non coñeciamos pero que, a día de hoxe, é unha das miñas variedades favoritas. Encántame o punto de acidez, o equilibrio e o sabor afroitado do Godello. Tivémolo moitas veces na lista de viños de Noma ... "

Esta valoración únese ás xa verquidas polo portugués Manuel Louzada - enólogo 100 Puntos Parker en 2004 -, o neoyorkino Eric Asimov - crítico de viños de The New York Times - e a inglesa Jancis Robinson -crítica de viños de The Times e asesora das adegas da Raíña Isabel II de Inglaterra - onde se encumia a calidade, diferenciación e exclusividade da variedade vinícola autóctona de Valdeorras, o Godello.


Para todos o que desexedes probar esta variedade - pero non só un viño,  se non todos -, desde A nai do viño convidámosvos a asistir á próxima feira do viño  que se celebrará os días 13 e 14 de Xullo na Rúa de Valdeorras.

Porque todos estes grandes críticos non poden estar errados ... agardámosvos en Valdeorras!







jueves, 27 de junio de 2013

Coñece o programa da XVI Feira do viño DO Valdeorras



Música, humor, gastronomía, exposicións e - sobre todo- grandes viños serán os alicientes da XVI Feira do viño de Valdeorras que, ademais, contará coa emisión do programa líder das mañáns da fin de semana en Radio Nacional de España "No es un día cualquiera". 

"No es un día cualquiera", programa de Radio Nacional de España presentado por Pepa Fernández, elixiu a feira do viño de Valdeorras para pechar a súa tempada de emisión e complementar, desta maneira, uns actos que buscan o goce dos visitantes a través dun nutrido elenco de ofertas que terán o seu punto cúlmen na exhaltación dos viños DO Valdeorras.

Foto xentileza de Radio Nacional de España
Dende exposición de vehículos clásicos, até a participación dun dos máis reputados monologuístas da actualidade española, Rober Bodegas, pasando pola música tradicional galega e todo iso aderezado con maridaxes gastronómicas entre a máis vangardista cociña e a calidade dos viños DO Valdeorras, converterán á comarca de Valdeorras no centro neurálxico da gastronomía e a enoloxía os días 13 e 14 de Xullo. 

Para todos aqueles que desexen asistir á feira, dende a nai do viño ofrecémosvos o programa completo de actividades que marcarán o evento:  

SÁBADO 13 DE XULLO 

De 8:00 a 13:00 horas: Programa en directo de RNE "No es un día cualquiera", presentado e dirixido por Pepa Fernández. Cinema Avenida da Rúa. Entrada libre e gratuíta até completar aforamento

Ás 12:00 horas: Apertura do Recinto Feiral

De 12:00 a 12:30 horas: Banda de Gaitas Abertal de A Rúa

Ás 12:30 horas: Inauguración da XVI Feira do Viño de Valdeorras polas autoridades

Ás 13:00 horas: Actuación do humorista Rober Bodegas co seu monólogo "El umbral de la estupidez"

Ás 14:30 horas: Peche do recinto

Ás 19:00 horas: Reapertura do recinto para a degustación dos viños de Valdeorras

De 19:30 a 21:00 horas: Cociña en directo -Maridaxe culinaria con viños DO Valdeorras-


DOMINGO 14 DE XULLO

De 8:00 a 13:00 horas: Programa en directo de RNE "No es un día cualquiera", presentado e dirixido por Pepa Fernández. Cinema Avenida da Rúa. Entrada libre e gratuíta até completar aforamento

Ás 12:00 horas: Apertura do Recinto Feiral

De 12:00 a 12:30 horas: Banda de Gaitas da Deputación de Ourense 

13:00 a 14:30 horas: Cociña en directo -Maridaxes culinarias con viños DO Valdeorras-

14:30 horas: Clásicos A Rúa - Desfile de coches antigos pola Feira -

14:30 horas: Peche do recinto

19:00 horas: Reapertura do recinto para a degustación dos viños DO Valdeorras

Entrega de premios ás adegas gañadoras da XIV Cata da XVI Feira do Viño de Valdeorras

19:00 a 21:00 horas: Cociña en directo - Maridaxes culinarias cos viños DO Valdeorras -

22:30 horas: Clausura da XVI Feira do Viño de Valdeorras

Fai click sobre imaxe para ampliar

Adiantando a participación do irmandado Concello de Almendralejo un ano máis na Feira, nos próximos días irémosvos dando cumprida conta de cada un dos actos, do mesmo xeito que dos seus participantes, a través deste blog e desde as Redes Sociais de A nai do viño. 





sábado, 22 de junio de 2013

Rober Bodegas apúntase á feira do viño DO Valdeorras



O monologuista, humorista e guionista Rober Bodegas confirma a súa asistencia á Feira do viño DO Valdeorras, onde será o encargado de ofrecer unha calorosa benvida a todos os asistentes, o 13 de Xullo, a través do seu último monólogo "El umbral de la estupidez", de forma gratuíta para os asistentes.

