jueves, 11 de marzo de 2010

Distintos puntos de vista: Forum Gastronómico Santiago Compostela 2010

Ben, se son puntos de vista diferentes a 17.000 persoas, ou 16,999, porque o meu amigo e compañeiro de equipo Carlos Ximénez faltáballe que lle puxesen a súa cama alí para estos días. Nos tempos actuais, onde os hosteleiros non fan máis que queixarse sobre o declive do sector concluín que se refiren exclusivamente a "facer caixa", porque máis dunha vez as circunstancias deron-me razón e podo atopar un gran número consumidores que poñerán as pilas aos "profesionais". Gran pracer poder dicir, xa o dicía eu ¿a que presta?. Atopamos un perfil de consumidores preocupados pola calidade e formación, incluso a pedir vacacións para apreciar o evento. Isto choca con calquera profesional ou medio de prensa, que despois de dar unha volta de dez minutos, di que "non é gran cousa",eso si, se lle preguntas sobre o gran número de conferencias, degustacións e foros que desenvolveu a par non se molestaran nin en consultar o programa, mentres isto acontece aos demais o que nos preocupa é non ser ameba ou Espírito Santo para estar en varios lugares ao mesmo tempo.

Nesta edición, a cidade participou no evento e quen sabe, queda alguén que non coñeza Compostela?, Que a cor da pedra, despois da chuvia en Santiago é especialmente bonita, é dicir, choveu e granizou catro días, para despois queixarnos de que non se asegura o clima. Visitas ao mercado de abastos "a catedral gastronómica da cidade ", é precioso, e da man de grandísimos cociñeiros, tras facer a compra, a comezar a cociñar. Na degustación houbo unha participación masiva, máis do que calquera outro. No posto da Xunta de Galicia unha marea continuada de visitantes que foron capaces de satisfacer todos os produtos da terra apoiados por un selo de calidade. Entre outros, déuselle a benvida á Torta de Santiago, que estreaba Consello Regulador e deixar de ser algo tan simple como unha cruz debuxada nun pastel. Dada a extensión do evento permitídeme concentrar no meu punto de vista.

La d.o. Ribeira Sacra acercou, a un público dedicado,as paisaxes embotelladas. Estamos falando dunha das zonas vinícolas máis importantes do mundo onde a viticultura é definido como heroica , onde algunhas viñas só se accede en barca e onde os máis privilexiados teñen sido capaces de instalar carrís para subirr as caixas da vendima.A aposta desta área seguen a ser as variedades ancestrais e unha viticultura que aproveitando a nova tecnoloxía non abandona elaboracións tradicionais. Apreciamos a xuventude dos seus viños, froitas e de expresión e tornarse grave, sutiles e con chispas de mineralidade despois de pasar por barril. Rachaduras nas mans e longos silencio e foi o seu viño o que acabamos degustando.

La D.O Valdeorras falounos do terruño, de esa aposta polo ancestral y o respeto polo diálogo do home, a pranta e o entorno (chan, clima,…). Nesta denominación fixeron da uva godello a súa raíña pero non deixan de sorprender que en dito reino se apostase pola recuperación e implantación de outras variedades tintas ancestrais e así o plasmaron na última reforma do seu regulamento. Aquí elaborase tamén un espumoso monovarietal de godello elaborado polo método tradicional (segunda fermentación en botella).

Unha cata que resultou especialmente interesante foi a de “Viños do Camiño”, recordade que este é Ano Santo Compostelan.

Autor: Mercedes González [sábado, 27 de febrero de 2010.]

No hay comentarios:

Publicar un comentario