viernes, 7 de marzo de 2014

Godello, Mencía e Albariño comparten sete aromas

Un artigo recente na prensa  chamounos a atención xa que asegura que as variedades de uva Mencía , Albariño e Godello comparten sete aromas distintos.


Os viños de Mencia , Godello e Albariño marcan distancias una vez servidos na copa. E non só por ser vermello ou branco , porque, como vostede sabe que o Mencía tórnase un excelente viño tinto, Albariño e Godello son excelentes viños brancos.  Asi que máis alá do aspecto visual, albariños e godellos  parecen ter características ben diferenciadoas de aromas e sabores. Como din, "as aparencias enganan " e neste caso parece ser o que sucede, polo menos no seu perfil olfativo . Segundo un estudo da Misión Galicia Biolóxica polo menos, sete sabores están presentes na cata de cada un deles.
Hai un interese crecente na recuperación de variedades autóctonas e análise das características únicas dos viños galegos está aumentando nos últimos anos. Con todo, o autor da obra , Mar Vilanova no informativo di que " hai poucos estudos sobre a caracterización sensorial ." A investigación é xustamente aplicar a análise sensorial descritiva cuantitativa, o estudo do aroma de viños novos fixeron Mencia , Godello e Albariño, sendo tres das castas máis representativas do potencial de produción de Galicia.

Lembranzas que se convirten en  aromas.
Hai máis de cincocentos compostos volátiles que entran en xogo no seu aroma , polo que a definición do perfil olfativo do viño faise unha tarefa complexa. Depende da concentración destes compostos volátiles, o nariz humano depende pode detectar e describir. "Na análise sensorial , descrición de sabores é un dos máis delicado , xa que necesita forma moi especial de nosa memoria olfativa ", explica Mar Vilanova .

Cheira un viño hai un número de substancias volátiles que estimulan o nervio olfactivo , o órgano a partir do cal a información do sistema nervioso central, se transmite . A súa resposta aos estímulos do olfacto pode ser un sentimento ou percepción. Sinto aroma ten máis historia para un individuo, mentres que calquera enfermidade que impide a transmisión de información a partir do nervio olfativo ao sistema nervioso central, como un arrefriado , por exemplo. Entender un sabor, con todo, esixe unha interpretación, un exercicio de memoria. É o que distingue a mera provador afeccionado.
Para esta investigación foron seleccionados os provadores con ampla experiencia en análise sensorial de descritores de viño de aroma 33 e recoñecida na variedade Albariño, 22 e 20 en Mencía Godello . hai sete descritores que se repiten : ". anís, Torrado , bananas , pera , mazá , herbas e floral "

 Como esperaba, o maior número de partidos veu na degustación de branco Godello e Albariño. Ambos os viños fixeron 16 descritores " damasco , anís , bananas, froitas cítricas, floral, herbáceo , capim seco, limón , manga , mazá , mel , pera , ananás , rosa, beis e tropical. "
Para a definición do perfil sensorial de cada variedade, con todo, un número menor de descritores foi seleccionado porque descartados foron os que "pola súa baixa intensidade ou de baixa frecuencia de ocorrencia " non se considera relevante. O aumento da frecuencia e intensidade obtida nos Albariños viño de aroma era " branco". O Mencia " froitas vermellas " vixente e no godellos houbo maior diversidade , mostrando esta variedade dunha gran potencia aromática. Salientar , neste caso, "mazá , floral , melón, pera e herbácea ."

Con base nos descritores máis utilizadas no estudo Misión Biolóxica , un novo viño Albariño branco caracterízase por aromas de ' alcohol, froitas cítricas, floral, froita madura, herbáceo e froitas de mazá ". O predominan Mencia " froitas vermellas, balsámico, floral e láctico ", mentres que o destacan Godello notas olfativas de " mazá , melón , pexego, floral, cítrico, herbáceo , herba seca, ananás, tropical , pera asadas ."

¿Qué vos parece os resultados acadados por este estudio? ¿Detectades as sete coincidencias nas distintas variedades de uva?

No hay comentarios:

Publicar un comentario