Cuns dos viños máis de moda no panorama internacional como grandes protagonistas, o popular Rober Bodegas - afamado monologuista a nivel nacional-  únese ao programa de Radio Nacional de España "No es un día cualquiera" para complementar un evento no que, ademais do viño, a cultura e a gastronomía xogarán un papel destacado.

Con outras actividades complementarias que vos iremos desvelando ao longo dos próximos días, dende A nai do viño adiantamos a colaboración deste memorable humorista que, ademais de ser unha das figuras máis prolíficas e dinámicas do mundo da comedia en Galicia e España, declárase un namorado dos viños DO Valdeorras.



A través do seu último traballo "El umbral de la Estupidez", Rober Bodegas proporá un interesante aperitivo a modo de monólogo, que poderán gozar todos os asistentes á Feira, de forma gratuíta, o sábado 13 a partir das 13:00 horas - apto para supersticiosos - na carpa do Consello Regulador DO Valdeorras, sita no corazón da feira (Área recreativa O Aguillón, na Rúa de Valdeorras). 






Podedes seguir todas as novidades e noticias de última hora sobre a feira neste blog, ademais de no Facebook e Twitter da nai do viño a través do o hashtag #comparte1valdeorras





lunes, 17 de junio de 2013

Os viños DO Valdeorras convídante a súa XVI feira do Viño os próximos 13 e 14 de Xullo



Nun destacado marco enolóxico, gastronómico e cultural celebraranse os actos correspondentes á XVI feira do viño DO Valdeorras, que este ano terá como data de celebración os próximos 13 e 14 de Xullo.

Un ano máis a comarca de Valdeorras vístese de gala para dar a benvida á súa anual feira do viño que, este ano, reforzará os seus actos cun nutrido elenco de actividades que complementarán a exaltación duns dos viños máis de moda no panorama vinícola internacional.


Showcookings, personalidades do espectáculo e a realización en directo do programa de RNE "No es un día cualquiera", presentado e dirixido por Pepa Fernández, serán algúns dos grandes alicientes que conformarán unha fin de semana festiva na comarca.

Ademais, desde a organización porase a disposición dos asistentes, transporte público e gratuíto desde O Barco de Valdeorras, para que os visitantes poidan acceder ao recinto feiral - un ano máis na área recreativa do Aguillón, A Rúa - sen necesidade  de usar transporte particular.

Con isto e ao longo dos próximos días, dende A nai do viño irémosvos dando cumprida información de cada un dos actos que centrarán a celebración da XVI edición da Feira do viño DO Valdeorras.

Agardármosvos!    







miércoles, 12 de junio de 2013

4 medallas para o Godello DO Valdeorras nos premios Zarzillo 2013

Información cortesía de Julio Ricarte

Pingadelo Godello, Godeval, Godeval Cepas Vellas  e Bioca Godello condecorados con senllas medallas de prata nos premios Zarcillo 2013.

Os brancos de Godello DO Valdeorras conseguen 4 medallas de prata nos premios Zarcillo 2013, feito que ratifica a gran anada do Godello 2012 en Valdeorras e que sitúa a esta DO como a máis premiada entre as súas homólogas galegas.


Os Premios Zarcillo naceron no ano 1991 con motivo da culminación dos actos do ano Europeo de Turismo por iniciativa das Consellerías de Cultura e Turismo, Agricultura e Gandaría da Xunta de Castela e León, co compromiso de realizar un concurso nacional de viños co obxecto de promocionar e defender a calidade dos viños españois.

Vinte e dous anos despues, os Premios Zarcillo alcanzaron o seu XV edición nacional e a súa VII internacional. Ao longo destes anos fóronse consolidando como o certame nacional máis importante dos viños españois, coa intención de que se converte nun dos Concursos máis prestixiosos a nivel internacional.

