martes, 22 de octubre de 2013

Excepcional éxito dos viños DO Valdeorras no XIV Salón dos Mellores viños de España

Fonte Info: Cristina de la Torre (Da Pinguela) / J.R. Castellano (Joaquín Rebolledo) /
Amigos de Godeval / Manu Sánchez (Adega Alan)

O XIV Salón dos mellores Viños de España - Guía Peñín 2014 - reforza a repercusión dos viños DO Valdeorras que, este ano, aumentan presenza e bos calificativos.

Guía Peñín convocou o XIV Salón dos Mellores Viños de España, un evento onde se deron cita os viños puntuados con 93 puntos ou máis na Guía Peñín 2014. Como vén sendo habitual, esta cita presentouse como oportunidade única de compartir o éxito das adegas participantes cos profesionais do sector.

O salón celebrouse o pasado 10 de outubro (De 11.00h-21.00h),  nun espazo tan singular coma o Museo do Ferrocarril de Madrid.




No tocante aos viños de Valdeorras e segundo datos facilitados pola propia organización, a presenza estes caldos dentro do salón saldouse sendo a 3ª DO máis valorada de España (cociente xeral de valoración de viños de 90,06 puntos).

As adegas DO Valdeorras con presenza no Salón (é dicir aquelas con viños de 93 ou máis puntos na Guía Peñín 2014) e que quixeron compartir coa nai do viño a súa asistencia son as seguintes: 

Adega Alan de Val


A adega DO Valdeorras Alan de Val visita nesta edición o Salón dos mellores viños de España en compañía do seu "Pedrazais Godello Sobre Lías 2012" que, con 94 puntos, entra a formar parte dos viños máis exclusivos seleccionados pola guía Peñín 2014.

O mesmo ano do seu lanzamento e amparado por diversos premios nacionais, Pedrazais Godello Sobre Lías 2012 reafirma a aposta pola calidade da adega Alan de Val, a través dun viño de gran exclusividade.

Adega Alan é unha adega de ámbito familiar, artesanal, que se funda no ano 1993, a partir da experiencia herdada de pais e avós adicados, dende sempre, ao viñedo, ao viveiro e a elaboración e venda de viños.

No ano 2006 constrúese a nova adega, situada na comarca de Valdeorras e rodeada pola finca "Pedrazais". Nesta nova etapa, incorpóranse novas técnicas e coñecementos co fin de obter os mellores caldos.

Na actual eclosión dos godellos de Valdeorras, atópase o punto de creación de viños complexos e de altísima calidade.

En Adega Alan dáse enorme importancia á viticultura. Así, En 2006 empezan a elaborar viños de leira, buscando a peculiaridade, a singularidade de cada viñedo. A Leira Pedrazais, situada ao redor da adega, é a primeira na que se fai Alan de Val PEDRAZAIS. Seguirán outras como A Costiña ... ; nelas, ademais do varietal, reflíctese o terruño (terroir) que fai únicos aos viños DO Valdeorras.






Adega dá Pinguela


Catro viños desta adega da DO Valdeorras reciben máis de 90 puntos da prestixiosa guía de viños. Entre eles, o máis destacado foi "Memoria de Ventura Mencía 2012" que repite con 94 puntos e liderará a presenza da adega no II Salón das Estrelas.

A revolución nos tintos galegos que presaxiaba hai un ano Carlos González, director da Guía Peñín, consolídase. O Memoria de Ventura Mencía 2012, un viño xove de Adega da Pinguela, elaborado con uva seleccionada das ladeiras valdeorresas, volveu a obter 94 puntos na Guía Peñín.  Esta puntuación sitúao a par doutros viños de denominacións máis vinculadas aos tintos, como Rioja ou Ribera del Duero.

Para o responsable da adega, Francisco Núñez, esta puntuación "é a demostración de que o recoñecemento do ano pasado, cando sorprenderon os nosos 94 puntos, non foi unha anécdota, demostramos que os tintos galegos poden sorprender e competir cos mellores".

Outro tres viños da adega tamén se atopan por riba dos 90 puntos na Guía Peñín. Memoria de Ventura Garnacha 2011 está cualificado con 90 puntos, do mesmo xeito que a Memoria de Ventura Godello 2012.

A novidade de "Dá Pinguela" este ano, Vento 2011, un godello fermentado en barrica, obtivo 92 puntos na que é a súa primeira colleita.

Estes catro viños de Adega dá Pinguela estarán en Madrid o próximo 26 de novembro no II Salón das Estrelas da Guía Peñín xunto aos mellores viños de España en relación calidade prezo. Será a segunda ocasión en que esta adega galega, que aposta por diferenciarse e ofrecer viños con personalidade, participe nun Salón Peñín.