Un complexo sistema de recepción de mostras e o rigoroso control informático de tratamento dos datos fornecidos polos xurados, é a metodoloxía utilizada para premiar aos mellores. Ao longo de toda a duración do certame, o regulamento establece que un experto delegado da O.I.V. vele polo cumprimento da normativa co apoio técnico da Estación Enológica de Castela e León. Con iso, durante catro días déronse cita os mellores catadores do mundo, os padais mellor educados do planeta, foron os encargados de ditaminar que viños son os mellores do concurso. A norma establece, que poidan participar nel todos os países produtores do mundo, segundo a definición adoptada pola Organización Internacional do Viño.

Pola súa banda, presentámosvos os viños DO Valdeorras premiados no certame:


Pingadelo Godello 2012, de Cooperativa Virxe das Viñas, posúe unha cor amarela palliza con reflexos dourados. En nariz resaltan os seus intensos aromas froiteiros e varietales. En boca é untuoso e ben constituído.

Ten a acidez adecuadamente marcada e ensamblada, moi viva e equilibrada, cun retrogusto de elegante e agradable persistencia.

A Adega Cooperativa Virxe das Viñas foi fundada no ano 1964 polos viticultores da comarca de Valdeorras pertencentes a catro concellos, Petín, Vilamartín de Valdeorras, O Bolo e A Rúa de Valdeorras que é a mais céntrica e onde se atopa situada.

Actualmente forman a Cooperativa un total de 850 socios e ten 350 hectáreas de viñedo representando aproximadamente o 45% da produción da comarca, garantindo a calidade da súa materia prima.

Os seus viñedos asíntanse en chans pizarrosos, calcáreos, graníticos terrosos e de aluvión que se estenden polas ladeiras e as ribeiras dos ríos Sil e Xares. Esta diversidade de chans unida a un microclina especial que vai desde o mediterráneo tépedo ao mediterráneo fresco dá un carácter único aos seus viños, moi diferenciados doutros caldos, e que recibiron numerosos galardóns e recoñecementos no ámbito nacional e internacional. Os seus viños están elaborados co apoio da máis moderna tecnoloxía a partir das variedades de Godello, Doa Branca e Palomino fino en brancos e Mencía, Garnacha e Gran - negro en tintos 







Godeval 2012, de Adegas Godeval,  é un viño de cor amarela pálido con ribete aceirado. Luminoso e limpo. Nariz de boa intensidade, fresca e redonda, con presenza de variadas froitas brancas ben maduradas, marmelo, leves tons de mel, limón maduro e flor de xasmín. 

En boca é saboroso e pleno, con recordos de froita branca golosa e limpa, notas de mel, herba fresca e pel de limón. De paso franco, cremoso, amplitude media, goloso e refrescante, con final de froitas moi maduras.




Pola súa banda, Godeval Cepas Vellas 2011 procede da selección das uvas dos viñedos máis vellos da sociedade Godeval e dun proceso de vinificación en presenza das súas propias leas durante 6 meses, Todo isto, dá un carácter de untuosidade, elegancia e volume en boca. 

Cunha cor amarela verdosa con tons dourados, caracterízase nun aroma de intensidade media, limpo, envolvente, con recordos a herbas do campo, fiúncho, hierbabuena, flor de tilo e froita madura (mazá, melón e pexego).

En boca móstrase especialmente agradable, cun equilibrio de sensacións doces que achegan corpo e volume, sabores acedos que dan frescura e notas minerais de gran complexidade, achegados pola lousa do chan procedente, ofrecendo un conxunto de sensacións longas e pracenteiras.

Adega Godeval fundouse en 1986, realizando unha primeira vinificación para elaborar un único viño monovarietal a base de uva da variedade Godello.

En 1988 comezaron os traballos de restauración e acondicionamento do Mosteiro de Xagoaza, un belo conxunto medieval dos séculos XII-XIII para convertelo na Adega Godeval e nun centro cultural de primeira orde na rexión.

Desde a súa fundación até o ano 2005, a adega só elabora o viño monovarietal de Godello "Viña Godeval", actualmente denominado "Godeval Clásico".  A partir de 2005 amplía o seu traballo de elaboración a "Godeval Cepas Vellas". Do mesmo xeito, desde 1990 fanse tamén destilados procedentes do bagazo do Godello.





Bioca Godello 2012, de adegas María Teresa Núñez Vega, é un Viño elaborado 100 por 100 con uva Godello. De cor limón, estilo floral moi acusado, con xasmín e azahar. Bo nivel de acidez, intenso no medio padal, capas de complexidade e un final longo.

Bioca Godello foi un dos grandes embaixadores dos viños DO Valdeorras a nivel internacional, conseguindo facerse acredor de múltiples galardóns en importantes concursos de Europa e Norteamérica.



martes, 4 de junio de 2013

O Godello DO Valdeorras gran atractivo para o sector internacional en Vinisterrae



Vinis Terrae, o Salón do Viño e Licores Galegos de Calidade que se celebrou durante a pasada semana en Expourense, pechou a súa quinta edición tras dous días de intensa actividade das adegas expositoras, que mantiveron máis de 500 citas de negocio con importadores dunha quincena de países e con compradores nacionais.

Trátase da feira máis profesional de Galicia, xa que a única finalidade é facer negocio e abrir novos mercados, ademais de contar cun cociente de importadores por adega superior ao doutros eventos do sector, destacaron os organizadores.

Ante un mercado nacional no que descende o consumo de viño e prolifera cada ano o número de adegas, este salón contribuíu novamente a promover a saída ao mercado exterior das pequenas e medianas empresas galegas que mostraron a súa satisfacción pois "eventos como este, de reducido tamaño e con alto nivel de profesionalidade, facilitan o contacto directo co importador e o adegueiro e sentan as bases dunha relación comercial a curto ou medio prazo".


Vinis Terrae consolidouse como un centro de negocios para as pequenas e medianas adegas galegas. Buscando novas vías de negocio a través da internacionalización, os expositores desta edición presentaron viños elaborados con uva autóctona de calidade, moi personalizado e vinculado ao territorio no que se produce. Trátase dun sector, o do viño de calidade, que xerou en 2012 máis de 153 millóns de euros en Galicia.

Pola súa banda, os importadores destacaron a calidade do viño galego e, sobre todo, a súa personalidade.
"Galicia ten todas as vantaxes para situarse no mercado estranxeiro dentro do segmento da calidade. Hoxe en día hai viños bos e despois hai viños baratos. Galicia ten que situarse nos primeiros e competir en calidade, non en prezo, xa que as condicións de produción a pequena escala non o permiten", dixo Bruno Murciano, un dos importadores procedentes de Reino Unido, quen tamén explicou nunha conferencia que "aínda que o albariño é a variedade autóctona galega máis demandada en Reino Unido, o godello está a abrirse paso con forza".


Tamén se estreou neste salón do viño a adega Alan deVal da DO Valdeorras e o seu enólogo, Manuel Sánchez, explicou que a variedade branca godello "está a entrar moi ben en Estados Unidos onde o mercado dos brancos, centrado na variedade albariño, comeza a estar saturada e están receptivos a alternativas o que nos posibilita acceder a ese mercado".

Os tintos de Valdeorras, das variedades mencía, garnacha e brancellao, son atractivos para o Norte de Europa e Reino Unido e, segundo Sánchez, esperan poder entrar en Brasil pois "aínda que a competencia é universal, pois hai variedades estendidas por todo o mundo, as nosas son orixinais e asentadas e xa son apreciadas"


Participaron nesta edición de Vinis Terrae importadores  de Estados Unidos (que representaron a 27 estados), Reino Unido, Holanda, Brasil, Dinamarca e España, os países con maior representación. Ademais, asistiron compradores de Alemaña, Australia, Bélxica, Canadá, Francia, Suecia, México, Portugal e Perú.

Dentro do  programa de actividades desta edición resaltou a posta en marcha do Túnel do Viño, moi concorrido durante as dúas xornadas e no que os visitantes profesionais tiveron a oportunidade de coñecer as características e probar todos os caldos presentes en feira.


Autónomos de Galicia-AUGA organizou un relatorio sobre a venda de viños en Internet, e o mellor catador de España en 2008 e xefe catador do Hotel Ritz de Londres, Bruno Murciano, impartiu unha charla sobre as oportunidades das varietales galegas no mercado do Reino Unido.

A presidenta da Asociación de Catadoras de Galicia Gallaecia, Mercedes González, impartiu o curso sobre criterios de confección de cartas de viños para restaurantes, que contou coa presenza de numerosos restauradores de toda Galicia. Neste curso ensinou a crear un "Libro de Adega· abordando aspectos como o tipo de cociña e a localización xeográfica do restaurante, tendo en conta se se pertence á zona vitivinícola ou que capacidade de almacenamento ten o establecemento.