Adega Joaquín Rebolledo


A mítica adega Joaquín Rebolledo segue fiel á súa tradición no salón e, se o ano pasado conseguiu o galardón a mellor tinto xove de España,  este ano continua polos seus foros conseguindo situar a tres dos seus viños por encima dos 90 puntos.

Así e en orde ascendente, o "Mencía Barrica 2011" de Joaquín Rebolledo foi cualificado polos especialistas con 91 puntos; o "Godello 2012" con 92 e  o gran protagonismo deste ano volveu recaer no tinto xove "Joaquín Rebolledo Mencía 2012" con 93 puntos.

A familia Joaquín Rebolledo foi unha das pioneiras, hai 30 anos, na recuperación da uva Godello. Grazas ao impulso de Joaquín Rebolledo e á súa arriscada aposta, hoxe a adega posúe un viñedo de Godello de 30 anos de antigüidade. 

En adicción e coa mencía como variedade tinta por excelencia no norte peninsular, o prestixio de Joaquín Rebolledo en Tintos é mítico e, como se mostra con este novo premio, continúa facéndose acredor de prestixiosos galardóns de primeiro nivel internacional

O parque de barricas da adega é o suficientemente complexo para que os viños de Joaquín Rebolledo sexan moi característicos. Roble francés, americano e caucásico copan a cova da adega. Alí, cunhas condicións de humidade, temperatura e silencio concretas, os viños adquiren unha notable e diferenciadora expresión, que se traduce nun máis que sobresaiente recoñecemento no sector vinícola internacional.






Adegas Godeval


93 puntos máis se foron para outra das míticas adegas Valdeorresas. Neste caso, a acredora foi Godeval a través da súa "Godeval Cepas Vellas 2012" que, un ano máis, volve destacar na prestixiosa guía. 

Adegas Godeval nace en 1986 a raíz do Programa Revival (Reestruturación Viñedos Valdeorras) dedicado á recuperación da variedade godello na comarca. Godeval aposta desde a súa orixe polos viños monovarietales de godello, coidando a uva desde a súa orixe na viña até o seu embotellado.

Actualmente nas súas novas e modernas instalacións comercializa 120.000 botellas anuais coas marcas Godeval e Godeval Cepas Vellas. Viños que elabora con 17 Ha de viñedo propio plantado nos concellos de Ou Barco e Vilamartín de Valdeorras en chans de lousa situados nas ladeiras do val do río Sil.

Ademais Godeval, no seu firme afán pola innovación en aras da excelencia do Godello, volve ser precursora no seu campo desenvolvendo un estudo de criomaceración da Godello. Un ambicioso programa que ten como fin ofrecer ao consumidor a máxima calidade desta variedade.






Adega Rafael Palacios

Foto propiedade: www.quelujo.com
Se se fala de viños de "Alta Gama" en España, é  un referente obrigado facelo de Rafael Palacios, quen co seu viño "Sorte  Ou Soro 2011", logra o título de "Viño Revelación Guía Peñín 2014".

Rafael Palacios e os seus viños son famosos nas máis importantes mesas e adegas particulares a nivel internacional. Ademais, ningún centro de restauración de alta gama que se prece pode obviar algún dos caldos elaborados na DO Valdeorras por Rafael.

Os viñedos de Rafael Palacios atópanse localizados en varias parcelas situadas entre os 600 e 720 metros da parte máis occidental da comarca valdeorresa, é dicir,  a marxe dereita do río Bibei. Os chans areosos son produto de rocas de granito desmenuzadas que lle confiren unha cor crema á terra. A idade do viñedo de Godello vai dende os oito aos 90 anos.

Na actualidade a adega produce unhas 200.000 botellas, das cales case o 60% destínanse á exportación. Os viños producidos son: Bolo, Louro do Bolo, As Sortes e unha selección de 2.000 botellas dunha das mellores viñas das que dispón, O Soro.

Sorte O Soro, na primeira colleita que se comercializa, conseguiu superar as cualificacións do seu irmán maior, As Sortes, un dos mellores brancos de España, e todo iso grazas a unha colleita de gran calidade como foi a 2011. O seu nomeamento como Viño Revelación Guía Peñín 2014 obedece á súa inmensa capacidade expresiva, á súa exaltación da variedade godello, á mineralizade do viño como expresión do seu chan e ao frescor case salino do seu paso final por boca, e todo iso na súa primeira colleita.




No hay comentarios:

Publicar un comentario